rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Airdeale terrier

 • Share on Tumblr

  Jó 100 évvel ezelõtt, az angliai Yorkshire grófságban alakították ki az ott megtalálható kutyákból, célzott válogatással, hogy a környék sajátosságaiból fakadó feladatok elvégzésére alkalmas fajtát teremtsenek. Az airedale terrier ma is meglévõ sokoldalúságát, hajlamait könnyebben megérthetjük, ha ismerjük a korabeli tenyész célokat.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Yorkshire grófság Aire folyója a 700 méter magas, legelõkkel tarkított Pennine hegységben ered, s egy szénben gazdag iparvidéken, a skóciai Aire völgyében folyik tovább (ahol Shakespeare szerint megesett már egy s más különös dolog), hogy az Ouse-ba torkolljon, utolsó 60 km-én hajózhatóvá szélesedve. Az itt élõ bányászoknak, vadászoknak, farmereknek és állatkereskedõknek olyan egyszerû, kemény, ügyes és sokoldalú kutyára volt szükségük, melyet nyugodtan alkalmazhattak bármilyen célra, mely egyaránt volt kiváló vadász vízben és szárazon, a fácán mellett megfogta a patkányt is vagy akár képes volt marhát terelni. A környék kutyái persze még nem rendelkeztek egységes külsõvel. A fajta kialakítása során valószínûleg felhasználták többek között az otterhoundot, a bullterriert, az Old English terriert, sõt talán a gordon szettert is, utóbbit a szõrszín és az apportkészség javítására. Idõvel az Aire völgyében egyre egységesebb lett a kutya állomány, s a kialakulóban lévõ, sokoldalú és megbízható új fajta egyre távolabbi tájakon is támogatókra talált. Munka kutya mivolta miatt hívták egyszerûen working terriernek is vagy a kisméretû, de akkoriban szintén dolgozó yorkshire terrierhez hasonlóan waterside terriernek. A grófságban fekvõ Bingley városának nevét is viselte egy ideig a fajta, majd elsõként 1878-ban dr. Gordon Stadles bíró nevezte airedale terriernek. 1881-ben Shaw író és kinológus a következõket írja egyik könyvében: "Az airedale terrier az aire völgyében fekvõ települések univerzális kutyája. A vízi vadak minden fajtájára használják, de hasznos segítsége a csapdát állító orvvadászoknak is, hiszen parancsra, minden hang nélkül kutatja át a sövényeket és bozótosokat, hogy a meglapuló nyulakat a hálókba hajtsa." Az angliai Kennel Club 1886-tól jegyzi törzskönyvében airedale terrierként a fajtát.

  Érdekességként említeném, hogy az 1900-as években a Németországból származó airedale terriereket használták Kínában szanitéc- és hírvivõkutyának. Japán is használta a fajtát az oroszok elleni háborúban.

  Az airedale terrier közép nagy, súlya kb. 20 kg, sportos, temperamentumos, állandóan vidám és vállalkozó szellemû kutya. Igen intelligens és alkalmazkodó fajta, jól képezhetõ. A legsokoldalúbb munkakutya: õrzõ-védõ munkára, vakvezetésre, katasztrófa kutyának egyaránt használják- de bár nagyszerû adottságokkal rendelkezik nem véletlen hogy a profi kutyások nem airedalet választanak. Ugyanis olykor konokul makacs, melynek áthidalása nem könnyû feladat. Nevelésekor fontos a következetesség. A fajta érzékeny jellemébõl adódóan persze a lépten-nyomon való és kemény büntetés sem járható út, mert csak megtörjük, megijesztjük vele az állatot, melytõl teljesen elbizonytalanodhat. A mai modern, játékos motiváláson alapuló kiképzéssel azonban látványos eredményeket érhetünk el, ha kötélidegekkel rendelkezünk és kutyánk is úgy akarja. Hivatása és indíttatása szerint azonban elsõsorban és mindenek fölött mókamester. Gazdáját a leglehetettlenebb helyzetekben képes megnevettetni. Minden tevékenységben szívesen és lelkesen részt vesz, kíváncsisága határtalan. Jól úszik, szereti a vizet. Ideális családi kutya, szereti és igényli a nagy sétákat, ha kellõképpen kifáradt képes naphosszat szunyókálni akár egy kis panellakásban is.

  Jellemzõ betegségektõl mentes fajta, bár esetenként csípõizületi diszplázia elõfordulhat.

  Valamint allergiás bõrbetegségekre érzékeny lehet, emiatt ajánlatos idõben trimmeltetni.

  Tehát viszonylag egészséges fajta, akár 12-13 évig hûséges kísérõje gazdájának. Ha bármilyen apró esélyt kap, mindig hûséges, nemes barátnak bizonyul. Nem csupán mérete miatt a terrierek királya...

  Fontosnak tartom leírni a fajta standard-et, hiszen "egyes kutya szaporítók" akik tenyésztõként hirdetik magukat elõszeretettel adják magas áron kiskutyáikat, mondván fajta tiszta. Ha bármilyen hibát észre veszünk a kiskutyán, igenis vonjuk kérdõre õket!

  Airedale terrier standard
  FCI. Standard Nr.7 / 1999.03.08/H
  (Fordította: Szabó Péter)

  Eredet: Nagy-Britannia
  Az eredeti standard kiadásának idõpontja: 1987.06.24.

  Használat: terrier
  FCI besorolás: 3. Fajtacsoport terrierek

  1. osztály Nagy- és középméretû terrierek
  Munkavizsga választható.

  Általános megjelenés: A legnagyobb termetû terrier, izmos, aktív, meglehetõsen tömör kutya, a nyakiglábság legkisebb nyoma nélkül, és nem aránytalanul hosszútestû.
  Vérmérséklet / Viselkedés: Élénk tekintetû, gyorsmozgású, minden pillanatban tettre
  kész. Jellegét a kifejezés teljes szemek, fülének tartása és a feltartott farok határozza meg. Nyílt és magabiztos, barátságos, önérzetes és intelligens. Mindig éber, nem agresszív, de bátor.

  Fej: Jó arányú, a koponya és az arcorri rész hossza között nem észrevehetõ különbséggel. Ránctalan koponya.

  Agykoponyai tájék:
  Koponya: Hosszú és lapos, a fülek között nem túl széles, a szemek felé enyhén keskenyedõ.
  Stop: a homlokátmenet alig észrevehetõ.
  Arcorri tájék:
  Orr: fekete
  Pofa: Az arcorri rész a szemek elõtt telt, nem homorú, vagy hirtelenül beesett a szemek alatt, viszont egy finom íveléssel megelõzi a laposság vagy az ékalak látszatát.
  Ajkak: feszesek.
  Állkapocs / Fogazat: Az állcsont és az állkapocs mély, erõteljes, erõs és izmos, mivel az erõteljes arcorri rész nagyon kívánatos. Nem kívánatos a túlságosan fejlett állkapocsív, a kerek, kidagadó rágóizom tájék, a "pofás"- ság nem kívánatos. A fogsorok hatalmasak. Kívánatos az ollós harapás: a felsõ fogsor résmentesen záródik az alsó fogsor elé, a fogak egyenesen állnak, de a harapófogó harapás elfogadott. Az elõre vagy hátraharapás nem kívánatos.
  Pofa: simák, nem teltek.
  Szem: Sötét színûek, kicsik, nem kidülledõk, telve terrier tekintettel, éberséggel és intelligenciával. A világos, kerek szemek kifejezetten nem kívánatosak.
  Nyak: Száraz, izmos, mérsékelten hosszú és telt. Fokozatosan csatlakozik a vállhoz, nem lebernyeges.

  Törzs:
  Hát: Rövid, erõteljes, egyenes, nem laza.
  Ágyék: Izmos. A rövid kötésû és jól bordázott kutyánál az utolsó bordák, és a csípõ között kis távolság van. Ha a kutya itt hosszú, lazának látszik ezen a részen.
  Mellkas: Mély (kb könyékig ér) de nem széles. A bordák jól íveltek.
  Farok: Szokásosan kurtított. Kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé, jó erõs és szilárd, vége általában a koponyatetõvel van egy síkban. Nem kurtított farok: magasan tûzött, vidáman hordott, nem hajlik a hát fölé. Jó erõs és szilárd.

  Végtagok:
  Mellsõ rész: A mellsõ lábak teljesen egyenesek és jól csontozottak.
  Váll: A lapockák hosszúak, jól hátra állítottak, ferdén helyezkednek el. A lapockák laposak.
  Könyök: Merõleges a testre, és oldalt szabadon mozog.
  Hátsó rész:
  Comb: Hosszú, erõteljes.
  Térd: Jó szögelésû sem befelé, sem kifelé nem fordul.
  Lábszár: Izmos.
  Csánk: Alacsonyan állnak, hátulról nézve egymással párhuzamosak.
  Mancs: Kicsi, kerekded, tömör, jól fejlett talppárnákkal, a lábujjak mérsékelten íveltek, sem befelé, sem kifelé nem görbülnek.
  Mozgás: A lábak egyenesen elõre lépnek. A mellsõ lábak szabadon az oldalakkal párhuzamosan mozognak. A felénk közeledõ kutyánál a lábaknak a front vonalában kell lenniük, a mancsok és a könyökök azonos távolságra vannak. A tolóerõt a hátsó lábak adják.

  Szõrzet:
  Szõrminõség: Kemény, sûrû, drótszerû, nem olyan hosszú hogy bozontos legyen. Egyenesen és zártan fedi a törzset és a lábakat. A fedõszõr kemény, , drótos, az aljszõr rövidebb és puhább. A túl kemény szõr hullámos vagy göndörödhet. A teljesen puha vagy göndör szõrzet nagyon nem kívánatos.

  Szõrszín: A hátnyereg, a nyakszirt és a farok felsõ része fekete vagy grizzle színû. A test valamennyi többi részén cser (tan) színû. A fülek gyakran sötétebb cserszínûek, a nyak körül és a halánték sötéten árnyalt. A mellsõ lábak között kevés fehér szõr elfogadható.

  Méret: A marmagasság kb. 58-61 cm a kanoknál, kb. 56-59 cm a szukáknál.

  Hibák: Minden az elõbbiektõl való eltérés hiba, amelynek megítélése az eltérés mértékétõl valamint a kutya egészségére és jó létére gyakorolt hatásától függ.
  Megjegyzés: A kanoknál a herezacskóban két jól láthatóan leereszkedett herének kell lennie.

  Összeállította:
  Virányi Veronika (Budapest), szakképzett kutyakozmetikus
  06/70/276-33-89


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szavazati jog - kutyáknak

  Úgy tûnik, a nõk után újabb népes csoport jelentkezhet a szavazati jogért: kedves háziállataink, az ember legjobb barátai, a kutyák.

 • Gondolkodás nélkül ugrott a 82 fokos vízbe a gazdi, hogy megmentse kutyáit

  Gondolkodás nélkül ugrott a 82 fokos vízbe a gazdi, hogy megmentse kutyáitSúlyos égési sérüléseket szerzett az a túrázó, aki a kutyáit akarta kimenteni egy melegvizű forrásból az Egyesült Államokban. A két kutya sajnos elpusztult, gazdájukat mentőhelikopterrel szállították kórházba a szokatlan baleset után. Az Idahóban lévő nemzeti parkban a Panther creek hőforrásokban normális esetben lehet fürdeni, most azonban szokatlanul forró a vizük. Valószínűleg a száraz idő miatt elzáródhattak a hidegebb tápláló források, így a máskor kevert vizű tavacska hőmérséklete 82 fokosra is felmehetett.

 • Csipet ültetnek a pitbullokba

  Csipet ültetnek a pitbullokba, rottweilerekbe és dobermanokba egy brazil államban, hogy ellenõrizhetõ legyen az állat, és ha megtámadna valakit, felelõsségre vonhassák a gazdáját. Összesen 2500 kutyatulajdonost érint majd a kötelezettség.

 • Angolna gondoskodik a karácsonyfa-világításról Japánban

  Környezetbarát megoldást választott egy japán akvárium, amely egy elektromos angolnával oldja meg a karácsonyfa kivilágítását.

 • Állatkínzás?! Vonatgázolásnak álcázták a kutya lefejezését?

  Amikor megcsörrent a telefon, még nem tudták, hogy lefejezve, a sínek mellett találja meg menhelyrõl örökbe fogadott kutyájukat.

  A környei család kutyája még vasárnap tûnt el. Szinte azonnal keresni kezdték a két éves kaukázusi-keverék ebet, de nem akadtak a nyomára, ezért plakátokon hirdették a faluban: eltûnt a csalás hûséges kutyája. Nem gondolták volna, hogy három nappal késõbb vérbe fagyva, a sínek mellett találják meg, hála (?) egy telefonálónak.

 • Kétszáz állattetemet találtak egy idõs nõ lakásán

  Az asszony a macskákat, kutyákat és madarakat fém- és kartondobozokba csomagolta.

  Kétszáz állattetemet találtak fém- és kartondobozokba csomagolva egy hetvenéves francia nõ lakásán.

 • Cápák Irakban

  Szokatlan zsákmányt emelt ki az Eufrátesz folyóból egy iraki halász: kétméteres cápát, amely tengeri állat lévén nem élte túl az édesvizû folyóban tett "öngyilkos" kirándulást. A fehércápa súlya mintegy 110 kiló volt, és a torkolattól mintegy 150 kilométerre, csütörtökön került a halász hálójába al-Fadajlíja település közelében.

 • Gyilkos papagájok Új-Zélandon

  Wellington - Papagájok "gyilkolnak" az egyébként többek között biztonságos voltáról híres Új-Zélandon: a szigetekbõl álló ország déli hegyvidékén kea papagájok oltják ki juhok életét.

  Ross Ivey, egy 20 ezer hektáros hegyvidéki birtokkal rendelkezõ birkatenyésztõ a minap újságíróknak elmondta: egyik báránya kimúlt vérmérgezésben, s mint kiderült, egy kea addig csipdeste az állatot, amíg veséjébõl tudott lakmározni.

  A hegyvidéki birkatenyésztõk szövetségénél elmondták, hogy az ilyesmi nem ritka.

 • Elválaszthatatlan páros lett a kisfiú és a kutyus

  Elválaszthatatlan páros lett a kisfiú és a kutyusImmár több mint két éve elválaszthatatlan párost alkot, Buddy, az imádnivaló amerikai kisfiú, és Reagan, a barátságos labradoodle kutyus. Sandi Swiridoff, a kisfiú mamája aranyos fotókon örökíti meg kettejük különleges barátságát. A róluk készült képek igazán szívmelengetőek. A szőke kisfiút 11 hónapos korában fogadták örökbe a szülei, Reagan pedig nem sokkal előtte, néhány hónapos korában került a nagyszülőkhöz, és már első pillanattól fogva imádták egymást, ahogy találkoztak és azóta is elválaszthatatlan barátok.

 • A kilencedik emeletrõl dobtak ki egy kutyát az Avason

  Miskolc - A Szentgyörgy utcai 10 emeletes ház kilencedik emeletérõl dobtak ki egy keverék kutyát csütörtökön délután Miskolcon. A kutya azonnal szörnyethalt. Az esetet egy olvasónk jelentette, aki szemtanúja volt a kutya "becsapódásának".

 • Itália az 560 ezer fekete macska országa

  orpheus egyesület, állatvédelemRóma - Olaszországban az összesen mintegy 8,5 millió macskából nagyjából 560 ezer a fekete, de többségük Lombardia tartományban él. Az adatok az elsõ macskanépszámlálás feldolgozása után kerültek nyilvánosságra.

  Az Olasz Állat- és Természetvédõ Szövetség (Aidaa) által kezdeményezett cenzus szomorú ténye, hogy valószínûleg meghaladja a 2,7 milliót a gazdátlan állatok száma.

 • A csavargó meg a csirke

  Volt egy varázsló, annak meg egy Fáni nevû csirkéje. No nem csupán csirkéje, hanem kutyája, macskája is volt a háznál, meg hiú papagáj, amelyik mindig más-más tollruhát kért a varázslótól.

 • Egy vírus és egy gomba a méhek pusztulásának új gyanúsítottja

  A mézelõ méheknek az Egyesült Államokban országszerte jelentkezõ rejtélyes pusztulása okára találtak amerikai kutatók új gyanúsítottakat.

 • Kerítéssel védenék a fertõzéstõl a tasmániai ördögöt

  Canberra - Kerítéssel védenék a tudósok a fertõzéstõl az erszényes, más néven tasmániai ördögöt (Sarcophilus harrisii), mert az igen vad, rókaszerû ragadozót a kihalás fenyegeti az érintkezéssel terjedõ, s a pofájukon manifesztálódó rosszindulatú daganat miatt.

  A tasmániai ördög az emlõsök osztályába, ragadozó erszényesek rendjébe és a erszényesnyestfélék családjába tartozik.

 • A boci és a kutyus elválaszthatatlan barátok lettek

  A boci és a kutyus elválaszthatatlan barátok lettekŐ itt Góliát, egy 8 hetes kis borjú, aki egy kaliforniai tejüzem lakója volt egészen addig, amíg az üzem tulajdonosának családja észre nem vette, hogy a kistehén és a család dán dogja szoros barátságot kötött. A kistehén hamar azonosult barátjával, ma már “igazi” kutyaként viselkedik, magáévá tette a kanapét, kutyatálból eszik és iszik és együtt lógnak mindenhol kutyatársával. A kistehén gazdija Shaylee Hubbs pedig büszkén osztja meg a nem mindennapi család pillanatait. A két kedvenc pedig remekül elszórakoztatja egymást napközben.

 • 17 ezer "állati" baleset

  Több mint 17 ezer balesetet okoztak tavaly Ausztrália útjain az állatok, a legtöbb esetben kenguruk.

  A "bûnösök" között sorrendben a vombatok (egy másik erszényes állat), a rókák, a kutyák, a macskák, a lovak, a tehenek és végül a juhok következnek - közölte egy ausztráliai biztosító társaság.

 • Mészárlás büntetlenül - megrázó képek

  Nem vagyok álszent környezetvédő és nem vagyok beteges természetbarát. Ennek ellenére nagyon kiakadtam azon, hogy néhány országban (Japán, Norvégia) milyen kegyetlenül bánnak el a bálnákkal és a delfinekkel. Megértem én azt, hogy a norvég halászcsaládnak pénz kell a megélhetéshez és abban is biztos vagyok, hogy japán kollégája is éhes szájakat kell etessen amikor hazamegy. Azt viszont nem értem meg és nem fogadom el szó nélkül, hogy MÉSZÁRLÁSSAL keressék meg a napi betevőrevalót.

 • Bakot lõtt a légpuskás

  Kóbor kutyára lõtt, de majdnem az unokáival sétáló nagymamát találta el egy putnoki férfi.

  A Putnoki Rendõrõrs ügyeletére érkezett bejelentés szerint a város belterületén egy férfi házának udvaráról lövéseket adott le, miközben a portája elõtt két unokájával egy nagymama sétált.

  A bejelentést követõen a helyszínre kiérkezõ rendõrök megállapították a lövést egy 48 éves férfi adta le. Elmondása szerint egy kóbor ebre célzott, mivel az nekiment a saját házõrzõjének.

 • Lapáttal csapta agyon a kanos ebet

  Állatkínzás miatt indítottak eljárást azzal a sombereki férfival szemben, aki lapáttal csapta agyon szomszédja kutyáját hétfõn délután.

 • Kilincselõ ölnyúl mentett meg házaspárt

  Ölnyula mentett meg Nagy-Britanniában egy párt halálos gázszivárgástól bravúros kilincseléssel.

  A kétéves nyúlhölgy kiszökött a konyhából, felszökdécselt az emeletre és a hálószoba ajtajának
  karmolászásával felébresztette a párt.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása