2024.04.27. - Zita

DNS-teszttel a kutyagumi ellen

Petah Tikva - Egy izraeli önkormányzat illetékesei a tudomány eszközeivel vették fel a harcot az utcákat elborító kutyaürülék ellen: a kutyák DNS-adatbázisának felállításába fogtak.

Tel-Aviv egyik külvárosa, Petah Tikva a héten indította el a féléves kísérleti programot, amelynek során a gazdáknak el kell vinniük ebeiket valamelyik illetékes állatorvoshoz, ahol DNS-mintát vesznek az állatok nyálából.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az imígyen felépülõ adatbázisból aztán könnyû lesz azonosítani a notórius kutyagumi-hátrahagyókat, akik komoly bírságra számíthatnak.

Az ürüléknek kihelyezett zacskókat használók viszont jutalomban részesülnek: kutyaeledel-jegyet és játékokat kaphatnak kedvenceik számára.

"Az a célom, hogy érintetté váljanak a helyiek, és megértsék, hogy együtt tisztává tehetjük környezetünket" - magyarázta Tika Bar-On, a város vezetõ állatorvosa, akinek a fejébõl az adatbázis ötlete kipattant.

A DNS-adatgyûjtemény ezen felül segítheti az állatorvosok munkáját a genetikai betegségek felismerésében, a fajtatisztaság megállapításában, kiszûrhetõvé válnak a kóbor állatok, és kiváltja az azonosító csip beültetését is.

"A határ a csillagos ég" - fogalmazott lelkesen a bázis hasznáról a doktornõ, aki szerint a lakosok pozitívan álltak a kezdeményezéshez, és siker esetén a módszer meg is honosodhat a városban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra