rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Airdeale terrier

 • Share on Tumblr

  Jó 100 évvel ezelõtt, az angliai Yorkshire grófságban alakították ki az ott megtalálható kutyákból, célzott válogatással, hogy a környék sajátosságaiból fakadó feladatok elvégzésére alkalmas fajtát teremtsenek. Az airedale terrier ma is meglévõ sokoldalúságát, hajlamait könnyebben megérthetjük, ha ismerjük a korabeli tenyész célokat.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Yorkshire grófság Aire folyója a 700 méter magas, legelõkkel tarkított Pennine hegységben ered, s egy szénben gazdag iparvidéken, a skóciai Aire völgyében folyik tovább (ahol Shakespeare szerint megesett már egy s más különös dolog), hogy az Ouse-ba torkolljon, utolsó 60 km-én hajózhatóvá szélesedve. Az itt élõ bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedõknek olyan egyszerû, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szükségük, melyet nyugodtan alkalmazhattak bármilyen célra, mely egyaránt volt kiváló vadász vízben és szárazon, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A környék kutyái persze még nem rendelkeztek egységes külsõvel. A fajta kialakítása során valószínûleg felhasználták többek között az otterhoundot, a bullterriert, az Old English terriert, sõt talán a gordon szettert is, utóbbit a szõrszín és az apportkészség javítására. Idõvel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutya állomány, s a kialakulóban lévõ, sokoldalú és megbízható új fajta egyre távolabbi tájakon is támogatókra talált. Munka kutya mivolta miatt hívták egyszerûen working terriernek is vagy a kisméretû, de akkoriban szintén dolgozó yorkshire terrierhez hasonlóan waterside terriernek. A grófságban fekvõ Bingley városának nevét is viselte egy ideig a fajta, majd elsõként 1878-ban dr. Gordon Stadles bíró nevezte airedale terriernek. 1881-ben Shaw író és kinológus a következõket írja egyik könyvében: "Az airedale terrier az aire völgyében fekvõ települések univerzális kutyája. A vízi vadak minden fajtájára használják, de hasznos segítsége a csapdát állító orvvadászoknak is, hiszen parancsra, minden hang nélkül kutatja át a sövényeket és bozótosokat, hogy a meglapuló nyulakat a hálókba hajtsa." Az angliai Kennel Club 1886-tól jegyzi törzskönyvében airedale terrierként a fajtát.

  Érdekességként említeném, hogy az 1900-as években a Németországból származó airedale terriereket használták Kínában szanitéc- és hírvivõkutyának. Japán is használta a fajtát az oroszok elleni háborúban.

  Az airedale terrier közép nagy, súlya kb. 20 kg, sportos, temperamentumos, állandóan vidám és vállalkozó szellemû kutya. Igen intelligens és alkalmazkodó fajta, jól képezhetõ. A legsokoldalúbb munkakutya: õrzõ-védõ munkára, vakvezetésre, katasztrófa kutyának egyaránt használják- de bár nagyszerû adottságokkal rendelkezik nem véletlen hogy a profi kutyások nem airedalet választanak. Ugyanis olykor konokul makacs, melynek áthidalása nem könnyû feladat. Nevelésekor fontos a következetesség. A fajta érzékeny jellemébõl adódóan persze a lépten-nyomon való és kemény büntetés sem járható út, mert csak megtörjük, megijesztjük vele az állatot, melytõl teljesen elbizonytalanodhat. A mai modern, játékos motiváláson alapuló kiképzéssel azonban látványos eredményeket érhetünk el, ha kötélidegekkel rendelkezünk és kutyánk is úgy akarja. Hivatása és indíttatása szerint azonban elsõsorban és mindenek fölött mókamester. Gazdáját a leglehetettlenebb helyzetekben képes megnevettetni. Minden tevékenységben szívesen és lelkesen részt vesz, kíváncsisága határtalan. Jól úszik, szereti a vizet. Ideális családi kutya, szereti és igényli a nagy sétákat, ha kellõképpen kifáradt képes naphosszat szunyókálni akár egy kis panellakásban is.

  Jellemzõ betegségektõl mentes fajta, bár esetenként csípõizületi diszplázia elõfordulhat.

  Valamint allergiás bõrbetegségekre érzékeny lehet, emiatt ajánlatos idõben trimmeltetni.

  Tehát viszonylag egészséges fajta, akár 12-13 évig hûséges kísérõje gazdájának. Ha bármilyen apró esélyt kap, mindig hûséges, nemes barátnak bizonyul. Nem csupán mérete miatt a terrierek királya...

  Fontosnak tartom leírni a fajta standard-et, hiszen "egyes kutya szaporítók" akik tenyésztõként hirdetik magukat elõszeretettel adják magas áron kiskutyáikat, mondván fajta tiszta. Ha bármilyen hibát észre veszünk a kiskutyán, igenis vonjuk kérdõre õket!

  Airedale terrier standard
  FCI. Standard Nr.7 / 1999.03.08/H
  (Fordította: Szabó Péter)

  Eredet: Nagy-Britannia
  Az eredeti standard kiadásának idõpontja: 1987.06.24.

  Használat: terrier
  FCI besorolás: 3. Fajtacsoport terrierek

  1. osztály Nagy- és középméretû terrierek
  Munkavizsga választható.

  Általános megjelenés: A legnagyobb termetû terrier, izmos, aktív, meglehetõsen tömör kutya, a nyakiglábság legkisebb nyoma nélkül, és nem aránytalanul hosszútestû.
  Vérmérséklet / Viselkedés: Élénk tekintetû, gyorsmozgású, minden pillanatban tettre
  kész. Jellegét a kifejezés teljes szemek, fülének tartása és a feltartott farok határozza meg. Nyílt és magabiztos, barátságos, önérzetes és intelligens. Mindig éber, nem agresszív, de bátor.

  Fej: Jó arányú, a koponya és az arcorri rész hossza között nem észrevehetõ különbséggel. Ránctalan koponya.

  Agykoponyai tájék:
  Koponya: Hosszú és lapos, a fülek között nem túl széles, a szemek felé enyhén keskenyedõ.
  Stop: a homlokátmenet alig észrevehetõ.
  Arcorri tájék:
  Orr: fekete
  Pofa: Az arcorri rész a szemek elõtt telt, nem homorú, vagy hirtelenül beesett a szemek alatt, viszont egy finom íveléssel megelõzi a laposság vagy az ékalak látszatát.
  Ajkak: feszesek.
  Állkapocs / Fogazat: Az állcsont és az állkapocs mély, erõteljes, erõs és izmos, mivel az erõteljes arcorri rész nagyon kívánatos. Nem kívánatos a túlságosan fejlett állkapocsív, a kerek, kidagadó rágóizom tájék, a "pofás"- ság nem kívánatos. A fogsorok hatalmasak. Kívánatos az ollós harapás: a felsõ fogsor résmentesen záródik az alsó fogsor elé, a fogak egyenesen állnak, de a harapófogó harapás elfogadott. Az elõre vagy hátraharapás nem kívánatos.
  Pofa: simák, nem teltek.
  Szem: Sötét színûek, kicsik, nem kidülledõk, telve terrier tekintettel, éberséggel és intelligenciával. A világos, kerek szemek kifejezetten nem kívánatosak.
  Nyak: Száraz, izmos, mérsékelten hosszú és telt. Fokozatosan csatlakozik a vállhoz, nem lebernyeges.

  Törzs:
  Hát: Rövid, erõteljes, egyenes, nem laza.
  Ágyék: Izmos. A rövid kötésû és jól bordázott kutyánál az utolsó bordák, és a csípõ között kis távolság van. Ha a kutya itt hosszú, lazának látszik ezen a részen.
  Mellkas: Mély (kb könyékig ér) de nem széles. A bordák jól íveltek.
  Farok: Szokásosan kurtított. Kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé, jó erõs és szilárd, vége általában a koponyatetõvel van egy síkban. Nem kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé. Jó erõs és szilárd.

  Végtagok:
  Mellsõ rész: A mellsõ lábak teljesen egyenesek és jól csontozottak.
  Váll: A lapockák hosszúak, jól hátra állítottak, ferdén helyezkednek el. A lapockák laposak.
  Könyök: Merõleges a testre, és oldalt szabadon mozog.
  Hátsó rész:
  Comb: Hosszú, erõteljes.
  Térd: Jó szögelésû sem befelé, sem kifelé nem fordul.
  Lábszár: Izmos.
  Csánk: Alacsonyan állnak, hátulról nézve egymással párhuzamosak.
  Mancs: Kicsi, kerekded, tömör, jól fejlett talppárnákkal, a lábujjak mérsékelten íveltek, sem befelé, sem kifelé nem görbülnek.
  Mozgás: A lábak egyenesen elõre lépnek. A mellsõ lábak szabadon az oldalakkal párhuzamosan mozognak. A felénk közeledõ kutyánál a lábaknak a front vonalában kell lenniük, a mancsok és a könyökök azonos távolságra vannak. A tolóerõt a hátsó lábak adják.

  Szõrzet:
  Szõrminõség: Kemény, sûrû, drótszerû, nem olyan hosszú hogy bozontos legyen. Egyenesen és zártan fedi a törzset és a lábakat. A fedõszõr kemény, , drótos, az aljszõr rövidebb és puhább. A túl kemény szõr hullámos vagy göndörödhet. A teljesen puha vagy göndör szõrzet nagyon nem kívánatos.

  Szõrszín: A hátnyereg, a nyakszirt és a farok felsõ része fekete vagy grizzle színû. A test valamennyi többi részén cser (tan) színû. A fülek gyakran sötétebb cserszínûek, a nyak körül és a halánték sötéten árnyalt. A mellsõ lábak között kevés fehér szõr elfogadható.

  Méret: A marmagasság kb. 58-61 cm a kanoknál, kb. 56-59 cm a szukáknál.

  Hibák: Minden az elõbbiektõl való eltérés hiba, amelynek megítélése az eltérés mértékétõl valamint a kutya egészségére és jó létére gyakorolt hatásától függ.
  Megjegyzés: A kanoknál a herezacskóban két jól láthatóan leereszkedett herének kell lennie.

  Összeállította:
  Virányi Veronika (Budapest), szakképzett kutyakozmetikus
  06/70/276-33-89


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Bátorságért érdemrendet kapott egy hõsies kutya

  Bátorságért érdemrendet kapott egy németjuhász kutya, amely hõsiesen viselte sérülését, amelyet a tottenhami zavargók okoztak neki.

 • A kutya származása - hogyan keletkezhetett az ember legjobb barátja?!

  A kutya származása - hogyan keletkezhetett az ember legjobb barátja?!A legújabb kutatások ezt 20-30 ezer évvel ez előttre datálják, innen indul a kutya és az ember együttélése. A kutya, mint háziállat ezzel megelőzte a juhot, a lovat, a kecskét. Hű társa lett az embernek, s ezzel együtt esett át szükségszerű fizikai és lélektani változásokon. Követte őseinket hosszú vándorlásaikon, alávetette magát akaratuknak, s ezzel elvesztette természetének legsajátosabb vonásait. A kutya, amilyennek ma ismerjük, már az ember teremtménye, amelyet gondos kiválasztó munkával és keresztezéssel hozott létre.

 • A leghatalmasabb dinótemetõ Ausztráliában

  Az ausztráliai Queensland mellett majdnem tökéletes állapotban fennmaradt szauropoda maradványokat fedeztek fel

 • Kullancsok veszélyeztetik a házi kedvenceket

  A kellemes õszi idõjárás, a hosszú séták és a természetben való barangolás egyaránt örömet jelent nekünk, embereknek és hû társainknak, a kutyáknak.

 • Baltával akarta megölni kutyáját

  Baltával ütötte a szomszéd kutyáját egy rétsági férfi, aki megunta, hogy az eb folyton az udvarán köt ki. A férfi a kertjében akarta elásni az állatot, amikor az feléledt és elszaladt.

 • Airdeale terrier

  Jó 100 évvel ezelõtt, az angliai Yorkshire grófságban alakították ki az ott megtalálható kutyákból, célzott válogatással, hogy a környék sajátosságaiból fakadó feladatok elvégzésére alkalmas fajtát teremtsenek. Az airedale terrier ma is meglévõ sokoldalúságát, hajlamait könnyebben megérthetjük, ha ismerjük a korabeli tenyész célokat.

 • Védett kagylók miatt indult büntetõeljárás Horvátországban külföldiek ellen

  Zágráb - Védett sonkakagylókat találtak a horvát rendõrök egy olasz és egy osztrák állampolgárnál, akik ellen büntetõeljárás indul emiatt - jelentette szerdán a horvát Hina hírügynökség.

 • Mindent szétrág a kutya

  Gyakran elõforduló és rendkívül bosszantó, amikor a lakásban egyedül hagyott kutya megrágja a cipõket, papucsokat, könyveket, sõt rosszabb esetben a bútorokat is. Ennek a viselkedésnek többféle oka is lehet: pl. fogváltás, unatkozás, "bosszú" amiért egyedül hagytuk. A fogváltás a kutya életének 4-7-ik hónapjában zajlik le, ezért ebben az idõszakban különösen ügyeljünk arra, hogy legyen az ebnek mit rágnia.

 • Eddig ismeretlen lepkefajokat fedeztek fel

  Eddig ismeretlen 15 új lepkefajt fedeztek fel osztrák és dán kutatók a Földközi-tenger térségében és az az Urál déli részén.

 • Mariah Carey: A kutya mindenségit!

  Mariah Carey-t bosszantja, hogy imádott kutyája nem repülhet vele elsõ osztályon. Az énekesnõ a Glamour magazinnak panaszolta el, hogy Jack nevû terrierje túl nagy, ezért nem viheti fel magával a repülõgép fedélzetére.

 • Bedrogozva harapta meg kutyáját

  Beleharapott a kutyája fülébe egy oroszlányi férfi. Az eset még szombaton történt, de csak most hozták nyilvánosságra.

 • Meghívó: Repülőnap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Karitáció Alapítvánnyal és a szegedi reptérrel közösen a Repülő parádéra vár több száz gyermeket. Az asztaloknál, a reptér területén egy kis környezetóra, egy kis játék várja a gyerekeket. Az ügyességi és sport program mindenki számára kellemesnek ígérkezik.

 • Szépszemû kacifánciusz

  A gyerekek - Máté, Szilvi, Fannika - nagy diadallal hozták a cicát, és kórusban kiáltozták:
  - Cica! Cica! Egy nénitõl kaptuk! Fehér a sapkája, kesztyûje, papucsa, - de másutt fekete! Szilvike elnevezte Szépszemû Kacifánciusznak, és verset költött róla! CICA-KÉRELEM: "Azt akarja velünk legyen, díszes tálból velünk egyen!"

 • Medve elleni gázpánik - gázriadó

  Medveriasztógáz-riadó alaszkai repülõtéren

  Juneau - Medveriasztó gáz elszabadulása miatt volt riadó egy repülõtéren Alaszkában, méghozzá akkora, hogy ki kellett üríteni az egész fõépületet.

  A Juneau-i Nemzetközi Repülõtér szellõzõrendszerébe került be véletlenül medveriasztó spray-bõl.

 • Süllyedõnek tûnõ lóhoz riasztgatják a tûzoltókat

  London - Már négyszer riasztották eddig a tûzoltókat egy lóhoz Nagy-Britanniában, hogy mentsék ki a sárból, ám mindig ugyanaz a dolog vége: kiderül, hogy a póniló szárazon áll, csak túl rövidek végtagjai.

 • Állatkínzásért háromszázezer

  Békés megyében a bíróság háromszázezer forintra büntette azt a fiatalembert, aki megkínozta kutyáját – adta hírül a Hajnal – Táj. A vádlottat a bíróság állatkínzás és garázdaság miatt ítélte el. A férfi a bíró szerint nem is tudta, hogy az állatoknak is jár a méltó bánásmód.

 • Magától ment állatorvoshoz egy sérült õz

  Rossford (Ohio állam) - Magától ment állatorvoshoz egy sebesült õz az Egyesült Államokban.

  A kutyákhoz, macskákhoz, papagájokhoz szokott ohiói klinikán igencsak elcsodálkoztak már magán az õzön is, amely szokatlan vendég, ám azon még jobban, hogy egyedül érkezett, önszántából, ráadásul okkal, kezelésre szorulón.

 • A kis bulldog kergette el a két medvét

  A kis bulldog kergette el a két medvétA kaliforniai Monrovia a település azt hirdeti, hogy itt aztán igazán közel lehet az ember a természethez, sőt néha túl közel is. A videót készítő férfi azért szerelt például biztonsági kamerát a bejárati ajtó fölé, mert zavarta, hogy medvék garázdálkodnak a kertjében, és meg akarta őket figyelni. Arra viszont ő sem számított, hogy a kb. 10 kilós francia bulldogjáról készül majd felvétel, ahogy két, egyenként kb. 50 kilós medvebocsot is kikerget az udvarról. A felvételen látható bocsok barnák, de nagyon nagy valószínűséggel kaliforniai fekete medvékről van szó, a környéken ez az egyetlen medvefaj, viszont a neve ellenére vannak barna árnyalatú változatai.

 • Kóbor kutyák irtása Romániában

  Kóbor kutyák irtása RomániábanRomániában minden utcán kóborló kutyát a helyi közterületen dolgozók (közegészségügyért felelősök) szabadon befoghatnak és közegészségügyi célból megfigyelés után azonnal elpusztíthatnak. Lehet a kutya kölyök, nyakörves vagy ténylegesen kóbor... Romániában az utcán kóborló állatok száma több százezer, az állatvédő egyesületek kapacitása ennél sokkal kisebb. A szemtanúk beszámolói szerint elég durva és drasztikus a kutyagyilkosok által végzett folyamatos irtó tevékenység, sok esetben mindez gyerekek / civilek szeme láttára történik mindez.

 • Háromszor is macska

  Zsebbebele Zebulon éjfekete macska volt.Ezt a tulajdonságát igencsak hasznosította, mivel igaz ugyan, hogy sötétben minden tehén fekete, de azért ilyenkor a fekete tehén mégis feketébb a fehérnél, - és így van ez a cicáknál is.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása