rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A puli

 • Share on Tumblr

  Nem áll rendelkezésünkre pontos adat a Puli kialakulásáról. Õseik valószínûleg Ázsiából kerültek ide a honfoglaló magyarokkal. Az állataik legeltetésére két féle segítségre volt szükségük: megvédeni õket a farkasoktól, betyároktól, illetve terelni az állatokat a legelõkön.

  A Puli a pásztokodó magyarok õsi terelõkutyája. A pásztorok nagy becsben tartották hûséges, szorgalmas terelõjüket. Feljegyzések szerint egy-egy jó kutyáért akár egy pásztor éves bérét is megfizették. Céltudatos tenyészkiválasztást végeztek. Élénknek, gyorsnak, tanulékonynak kellett maradniuk, hogy jól végezhessék munkájukat. Ennek köszönhetõ, hogy a Puli mai napig megõrizte remek munkakészségét, a terelés mellett a ház körül bármilyen szolgálatot nagyon gyorsan megtanul.Õsi elõdeinktõl kaptuk örökségül a Pulit, a mi feladatunk maradéktalanul megõrizni. Õ nemzetünk fajtája, minden ízében magyar. Kiegyensúlyozott idegrendszer, tettrekészség, kezelhetõ magatartás jellemzi. Fáradhatatlansága mellett bátornak, félelmet nem ismerõnek, kitartónak kell lennie.

  Manapság egyre kevesebb feladat jut a jószág mellett. A Pulik viszont nagyon jól alkalmazkodnak a városi élethez is. Óriási inteligenciájukat a ma divatos kutyasportokban jól kamatoztatják, kiválóan szerepelnek engedelmességi vizsgákon, az agility pályán pedig jól megfigyelhetõ pörgõsségük, legendás fordulékonyságuk. A dog-dancing trükkjeire, fortélyaira is rendkívül fogékony. Azonban mint házi kedvenc is megbecsült tagja a családnak. Van valaki, aki szívesen játszik a gyerekekkel, aki otthon vár, és örül ha hazaérsz, részt vesz hétköznapjaidban, elkísér bárhová. Õ folyamatosan imád, odaadó és gyengéd veled.

  A Pulit korábban több méretben is tenyésztették:
  A 30 cm magas kutyákat luxuscélokra használták. A nyáj mellett 40 cm körüli Pulik dolgoztak. A gulyák mellett a 40-50 cm közöttiek váltak be. Az 50 cm fölötti Pulikat a rendõrség alkalmazta õrzõ-védõ célokra, nem kis sikerrel.

  Tudjuk, hogy a juhász tavasszal a juhai mellett Puliját is megnyírta, így nem akadályozta hosszú szõre a munkában. Télre viszont a gubancos szõr védelmet adott az idõjárással szemben, a puszta legnagyobb hidegét is jól bírta.

  A puli mára korunk egyik legkitenyésztettebb, küllemét tekintve az ideálishoz legközelebb álló sportkutya lett. Középméretû, szilárd szervezetû, négyzetes testarányú, finom, de nem túl könnyû csontozatú. Kissé szikár testének minden része jól izmolt. Testét erõteljes, szalagokat vagy zsinórokat képezõ szõrköntös fedi. A fej szõrzete dús, a fejet kereknek mutatja, a szemeket árnyékolja. Feje kicsi és finom. Szemei közepes nagyságúak, sötétbarna színûek, kissé ferde metszésûek, élénk, értelmes kifejezésûek. Orrtükre viszonylag kicsi, feket színû. Fülei középmagasan tûzottek, a leálló fülkagylók lekerekített V-alakúak. A középmagasan tûzött farok minden helyzetben szorosan záródik a kereszttájékra. Kiegyenesítve a csánkig ér. Dús szõrzet fedi. Járása igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid, vágtája gyors, rendkívül fordulékony. Mozgása gyakran jellegzetesen aprózó, pörgõ, szökdécselõ. Bõre feszes, erõsen pigmentált. A szabad bõrfelület minden színváltozatnál fekete vagy sötét palaszürke. Szõrzete kölyökkorban tömött, hullámos vagy göndör mackószõr. Késõbb fürtöket képez, majd erõs szerkezetû szalagokat vagy zsinórokat alkot. Szõrköntöse durvább felszõrökbõl és finomabb pehelyszálakból áll. A bunda jellegét e két szõrtipus aránya határozza meg. Ha a felszõr nagymértékben meghaladja a pehelyszálakét, a szõrköntös nyitott, jellegtelen szrkezetet mutat. A kívánatosnál több pehelyszál túlságosan lágy szerkezetû, nemezesedõ, nehezen kezelhetõ szõrzetet eredményez. A kétféle szõr helyes aránya alakítja ki a könnyen ápolható szalagos vagy zsinóros formát. A kifésült és az elhanyagolt gubancos szõrzet egyaránt nem kívánatos. A Pulit négy féle színváltozatban tenyésztik: fekete (ez lehet avétos ill. fehér szálakkal tûzött) maszkos fakó, szürke és fehér. A kanok marmagassága 39-45 cm között elfogadott, a kívánatos méret 41-43cm között van, súlya 13-15 kg. A szukák marmagassága 36-42 cm között van, 38-40 cm a kívánatos, súlya 10-13 kg.

  A Puli ápolása nem annyira nehéz feladat, mint azt sokan gondolnák. A kölyökpuli szõrével különösebb teendõnk nincs, tartsuk tisztán. Figyeljünk a gondos, jó minõségû alapanyagokból álló táplálásra, ez elengedhetetlen a késõbbi szép szõrköntös kialakulásához. Az örökölt szõrminõségtõl függõen 6-10 hónapos koruk körül kezdik beszõni a pehelyszálak a fedõszõröket. Kezd kialakulni a szerkezetes szõrzet, mely hosszában hasad. Így feltépve alakítjuk ki a zsinóros vagy szalagos szõrköntöst. A tépéssel lehetõség szerint haladjunk sorban, elõlrõl hátra vagy lentrõl felfele! Ne szedjük ujjnyi vastagságnál vékonyabbra, mert könnyen elidegenedik a tincs és leszakad. Nedves vattapamaccsal törölhetjük le a váladékot a szemekrõl. A fülkagylóba benõtt szõr akadályozza a fül szellõzését, ezért ezeket a szõrszálakat ujjunkkal összecsippentve, vagy csipesszel óvatosan húzgáljuk ki! Fontos, hogy ezt inkább többszöri nekifutásra, kíméletesen végezzük! A végbél körül érdemes 2 cm sugarú körben kivágni a szõrt, hogy ne szennyezõdjön. A mancsokon a szõr ne nõjjön túl hosszúra! Az ujjak szõrzetét mindig igazítsuk szép kerek formájúra! Nem érdemes túl gyakaran fürdetni a Pulit, mert szõrzete elvékonyodik. Ha a fürdetés elkerülhetetlen, áztassuk be Pulinkat samponos, nyakáig érõ vízbe , majd higított samponnal a szennyezettebb testtájakat jól mossuk át! Nagyon fontos, hogy a Puli szõrét soha ne dörzsöljük! Nyomkodással, paskolással jól beledolgozhatjuk a sampont. Ha Pulink már szép tiszta, alaposan zuhanyozzuk szõrébõl a sampont, mert ha a szõrben marad, bõrbetegséget okozhat! Ezután jól kinyomkodjuk a szõrbõl a vizet, majd törülközõvel csokrokba fogva alaposan felitatjuk a maradékot. Egy jó szõrben lévõ Puli száradásához nem ritkán 24 óra is szükséges. A frissen fürdött Puli szõrköntöse pár nap alatt nyeri vissza eredeti tartását. Ne feldejük el bolhák és egyébb élõsködõk ellen védeni Pulinkat! Egyetlen bolha miatt a Puli képes egész szõrköntösét levakarni egy-két nap alatt! A bolhairtó nyakörvek a Pulinál nem szoktak jól beválni, ajánlatosabb Spot-on-t alkalmazni, amely bármelyik állatboltaban nagy választékban kapható.

  Nos, sok szépet és jót írtunk itt szeretett fajtánkról. Ezek után érthetetlen, miért kerül az utcára sokszor a gazdát több évig hûen szolgáló, ennyire emberközpontú fajta egy-egy egyede. Talán mert túlságosan szerette gazdáját? Talán mert eljárt felette az idõ? Talán mert öregebb, korosabb napjaira törõdést, több odafigyelést igényelne? Többször az is elõfordult, hogy a Pulit saját gazdája vitte a telepre, menhelyre.A Puli, mint õsi magyar fajta mára nemzeti örökségünk részévé vált.Aki tehát ezek közül a Pulik közül választ életre szóló társat magának az nem csak a Puliért, mint fajtáért, de nemzeti identitásunkért is tesz egy lépést és saját otthonába a Puli mellé ajándékul egy-egy érzést is kap, ami abszolút magyar. Bátran kijelenthetõ, hogy ezek a Pulik nagyon is tudják és érzik sorsukat... épp ezért azt a gazdát, aki életük hátralévõ részében nyugodt otthont, törõdõ kezet és meleg ételt nyújt számukra hatalmas szeretetükkel árasztják el. Hatalmas szeretetükkel, amit napról napra magukba fojtanak, visszatartanak a gazdanélküliség miatt, mert egyszerûen nincs akit szerethessenek. Jelenlegi helyükön megkapnak szinte mindent - ételt, tartózkodási helyet, állatorvosi ellátást stb. De csak szinte mindent, mert a gazdát semmi nem pótolhatja. Mégsem fordulnak az õket bántó, kihasználó, velük, életükkel játszó emberek ellen. Nem fordulnak, mert évezredek alatt arra predesztináltattak, hogy ezt a fajt szolgálják, még akkor is ha az vét ellenük. Nem tesznek mást csak türelmesen vagy egyre türelmetlenebbül várnak arra az emberre, aki örökbe fogadja õket. És higgye el mindenki ezerszeresen meghálálják azt a gondoskodást, amit eddigi sorsuk után kapnak. Aki életében nem járt még menhelyen és lelkileg elég erõsnek érzi magát az feltétlenül tegye meg. Mert lelki erõ kell ahhoz, hogy valaki a szempárok tüzébe nézzen, egy ilyen tekintet mellett elsétáljon vagy könnyeit tartsa vissza ha lát egy ilyen Pulit.

  Lehet, hogy köztük van az akire a kedves olvasó várt, vagy e sorok olvasói közt van az, akit egyikük vár...

  Ha úgy érzi a következõ Pulik közül egy kicsit is megigézte vagy egyért is megdobbant a szíve ne habozzon: az Árva Pulik oldala <<<

  Jóna Judit

  Pulis képek:  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Rövid pórázra kerültek az állattartók - 41/2010 (02.26) kormány rendelet a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

  Megjelent a kedvtelésbõl tartott állatok kíméletérõl és védelmérõl szóló rendelet, amely szabályozza, hogyan is kell a kedvencekkel bánni. Nem tartható gömbakváriumban az aranyhal, kutya tíz négyzetméternél kisebb területen, vagy négy méternél rövidebb láncon. A civil állatvédelmi ombudsman leginkább az ellenõrizhetõséget hiányolja.

 • Lelkes Miklós: A majomtudósok

  No, nem a tudósok voltak majmok, hanem ők voltak tudósak a majmok viselkedését illetően. Ott kóboroltak az afrikai tájon. Egyikük igen szép leány volt, Baba keresztnévvel, kézitáskával. A másik Huba névre hallgatott, de ha fejébe vett valami tudománykodó eszmét, akkor nem hallgatott senkire, csak saját magára. Megesik az ilyesmi, többször is, mint az eső esik.

 • Múzeumba kerül London bálnája

  Múzeumba kerül annak a bálnának a csontváza, amely a hét végén tett szert világhírre londoni megjelenésével.

 • Banános pandamentõ akció Kínában

  Banánnal csalogattak le egy meredek hegyoldal csapdájába esett pandát szecsuáni állatmentõk - számolt be róla kedden a helyi média.

 • Brutálisan kivégezte a kölyökkutyát

  Lassan nem lesz olyan nap, hogy ne kelljen beszámolni 1-1 ember brutális állatkezelésérõl :( Agyonvertek egy kölyökkutyát. A kimúlt állat koponyáján több törést talált az állatorvos, az eb nyakát pedig szúrt sebek övezték.

 • Tigrisfotó-hamisításért börtön

  Tigrisfotó-hamisításért került börtönbe egy földmûves Kínában. Az 54 éves férfi azt állította, hogy Kína déli részén kapta lencsevégre a kihalás fenyegette tigrist.

 • Karácsonyi izzók miatt került orvoshoz a kutya

  Életmenõ mûtétet kellett elvégezni egy kutyán, amelyik felfalta gazdái karácsonyi izzóit. Az állatorvost is meglepte az eset.

 • Kútba dobott kiskutyákat mentettek ki a speciális mentők

  Kútba dobott kiskutyákat mentettek ki a speciális mentőkEgy járókelő bejelentés alapján érkeztek a helyszínre a rendőrök, akik értesítették a speciális mentőegységet. Hencida belterületén, a Malom utcában hétfőn délután kiskutyák sírására lett figyelmes egy járókelő. A hangok egy régóta elhagyatott, fűvel, gyommal és fahajtásokkal benőtt terület ásott kútjából jöttek, annak mélyén nyüszítettek az ebek. A kutat a nap folyamán legalább harminc ember kereste fel, a rendőrjárőr megérkezésekor is legalább húsz ember tartózkodott a kút körül, akik szerettek volna segíteni, ám a kút mélysége miatt nem tudták onnan kimenteni a kutyákat.

 • Elszabadult ló okozott kavarodást Orosházán

  Elszabadult egy ló pénteken Orosházán. Az állatot egy kocsi elé fogta be a gazdája, és egy Zombai utcai kovácsmûhely felé haladtak.

 • Zsiráfokat gyanúsít a rendõrség cirkuszi szökéssel

  Amszterdam - Tizenöt teve, két zebra, több láma és disznó szökött meg egy Amszterdamba látogató vándorcirkuszból hétfõ hajnalban.

 • Nagyon ritka, kihalás szélén álló madár kelt ki az állatkertben

  A ritka bali seregély (Leucospar rothschildi) példánya a Nyíregyházi Állatpark Ázsia házában,a Zöld piramisban kelt ki. A hófehér tollazatú madár 14 nap alatt kelt ki, és három hetesen vált röpképessé.

 • Bambi 2 - Bambi és az erdõ hercege

  A Disney-stúdió - folytatva a hagyományokat - egy újabb klasszikust melegített fel és minden idõk egyik legkedveltebb mesefigurájának kalandjait folytatta.

  Elszoktunk már a hagyományos rajzfilmektõl. A Disney be is jelentette, hogy felhagy a rajzolt formával - legalábbis moziba nem fog többet gyártani, ami persze nem akadályozta meg a magyar forgalmazót, hogy az Amerikában csak videóra és DVD-re megjelent filmet itthon mégis kihozza.

 • Hatalmas hüllõt találtak a WC kagylóban

  Élete egyik legmegrázóbb élményében volt része egy hároméves norvég kisfiúnak, aki óriásgyíkot talált a vécécsészében. Egy 75 centis argentin óriásgyík meredt a hároméves norvég kisfiú arcába, amikor a gyerek felemelte a vécécsésze tetejét bergeni otthonában.

 • Peregi Szabina : Az én galambom

  Késõ délután az udvaron játszottam, amikor valami megcsörrent mellettem. Egy kis galamb reszketett az õszirózsa tövében. Megadóan hagyta, hogy testvéremmel felemeljük õt. Akkor vettük észre, hogy az apró állat szárnya eltörött. Azt sínbe tettük a bátyámmal.

 • A cica, aki mindenkinek tetszett

  Igen bájos, kékesszürke bundájú cica tekintgetett ide-oda a tölgyfaágról, tanácstalanul.Boldog lett volna, ha valakitõl tanácsot kap: merre menjen, miként találhatna vissza kis gazdájához, Pannikához.

 • 80 birka vándorolt be egy sportboltba

  Nem várt, és ezúttal négylábú vendégek érkeztek a tiroli St. Anton síterepének egyik üzletébe. Az állatokat a síterep sétálóutcáján hajtották, amikor a vezérbika betért a sportüzletbe, majd õt követte még körülbelül 80 társa.

 • A WWF tigrisbõgésre buzdítja az embereket

  A tigrisbõgést utánzó videofelvételek közzétételére buzdítja az internet-felhasználókat a Természetvédelmi Világalap (WWF), amely a vadon élõ példányok aggasztóan alacsony számára akarja felhívni a figyelmet.

 • Trópusi fajokat veszélyeztet az éghajlatváltozás

  Az éghajlatváltozás a trópusi ökoszisztémákat jobban veszélyezteti, mint a hûvösebb vidékek élõvilágát, annak ellenére, hogy az Egyenlítõ közelében kevéssé emelkedik a hõmérséklet. Erre amerikai kutatók következtettek az elmúlt ötven év hõmérsékleti adatainak kiértékelésébõl.

 • Tilalom az eBay-en az elefántcsontból készült tárgyak eladására

  Los Angeles - Nemzetközi környezetvédõ szervezetek nyomására az eBay jövõ évtõl betiltja elefántcsontból készült tárgyak eladását aukciós oldalán.

  A kaliforniai székhelyû internetes árverési portált üzemeltetõ társaság szóvivõje elmondta, ez a legjobb mód az afrikai és ázsiai elefántok megmentésére, melyekre gyakran vadásznak agyaruk értékes anyaga miatt.

 • Látnokokkal kerestetett kutya

  London - Fizetés nélküli szabadságot vett ki egy házaspár Nagy-Britanniában eltûnt kutyája megkeresése végett, és már látnokokat is bevetett az akcióba.

  Jon és Shelley Haggerwood ebe még januárban lógott el egy erdõben õzet kergetve. Gazdái szerint a hajsza hevében túl messzire keveredhetett és nem talált vissza. A házaspár egyebek közt pilótát bérelt, hogy felülrõl is megszemlélhesse az erdõt, éjjellátó távcsöveket vásárolt, és persze szórólapokat nyomatott. Ha két heti kiesett bérüket is belevesszük, akkor már 1 millió forintnál is többe van nekik a mentõhadjárat.