rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Airdeale terrier

 • Share on Tumblr

  Jó 100 évvel ezelõtt, az angliai Yorkshire grófságban alakították ki az ott megtalálható kutyákból, célzott válogatással, hogy a környék sajátosságaiból fakadó feladatok elvégzésére alkalmas fajtát teremtsenek. Az airedale terrier ma is meglévõ sokoldalúságát, hajlamait könnyebben megérthetjük, ha ismerjük a korabeli tenyész célokat.

  Yorkshire grófság Aire folyója a 700 méter magas, legelõkkel tarkított Pennine hegységben ered, s egy szénben gazdag iparvidéken, a skóciai Aire völgyében folyik tovább (ahol Shakespeare szerint megesett már egy s más különös dolog), hogy az Ouse-ba torkolljon, utolsó 60 km-én hajózhatóvá szélesedve. Az itt élõ bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedõknek olyan egyszerû, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szükségük, melyet nyugodtan alkalmazhattak bármilyen célra, mely egyaránt volt kiváló vadász vízben és szárazon, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A környék kutyái persze még nem rendelkeztek egységes külsõvel. A fajta kialakítása során valószínûleg felhasználták többek között az otterhoundot, a bullterriert, az Old English terriert, sõt talán a gordon szettert is, utóbbit a szõrszín és az apportkészség javítására. Idõvel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutya állomány, s a kialakulóban lévõ, sokoldalú és megbízható új fajta egyre távolabbi tájakon is támogatókra talált. Munka kutya mivolta miatt hívták egyszerûen working terriernek is vagy a kisméretû, de akkoriban szintén dolgozó yorkshire terrierhez hasonlóan waterside terriernek. A grófságban fekvõ Bingley városának nevét is viselte egy ideig a fajta, majd elsõként 1878-ban dr. Gordon Stadles bíró nevezte airedale terriernek. 1881-ben Shaw író és kinológus a következõket írja egyik könyvében: "Az airedale terrier az aire völgyében fekvõ települések univerzális kutyája. A vízi vadak minden fajtájára használják, de hasznos segítsége a csapdát állító orvvadászoknak is, hiszen parancsra, minden hang nélkül kutatja át a sövényeket és bozótosokat, hogy a meglapuló nyulakat a hálókba hajtsa." Az angliai Kennel Club 1886-tól jegyzi törzskönyvében airedale terrierként a fajtát.

  Érdekességként említeném, hogy az 1900-as években a Németországból származó airedale terriereket használták Kínában szanitéc- és hírvivõkutyának. Japán is használta a fajtát az oroszok elleni háborúban.

  Az airedale terrier közép nagy, súlya kb. 20 kg, sportos, temperamentumos, állandóan vidám és vállalkozó szellemû kutya. Igen intelligens és alkalmazkodó fajta, jól képezhetõ. A legsokoldalúbb munkakutya: õrzõ-védõ munkára, vakvezetésre, katasztrófa kutyának egyaránt használják- de bár nagyszerû adottságokkal rendelkezik nem véletlen hogy a profi kutyások nem airedalet választanak. Ugyanis olykor konokul makacs, melynek áthidalása nem könnyû feladat. Nevelésekor fontos a következetesség. A fajta érzékeny jellemébõl adódóan persze a lépten-nyomon való és kemény büntetés sem járható út, mert csak megtörjük, megijesztjük vele az állatot, melytõl teljesen elbizonytalanodhat. A mai modern, játékos motiváláson alapuló kiképzéssel azonban látványos eredményeket érhetünk el, ha kötélidegekkel rendelkezünk és kutyánk is úgy akarja. Hivatása és indíttatása szerint azonban elsõsorban és mindenek fölött mókamester. Gazdáját a leglehetettlenebb helyzetekben képes megnevettetni. Minden tevékenységben szívesen és lelkesen részt vesz, kíváncsisága határtalan. Jól úszik, szereti a vizet. Ideális családi kutya, szereti és igényli a nagy sétákat, ha kellõképpen kifáradt képes naphosszat szunyókálni akár egy kis panellakásban is.

  Jellemzõ betegségektõl mentes fajta, bár esetenként csípõizületi diszplázia elõfordulhat.

  Valamint allergiás bõrbetegségekre érzékeny lehet, emiatt ajánlatos idõben trimmeltetni.

  Tehát viszonylag egészséges fajta, akár 12-13 évig hûséges kísérõje gazdájának. Ha bármilyen apró esélyt kap, mindig hûséges, nemes barátnak bizonyul. Nem csupán mérete miatt a terrierek királya...

  Fontosnak tartom leírni a fajta standard-et, hiszen "egyes kutya szaporítók" akik tenyésztõként hirdetik magukat elõszeretettel adják magas áron kiskutyáikat, mondván fajta tiszta. Ha bármilyen hibát észre veszünk a kiskutyán, igenis vonjuk kérdõre õket!

  Airedale terrier standard
  FCI. Standard Nr.7 / 1999.03.08/H
  (Fordította: Szabó Péter)

  Eredet: Nagy-Britannia
  Az eredeti standard kiadásának idõpontja: 1987.06.24.

  Használat: terrier
  FCI besorolás: 3. Fajtacsoport terrierek

  1. osztály Nagy- és középméretû terrierek
  Munkavizsga választható.

  Általános megjelenés: A legnagyobb termetû terrier, izmos, aktív, meglehetõsen tömör kutya, a nyakiglábság legkisebb nyoma nélkül, és nem aránytalanul hosszútestû.
  Vérmérséklet / Viselkedés: Élénk tekintetû, gyorsmozgású, minden pillanatban tettre
  kész. Jellegét a kifejezés teljes szemek, fülének tartása és a feltartott farok határozza meg. Nyílt és magabiztos, barátságos, önérzetes és intelligens. Mindig éber, nem agresszív, de bátor.

  Fej: Jó arányú, a koponya és az arcorri rész hossza között nem észrevehetõ különbséggel. Ránctalan koponya.

  Agykoponyai tájék:
  Koponya: Hosszú és lapos, a fülek között nem túl széles, a szemek felé enyhén keskenyedõ.
  Stop: a homlokátmenet alig észrevehetõ.
  Arcorri tájék:
  Orr: fekete
  Pofa: Az arcorri rész a szemek elõtt telt, nem homorú, vagy hirtelenül beesett a szemek alatt, viszont egy finom íveléssel megelõzi a laposság vagy az ékalak látszatát.
  Ajkak: feszesek.
  Állkapocs / Fogazat: Az állcsont és az állkapocs mély, erõteljes, erõs és izmos, mivel az erõteljes arcorri rész nagyon kívánatos. Nem kívánatos a túlságosan fejlett állkapocsív, a kerek, kidagadó rágóizom tájék, a "pofás"- ság nem kívánatos. A fogsorok hatalmasak. Kívánatos az ollós harapás: a felsõ fogsor résmentesen záródik az alsó fogsor elé, a fogak egyenesen állnak, de a harapófogó harapás elfogadott. Az elõre vagy hátraharapás nem kívánatos.
  Pofa: simák, nem teltek.
  Szem: Sötét színûek, kicsik, nem kidülledõk, telve terrier tekintettel, éberséggel és intelligenciával. A világos, kerek szemek kifejezetten nem kívánatosak.
  Nyak: Száraz, izmos, mérsékelten hosszú és telt. Fokozatosan csatlakozik a vállhoz, nem lebernyeges.

  Törzs:
  Hát: Rövid, erõteljes, egyenes, nem laza.
  Ágyék: Izmos. A rövid kötésû és jól bordázott kutyánál az utolsó bordák, és a csípõ között kis távolság van. Ha a kutya itt hosszú, lazának látszik ezen a részen.
  Mellkas: Mély (kb könyékig ér) de nem széles. A bordák jól íveltek.
  Farok: Szokásosan kurtított. Kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé, jó erõs és szilárd, vége általában a koponyatetõvel van egy síkban. Nem kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé. Jó erõs és szilárd.

  Végtagok:
  Mellsõ rész: A mellsõ lábak teljesen egyenesek és jól csontozottak.
  Váll: A lapockák hosszúak, jól hátra állítottak, ferdén helyezkednek el. A lapockák laposak.
  Könyök: Merõleges a testre, és oldalt szabadon mozog.
  Hátsó rész:
  Comb: Hosszú, erõteljes.
  Térd: Jó szögelésû sem befelé, sem kifelé nem fordul.
  Lábszár: Izmos.
  Csánk: Alacsonyan állnak, hátulról nézve egymással párhuzamosak.
  Mancs: Kicsi, kerekded, tömör, jól fejlett talppárnákkal, a lábujjak mérsékelten íveltek, sem befelé, sem kifelé nem görbülnek.
  Mozgás: A lábak egyenesen elõre lépnek. A mellsõ lábak szabadon az oldalakkal párhuzamosan mozognak. A felénk közeledõ kutyánál a lábaknak a front vonalában kell lenniük, a mancsok és a könyökök azonos távolságra vannak. A tolóerõt a hátsó lábak adják.

  Szõrzet:
  Szõrminõség: Kemény, sûrû, drótszerû, nem olyan hosszú hogy bozontos legyen. Egyenesen és zártan fedi a törzset és a lábakat. A fedõszõr kemény, , drótos, az aljszõr rövidebb és puhább. A túl kemény szõr hullámos vagy göndörödhet. A teljesen puha vagy göndör szõrzet nagyon nem kívánatos.

  Szõrszín: A hátnyereg, a nyakszirt és a farok felsõ része fekete vagy grizzle színû. A test valamennyi többi részén cser (tan) színû. A fülek gyakran sötétebb cserszínûek, a nyak körül és a halánték sötéten árnyalt. A mellsõ lábak között kevés fehér szõr elfogadható.

  Méret: A marmagasság kb. 58-61 cm a kanoknál, kb. 56-59 cm a szukáknál.

  Hibák: Minden az elõbbiektõl való eltérés hiba, amelynek megítélése az eltérés mértékétõl valamint a kutya egészségére és jó létére gyakorolt hatásától függ.
  Megjegyzés: A kanoknál a herezacskóban két jól láthatóan leereszkedett herének kell lennie.

  Összeállította:
  Virányi Veronika (Budapest), szakképzett kutyakozmetikus
  06/70/276-33-89


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Egy zuhanó tehén majdnem végzett egy szörfössel

  Egy brit nõ kis híján meghalt, amikor egy tehén esett arra a helyre, ahonnan pillanatokkal azelõtt állt fel. Az állattal végzett a 16 méteres zuhanás.

 • Százdollárosokat falatozott be egy amerikai eb

  Öt darab százdolláros bankjegyet falt fel egy amerikai eb. Válogatós lehet, mert egy egydolláros bankóra nem fájt a foga.

 • Lovat mentettek a derítõbõl

  Szennyvízzel telt derítõgödörbõl mentettek ki egy lovat a kecskeméti tûzoltók a várossal szomszédos Helvécián- tudta meg a HavariaPress.

 • Egy reménysugárral kevesebb maradt a szumátriai orrszarvúnak

  A kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú megmentése központi téma Indonéziában. Annál tragikusabb fordulat, hogy egy fogságban vemhesült nõstény állat úgy tûnik, elvetélt.

 • A nyúlról, aki nem tudta eldönteni magáról: katona-e vagy sem?

  Írta és szerkesztette: Lelkes Miklós

  Volt egy nagy nyúl.Kérdezte tõle egy fekete-fehér foltos macska:
  - Te katona vagy?
  A nyúl hebegett-habogott, nem tudta eldönteni.Azt mondta a macska:
  - Nagyon barna a bundád, katonás.Háború lesz.Megmondta a gazdasszonyom, a halaskofa.

 • A tározó jegébõl mentették ki az õzet

  Az állatok alatt beszakadt a jég a tározón, egyikük elpusztult, de a másikat sikerült kimenekítenie a kõszegi és szombathelyi tûzoltóknak.

 • Levágták a szent tehenet

  Sem az imák, sem a tüntetések nem akadályozhatták meg Shambo útját a vágóhídra. A tuberkulózissal fertõzött bikát tegnap este szállították el egy walesi hindu templomból annak ellenére, hogy korábban tízezer brit szólalt fel a szent állat levágása ellen.

 • Több mázsa hal pusztult el

  Az elsõ becslések szerint több mázsa hal pusztult el Gyõrött a város egyik lakótelepén a házak közötti tóban.

 • Gyerekre támadt egy argentin dog

  Gyerekre támadt egy argentin dogEgy argentin dog támadott meg egy kisfiút hétfőn, a Nagyszombati járásban található Maniga településen. Sajtóhírek szerint a kisfiú a szomszédainál játszott, mikor az egyik eb rátámadt és arcon, valamint fejtetőn harapta. A kisfiút súlyos sérülései miatt mentőhelikopterrel szállították a pozsonyi gyermekklinikára. A támadás során nem veszítette el eszméletét, a kutya több helyen letépte arcáról a bőrt. Az orvosok szerint állapota stabil, de lelkileg alaposan megviselték a történtek a megrémült kisfiút.

 • Tulipánra hasonlít az újonnan felfedezett tengeri állat

  Tulipánra hasonlított az a félmilliárd éve élt tengeri állat, amelynek fosszíliáit Kínában, Jünann tartományban fedezték fel.

 • Állatkínzás Sellyén

  Állatkínzás miatt eljárást indított a rendõrség egy férfi ellen, mert erõszakosan, a befogott lovakat durván ütlegelve hajtotta fogatát a Baranya megyei Sellyén – értesült a HavariaPress.

 • Ütközött a vezetni tanuló kutya

  Egy kínai nõ fejébe vette, hogy megtanítja a kutyáját autót vezetni, de már az elsõ leckénél beleütköztek a szembe jövõ kocsiba, Hohhotban, Kína belsõ-mongóliai tartományának fõvárosában.

 • Marley meg én

  Marley meg én (Marley and Me)
  Szinkronizált amerikai romantikus vígjáték
  Játékidõ: 98 perc
  Gyártási év: 2008
  Forgalmazza: Intercom
  Rndezõ: David Frankel
  Fõszereplõk: Jennifer Aniston, Owen Wilson, Alan Arkin, Eric Dane

 • Kínaiul tanítják az amerikai pandavendéget

  Kínai nyelvre akarnak okítani egy amerikai óriáspandát Kínában.

 • Leégett egy hodály: tucatnyi állat pusztult el

  Leégett egy hodály a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bátorligeten; a tûzben tucatnyi állat pusztult el - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivõje.

 • Megkezõdött a ránszarvas számolás

  A svéd Kiruna közelében ötezer rénszarvast tereltek össze. A Northfoto beszámolója szerint erre azért van szükség, hogy megvédjék az állatokat a fogcsikorgató hidegtõl, télen ugyanis akár -40 °C-ig is süllyedhet a hõmérséklet, és az elõrejelzések szerint közel 90 centiméter hó esik majd Svédországban az ünnepekig.

 • GPS-el keresik a galambraj vezérét

  Az Oxfordi Egyetem kutatói galambokra erõsített parányi méretû mûholdas nyomkövetõkkel vizsgálják a galambrajok összetartási és irányváltozatási stratégiáit, amelynek alapján remélik, hogy magyarázatot találhatnak a kollektív emberi viselkedési mintákra is.

 • Magyar kölyökkutyák miatt tiltakozik Róma

  Tiltakozik a magyar kormánynál az olasz egészségügyi minisztérium az országba irányuló illegális kutyakölyökexport miatt - jelentette honlapján az ENPA állatvédõ szervezet. Szerintük olasz kereskedõk és magyar tenyésztõk kétes körülmények között, nagy számban szállítanak Olaszországba a megengedettnél fiatalabb kutyakölyköket, amelyek nagy része elpusztul az országba érkezés után. Magyar állatvédõk szerint sokszor "horrorisztikus" körülmények között utaztatják az állatokat.

 • Meghívó: Nemzetiségi nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitáció, a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen megszervezi a soron következő nemzetiségi napot. A rendezvény célja, hogy a társadalmi integráció során közös együttműködés jöjjön létre és az önkéntesség mint fontos társadalmi erő népszerűvé váljon. A programon minimum 300 fő részvételére számítunk, melyre szeretettel meghívjuk Önt is!

 • A nagyobb agyú madarak jobban boldogulnak

  Minden madár számára fontos az agyának a mérete a legújabb kutatási eredmények szerint. A liverpooli, a birminghami egyetem és a Királyi Madárvédelmi Társaság tudósai szerint a nagyobb agytérfogatú madarak jobban illeszkednek a környezetükbe és emiatt életrevalóbbak.