rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Airdeale terrier

 • Share on Tumblr

  Jó 100 évvel ezelõtt, az angliai Yorkshire grófságban alakították ki az ott megtalálható kutyákból, célzott válogatással, hogy a környék sajátosságaiból fakadó feladatok elvégzésére alkalmas fajtát teremtsenek. Az airedale terrier ma is meglévõ sokoldalúságát, hajlamait könnyebben megérthetjük, ha ismerjük a korabeli tenyész célokat.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Yorkshire grófság Aire folyója a 700 méter magas, legelõkkel tarkított Pennine hegységben ered, s egy szénben gazdag iparvidéken, a skóciai Aire völgyében folyik tovább (ahol Shakespeare szerint megesett már egy s más különös dolog), hogy az Ouse-ba torkolljon, utolsó 60 km-én hajózhatóvá szélesedve. Az itt élõ bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedõknek olyan egyszerû, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szükségük, melyet nyugodtan alkalmazhattak bármilyen célra, mely egyaránt volt kiváló vadász vízben és szárazon, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A környék kutyái persze még nem rendelkeztek egységes külsõvel. A fajta kialakítása során valószínûleg felhasználták többek között az otterhoundot, a bullterriert, az Old English terriert, sõt talán a gordon szettert is, utóbbit a szõrszín és az apportkészség javítására. Idõvel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutya állomány, s a kialakulóban lévõ, sokoldalú és megbízható új fajta egyre távolabbi tájakon is támogatókra talált. Munka kutya mivolta miatt hívták egyszerûen working terriernek is vagy a kisméretû, de akkoriban szintén dolgozó yorkshire terrierhez hasonlóan waterside terriernek. A grófságban fekvõ Bingley városának nevét is viselte egy ideig a fajta, majd elsõként 1878-ban dr. Gordon Stadles bíró nevezte airedale terriernek. 1881-ben Shaw író és kinológus a következõket írja egyik könyvében: "Az airedale terrier az aire völgyében fekvõ települések univerzális kutyája. A vízi vadak minden fajtájára használják, de hasznos segítsége a csapdát állító orvvadászoknak is, hiszen parancsra, minden hang nélkül kutatja át a sövényeket és bozótosokat, hogy a meglapuló nyulakat a hálókba hajtsa." Az angliai Kennel Club 1886-tól jegyzi törzskönyvében airedale terrierként a fajtát.

  Érdekességként említeném, hogy az 1900-as években a Németországból származó airedale terriereket használták Kínában szanitéc- és hírvivõkutyának. Japán is használta a fajtát az oroszok elleni háborúban.

  Az airedale terrier közép nagy, súlya kb. 20 kg, sportos, temperamentumos, állandóan vidám és vállalkozó szellemû kutya. Igen intelligens és alkalmazkodó fajta, jól képezhetõ. A legsokoldalúbb munkakutya: õrzõ-védõ munkára, vakvezetésre, katasztrófa kutyának egyaránt használják- de bár nagyszerû adottságokkal rendelkezik nem véletlen hogy a profi kutyások nem airedalet választanak. Ugyanis olykor konokul makacs, melynek áthidalása nem könnyû feladat. Nevelésekor fontos a következetesség. A fajta érzékeny jellemébõl adódóan persze a lépten-nyomon való és kemény büntetés sem járható út, mert csak megtörjük, megijesztjük vele az állatot, melytõl teljesen elbizonytalanodhat. A mai modern, játékos motiváláson alapuló kiképzéssel azonban látványos eredményeket érhetünk el, ha kötélidegekkel rendelkezünk és kutyánk is úgy akarja. Hivatása és indíttatása szerint azonban elsõsorban és mindenek fölött mókamester. Gazdáját a leglehetettlenebb helyzetekben képes megnevettetni. Minden tevékenységben szívesen és lelkesen részt vesz, kíváncsisága határtalan. Jól úszik, szereti a vizet. Ideális családi kutya, szereti és igényli a nagy sétákat, ha kellõképpen kifáradt képes naphosszat szunyókálni akár egy kis panellakásban is.

  Jellemzõ betegségektõl mentes fajta, bár esetenként csípõizületi diszplázia elõfordulhat.

  Valamint allergiás bõrbetegségekre érzékeny lehet, emiatt ajánlatos idõben trimmeltetni.

  Tehát viszonylag egészséges fajta, akár 12-13 évig hûséges kísérõje gazdájának. Ha bármilyen apró esélyt kap, mindig hûséges, nemes barátnak bizonyul. Nem csupán mérete miatt a terrierek királya...

  Fontosnak tartom leírni a fajta standard-et, hiszen "egyes kutya szaporítók" akik tenyésztõként hirdetik magukat elõszeretettel adják magas áron kiskutyáikat, mondván fajta tiszta. Ha bármilyen hibát észre veszünk a kiskutyán, igenis vonjuk kérdõre õket!

  Airedale terrier standard
  FCI. Standard Nr.7 / 1999.03.08/H
  (Fordította: Szabó Péter)

  Eredet: Nagy-Britannia
  Az eredeti standard kiadásának idõpontja: 1987.06.24.

  Használat: terrier
  FCI besorolás: 3. Fajtacsoport terrierek

  1. osztály Nagy- és középméretû terrierek
  Munkavizsga választható.

  Általános megjelenés: A legnagyobb termetû terrier, izmos, aktív, meglehetõsen tömör kutya, a nyakiglábság legkisebb nyoma nélkül, és nem aránytalanul hosszútestû.
  Vérmérséklet / Viselkedés: Élénk tekintetû, gyorsmozgású, minden pillanatban tettre
  kész. Jellegét a kifejezés teljes szemek, fülének tartása és a feltartott farok határozza meg. Nyílt és magabiztos, barátságos, önérzetes és intelligens. Mindig éber, nem agresszív, de bátor.

  Fej: Jó arányú, a koponya és az arcorri rész hossza között nem észrevehetõ különbséggel. Ránctalan koponya.

  Agykoponyai tájék:
  Koponya: Hosszú és lapos, a fülek között nem túl széles, a szemek felé enyhén keskenyedõ.
  Stop: a homlokátmenet alig észrevehetõ.
  Arcorri tájék:
  Orr: fekete
  Pofa: Az arcorri rész a szemek elõtt telt, nem homorú, vagy hirtelenül beesett a szemek alatt, viszont egy finom íveléssel megelõzi a laposság vagy az ékalak látszatát.
  Ajkak: feszesek.
  Állkapocs / Fogazat: Az állcsont és az állkapocs mély, erõteljes, erõs és izmos, mivel az erõteljes arcorri rész nagyon kívánatos. Nem kívánatos a túlságosan fejlett állkapocsív, a kerek, kidagadó rágóizom tájék, a "pofás"- ság nem kívánatos. A fogsorok hatalmasak. Kívánatos az ollós harapás: a felsõ fogsor résmentesen záródik az alsó fogsor elé, a fogak egyenesen állnak, de a harapófogó harapás elfogadott. Az elõre vagy hátraharapás nem kívánatos.
  Pofa: simák, nem teltek.
  Szem: Sötét színûek, kicsik, nem kidülledõk, telve terrier tekintettel, éberséggel és intelligenciával. A világos, kerek szemek kifejezetten nem kívánatosak.
  Nyak: Száraz, izmos, mérsékelten hosszú és telt. Fokozatosan csatlakozik a vállhoz, nem lebernyeges.

  Törzs:
  Hát: Rövid, erõteljes, egyenes, nem laza.
  Ágyék: Izmos. A rövid kötésû és jól bordázott kutyánál az utolsó bordák, és a csípõ között kis távolság van. Ha a kutya itt hosszú, lazának látszik ezen a részen.
  Mellkas: Mély (kb könyékig ér) de nem széles. A bordák jól íveltek.
  Farok: Szokásosan kurtított. Kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé, jó erõs és szilárd, vége általában a koponyatetõvel van egy síkban. Nem kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé. Jó erõs és szilárd.

  Végtagok:
  Mellsõ rész: A mellsõ lábak teljesen egyenesek és jól csontozottak.
  Váll: A lapockák hosszúak, jól hátra állítottak, ferdén helyezkednek el. A lapockák laposak.
  Könyök: Merõleges a testre, és oldalt szabadon mozog.
  Hátsó rész:
  Comb: Hosszú, erõteljes.
  Térd: Jó szögelésû sem befelé, sem kifelé nem fordul.
  Lábszár: Izmos.
  Csánk: Alacsonyan állnak, hátulról nézve egymással párhuzamosak.
  Mancs: Kicsi, kerekded, tömör, jól fejlett talppárnákkal, a lábujjak mérsékelten íveltek, sem befelé, sem kifelé nem görbülnek.
  Mozgás: A lábak egyenesen elõre lépnek. A mellsõ lábak szabadon az oldalakkal párhuzamosan mozognak. A felénk közeledõ kutyánál a lábaknak a front vonalában kell lenniük, a mancsok és a könyökök azonos távolságra vannak. A tolóerõt a hátsó lábak adják.

  Szõrzet:
  Szõrminõség: Kemény, sûrû, drótszerû, nem olyan hosszú hogy bozontos legyen. Egyenesen és zártan fedi a törzset és a lábakat. A fedõszõr kemény, , drótos, az aljszõr rövidebb és puhább. A túl kemény szõr hullámos vagy göndörödhet. A teljesen puha vagy göndör szõrzet nagyon nem kívánatos.

  Szõrszín: A hátnyereg, a nyakszirt és a farok felsõ része fekete vagy grizzle színû. A test valamennyi többi részén cser (tan) színû. A fülek gyakran sötétebb cserszínûek, a nyak körül és a halánték sötéten árnyalt. A mellsõ lábak között kevés fehér szõr elfogadható.

  Méret: A marmagasság kb. 58-61 cm a kanoknál, kb. 56-59 cm a szukáknál.

  Hibák: Minden az elõbbiektõl való eltérés hiba, amelynek megítélése az eltérés mértékétõl valamint a kutya egészségére és jó létére gyakorolt hatásától függ.
  Megjegyzés: A kanoknál a herezacskóban két jól láthatóan leereszkedett herének kell lennie.

  Összeállította:
  Virányi Veronika (Budapest), szakképzett kutyakozmetikus
  06/70/276-33-89


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Beágyaz, elpakol és a szennyest is összeszedi a világ egyik legokosabb kutyája

  Beágyaz, elpakol és még a szennyest is összeszedi.

 • Kegyetlenkedõ sintér

  Gondoskodás és étel helyett, éheztetést, kínzást és golyót kaphatnak a begyûjtött kutyák

  A TV2 Aktív nemrég felkavaró levelet kapott az állatvédõktõl, amelyhez az aktivisták fotókat is mellékeltek.

 • Hibridpintyet találtak Baranyában

  Az erdei és a fenyõpinty hímjének jegyeit viselte magán az a madár, amely egy pécsi gyûrûzõ hálójában akadt fenn a közelmúltban.

 • A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóval

  A vadállatokat sem kíméli a Duna áradása - fotóvalAz ausztriai Tulln térségében, egy tájvédelmi körzetben alig pár négyzetméternyi helyen zsúfolódott össze több tucat őz: az állatoknak ez a dombtető jelentette az utolsó menedéket az áradás elől. Mentésüket már megkezdték, problémát jelent azonban, hogy az ijedt állatok inkább a vízbe vetik magukat a befogás elől menekülve. A képen egy őzgidát ment ki egy tűzoltó az áradás sújtotta területről Ausztriában. A nagyobb vadak mellett kisebb állatokat, sündisznókat és macskákat is folyamatosan hoznak ki a kiömlött Duna árteréből.

 • Egy napig volt polgármester a kutyus

  Egy napig volt polgármester a kutyusEgy Frida nevű nőstény chihuahua volt "a polgármester" egy napra San Franciscóban, a város állatvédelmi szolgálatának támogatását célzó kampány keretében. Frida gazdája ötezer dollár (1,2 millió forint) jótékony célú felajánlásával nyerte meg kedvencének a keddi kalandot. Rövid hivatali ideje alatt a négylábú polgármester ellátogatott San Francisco és környékének látványosságaihoz, majd találkozott a megyei elöljáró testület tagjaival. A városháza bejárását követően Frida a nap végén átvette a nyugdíjba vonulása alkalmából összeállított ajándékcsomagot, benne egy kutyaággyal, ajándékkosárral és játékokkal.

 • Madárinfluenza esetén mûködik a zöld kommandó

  Madárinfluenza esetén a zöld hatóság "kvázi zöld kommandóként" fog mûködni - közölte az MTI-vel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára. Gombos András Hajdúszoboszlón a fenntartható állattenyésztés és a környezetvédelem kapcsolatáról rendezett konferencia elõtt az MTI-nek hangsúlyozta: fontosnak tartja az állategészségügyi, a zöld hatóságok és a nemzeti parkok együttmûködését a madárinfluenza megelõzésében.

 • A svédországi Norrbottenben egy medve ölte meg a vadászt, akit több mint fél évig kerestek

  A svéd rendõrségnek csak most sikerült fényt deríteni az októberben eltûnt szarvasvadász esetére, akinek nemrég találták meg a hulláját egy norbotteni erdõben. A vadász összetépett holtteste mellett egy golyótól kiszenvedett medve feküdt.

 • Hogyan spóroljunk a kisállattartásban?

  Kedvenceink is megérzik a válságot, a házi költségvetés csökkenése õket is ugyanúgy érinti mint minket, de ahogy gyermekeinktõl, tõlük sem szívesen vonunk meg bármit.

  Spórolhatunk-e kedvenceinken?

  Jól gondoljuk meg mielõtt a kisállattartás rögös útjára lépünk - a költségek nagyon magasak lehetnek, de megfelelõ körültekintéssel, az akciók figyelésével, a felesleges kiadások kizárásával csökkenthetõk!

 • Meghalt a világ egyik legöregebb csimpánza

  Meghalt a világ egyik legöregebb csimpánza az ausztráliai Taronga állatkertben. Fifi májusban ünnepelte 60. születésnapját cukormentes süteményekkel és kókuszdióval, leszármazottainak négy nemzedéke körében. Õ volt az állatkertben élõ 18 csimpánz õse.

 • Megható kutyatörténetek

  A könyvet írta: Christina Bigley és Carol Bigley

  Magam is elolvastam a könyvet jópárszor, de még mindig nem untam
  rá. Mikor elõször olvastam, le sem tudtam tenni.

 • Megdöbbentõ! Szöveg vertek a cica fejébe! - túlélte a támadást

  Az amerikai Sioux Cityben találtak rá arra a macskára, amelynek egy hatalmas szöget vertek a koponyájában. Az állat csodával határos módon túlélte a támadást.

 • Ado 1 százalék

  Ado 1 százalékA négylábú védencek nevében is hálásan köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-ának felajánlásával az állatok mentését segítik. Angyalaink nélkül a gazdátlan négylábúak nem juthatnának védelem alá, az állatvédelmi tevékenység az adó egy százalékának felajánlása nélkül nem lenne ilyen eredményes. Az Orpheus Gazdikeresõ Programja havi átlag 30-50 állatot juttat új, szeretõ gazdihoz, jelenleg rengeteg otthon nélküli állat várja a segítséget. Minden állatmentõ tevékenységkor a hála a segítõk felé irányul, akik nélkül a feladatok megoldatlanok maradnának. Köszönjük!

 • Húsevõ piranha került horogra egy brit tóban

  Dél-Amerikában honos húsevõ piranha akadt horogra egy brit tóban. A Londontól 113 kilométerre, délkeletre kifogott halból nem lett halászlé, miután kiderült, hogy a bot végén vergõdõ állat egy vöröshasú piranha (Pygocentrus nattereri).

 • Macskamama neveli az újszülött vöröspandakölyköt

  Amszterdam - Házimacska fogadott be kicsinyei közé egy születése után magára hagyott vöröspandakölyköt az amszterdami állatkertben.

  Tíz nappal ezelõtt két kis vörös macskamedve, azaz vöröspanda jött világra a holland állatkertben, ám a kölyköket Gladys, az anyjuk magukra hagyta. A csöppnyi pandákat egy ideig inkubátorban tartották, majd az egyik gondozó macskája, amelyik éppen megkölykezett, befogadta õket a kiscicák közé.

 • Buta kutyus! Beszorult a feje a bödönbe

  Nagy-Britanniában a tûzoltószolgálat speciális állatmentõi szabadítottak ki szorult helyzetébõl egy mindössze három hónapos kutyát. Ted, a labradorkölyök a hátsóudvaron játszott, amikor kíváncsiságból beledugta a fejét egy vizes edénybe. Hiba volt.

 • Ló nyerte az emberek és lovak közös maratoni versenyét

  Az idén is megrendezték a Walesben a hagyományos maratoni futó versenyt, amelyen emberek és lovak is indulnak. Talán nem túl meglepõ, a gyõztes egy ló lett.

 • Egy ló történetét írom le, aki már nincs közöttünk - Rambó

  Rambó nyárfekete csõdör volt, orrán hókával. Szerette a családját, akikkel egy Kecel meletti tanyán élt. Boldog család voltak, persze néha kitört a veszekedés. Ugyanis voltak ezen a tanyán más csõdörök is, akiket nem õ nemzett. Két lánya volt, Bóra és Kiara. A tanyán a legnagyobb karámban, még tó is volt. Mellette két kisebb karám helyezkedett el.

 • Pulykák akadályozták a forgalmat

  Idén különös esemény zavarta meg a Hálaadás ünnepét New York külvárosában. Tizenöt vadpulyka masírozott be a városba, több helyen a forgalom is leállt. Aztán az állatok, ahogy jöttek, úgy el is tûntek, még vacsoraidõ elõtt. A pulykák csütörtök reggel tûntek fel a város határában. A kis csapatot egész nap bámészkodók hada követte, az állatok azonban egy óra magasságában el is hagyták a várost. A rendõrségnek is meggyûlt a baja a madarakkal, azok ugyanis több helyen akadályozták a forgalmat.

 • A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közül

  A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közülA legmagasabb hangokat is meghallja a nagy viaszmoly (Galleria mellonella): hallószerve 300 kilohertzes frekvenciájú hangokat is érzékel. Az állatvilágban ez az eddig mért legmagasabb frekvencia brit kutatók szerint, akik tanulmányukat a brit tudományos akadémia Biology Letters című szaklapjában mutatták be. Összehasonlításképpen: az ember hallóképessége 18-20 kilohertz közelében maximalizálódik. A nagy viaszmoly hallóképessége meghaladja az eddigi rekordtartóét, az amerikai gyapjaslepkéét is, sőt, annak duplája.

 • Orvvadászokat fogtak a gyulai rendõrök

  A lövések zaja árulta el azokat az orvvadászokat, akiket sikerült a rendõröknek nyakon csípniük kedden Gyula határában.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása