2024.07.17. - Endre, Elek

Hobbi airedale terrierünk ápolása

Szõrzete drótos, durva tapintású, enyhén hullámos, fekete, fényes nyereggel és vörösesbarna szõrzettel a fejen, mellkason és a végtagokon. Rendszeresen trimmelni kell. Ezt jobb ha kutyakozmetikusra bízzuk, fõleg ha kiállítási airedale terrierünk. Rossz kozmetikázással ma már nincs esély a jó szereplésre! Lenyírt szõrt többé trimmelni nem lehet. Ha esetleg bizonytalanok lennénk, abban hogy lesz-e tenyésztve kutyánk legalább 1 éves koráig trimmeltessük. Megfürdetett vagy megázott szõrt nem lehet trimmelni (csak nagyon fájdalmasan). Ilyenkor kb.1 hónapot várjunk a kozmetikázással.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Feketén születnek és általában kb. 2 éves korukra érik el teljes színezetüket.

Eszközök
- tükrös kefe
- fém fésû ( egyik fele sûrû, másik fele ritkább fogú )
- coat king ( aljszõr szedõ )
- trimmelõ kés
- olló

A kutya egy csúszásmentes asztalon álljon stabilan, végig a kozmetikázás alatt. Az ápolás bármelyik részénél tarthatunk szünetet, nehogy azért legyen türelmetlen és nyugtalan, mert sürgõs elintézni valója van.

1. Bontással kezdünk: figyeljünk arra, hogy a szõrétõl végezzük a bontást és ne csak a felszínét fésülgessük. Legyünk kíméletesek a kutyával. Amikor éppen egy részt fésülünk , a másik kezünkkel kissé szorítsuk le a kibontandó rész felett a kutya bõrét, hogy minél kevésbé húzzuk a bõrét.

2. Ha a kutya teljes test felületén kibontottuk a szõrt következhet a trimmelés. Ehhez a coat kinget és a trimmelõ kést használjuk. ( fej, nyak, test, farok, lapockái és combjait )

3. Ollóval leigazíthatjuk a lábait és zászlóit, szemöldökét és szakállát. Tappancsait tegyük csúszásmentessé, vágjuk ki a talppárnák között a szõrt. Elvégezzük a tisztasági nyírást. ( ágyék, végbélnyílás )

4. Ha fürdetni is szeretnénk drót szõrre való samponnal tegyük. Egyébként ezt a fajtát ritkán kell fürdetni.

Pofiját és szakállát minden evés után törölgessük át, ha szükséges mossuk ki az ételmaradékokat is. Otthon rendszeresen fésüljük kutyánkat. ( kb.hetente )

A rendezett külsejû Airedale terrier nemcsak szép, de valóban nem szõrözi össze a lakást, a szõnyeget és a bútorokat.

Írásom elsõsorban a gazdikhoz íródott, ezért csak nagy vonalakban vázoltam fel kedvencük kozmetikázását,mégis legyen valami kis sejtésük mi is történik kutyusukkal ha kutyakozmetikus kezei közé kerül airedale-ük.

Trimmelés- az elhalt szõrök kitépkedése kézzel vagy trimmelõ eszközökkel.

Tévhit:
hogy ez fáj a kutyának, ha ezt szakszerûen végzik akkor nem sír kedvencünk!
ha legépezik a szõrt az NEM trimmelés!

Összeállította:
Virányi Veronika
(Budapest), szakképzett kutyakozmetikus
06/70/621-76-18
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra