rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • A puli

 • Share on Tumblr

  Nem áll rendelkezésünkre pontos adat a Puli kialakulásáról. Õseik valószínûleg Ázsiából kerültek ide a honfoglaló magyarokkal. Az állataik legeltetésére két féle segítségre volt szükségük: megvédeni õket a farkasoktól, betyároktól, illetve terelni az állatokat a legelõkön.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  A Puli a pásztokodó magyarok õsi terelõkutyája. A pásztorok nagy becsben tartották hûséges, szorgalmas terelõjüket. Feljegyzések szerint egy-egy jó kutyáért akár egy pásztor éves bérét is megfizették. Céltudatos tenyészkiválasztást végeztek. Élénknek, gyorsnak, tanulékonynak kellett maradniuk, hogy jól végezhessék munkájukat. Ennek köszönhetõ, hogy a Puli mai napig megõrizte remek munkakészségét, a terelés mellett a ház körül bármilyen szolgálatot nagyon gyorsan megtanul.Õsi elõdeinktõl kaptuk örökségül a Pulit, a mi feladatunk maradéktalanul megõrizni. Õ nemzetünk fajtája, minden ízében magyar. Kiegyensúlyozott idegrendszer, tettrekészség, kezelhetõ magatartás jellemzi. Fáradhatatlansága mellett bátornak, félelmet nem ismerõnek, kitartónak kell lennie.

  Manapság egyre kevesebb feladat jut a jószág mellett. A Pulik viszont nagyon jól alkalmazkodnak a városi élethez is. Óriási inteligenciájukat a ma divatos kutyasportokban jól kamatoztatják, kiválóan szerepelnek engedelmességi vizsgákon, az agility pályán pedig jól megfigyelhetõ pörgõsségük, legendás fordulékonyságuk. A dog-dancing trükkjeire, fortélyaira is rendkívül fogékony. Azonban mint házi kedvenc is megbecsült tagja a családnak. Van valaki, aki szívesen játszik a gyerekekkel, aki otthon vár, és örül ha hazaérsz, részt vesz hétköznapjaidban, elkísér bárhová. Õ folyamatosan imád, odaadó és gyengéd veled.

  A Pulit korábban több méretben is tenyésztették:
  A 30 cm magas kutyákat luxuscélokra használták. A nyáj mellett 40 cm körüli Pulik dolgoztak. A gulyák mellett a 40-50 cm közöttiek váltak be. Az 50 cm fölötti Pulikat a rendõrség alkalmazta õrzõ-védõ célokra, nem kis sikerrel.

  Tudjuk, hogy a juhász tavasszal a juhai mellett Puliját is megnyírta, így nem akadályozta hosszú szõre a munkában. Télre viszont a gubancos szõr védelmet adott az idõjárással szemben, a puszta legnagyobb hidegét is jól bírta.

  A puli mára korunk egyik legkitenyésztettebb, küllemét tekintve az ideálishoz legközelebb álló sportkutya lett. Középméretû, szilárd szervezetû, négyzetes testarányú, finom, de nem túl könnyû csontozatú. Kissé szikár testének minden része jól izmolt. Testét erõteljes, szalagokat vagy zsinórokat képezõ szõrköntös fedi. A fej szõrzete dús, a fejet kereknek mutatja, a szemeket árnyékolja. Feje kicsi és finom. Szemei közepes nagyságúak, sötétbarna színûek, kissé ferde metszésûek, élénk, értelmes kifejezésûek. Orrtükre viszonylag kicsi, feket színû. Fülei középmagasan tûzottek, a leálló fülkagylók lekerekített V-alakúak. A középmagasan tûzött farok minden helyzetben szorosan záródik a kereszttájékra. Kiegyenesítve a csánkig ér. Dús szõrzet fedi. Járása igen élénk, temperamentumos. Lépése rövid, vágtája gyors, rendkívül fordulékony. Mozgása gyakran jellegzetesen aprózó, pörgõ, szökdécselõ. Bõre feszes, erõsen pigmentált. A szabad bõrfelület minden színváltozatnál fekete vagy sötét palaszürke. Szõrzete kölyökkorban tömött, hullámos vagy göndör mackószõr. Késõbb fürtöket képez, majd erõs szerkezetû szalagokat vagy zsinórokat alkot. Szõrköntöse durvább felszõrökbõl és finomabb pehelyszálakból áll. A bunda jellegét e két szõrtipus aránya határozza meg. Ha a felszõr nagymértékben meghaladja a pehelyszálakét, a szõrköntös nyitott, jellegtelen szrkezetet mutat. A kívánatosnál több pehelyszál túlságosan lágy szerkezetû, nemezesedõ, nehezen kezelhetõ szõrzetet eredményez. A kétféle szõr helyes aránya alakítja ki a könnyen ápolható szalagos vagy zsinóros formát. A kifésült és az elhanyagolt gubancos szõrzet egyaránt nem kívánatos. A Pulit négy féle színváltozatban tenyésztik: fekete (ez lehet avétos ill. fehér szálakkal tûzött) maszkos fakó, szürke és fehér. A kanok marmagassága 39-45 cm között elfogadott, a kívánatos méret 41-43cm között van, súlya 13-15 kg. A szukák marmagassága 36-42 cm között van, 38-40 cm a kívánatos, súlya 10-13 kg.

  A Puli ápolása nem annyira nehéz feladat, mint azt sokan gondolnák. A kölyökpuli szõrével különösebb teendõnk nincs, tartsuk tisztán. Figyeljünk a gondos, jó minõségû alapanyagokból álló táplálásra, ez elengedhetetlen a késõbbi szép szõrköntös kialakulásához. Az örökölt szõrminõségtõl függõen 6-10 hónapos koruk körül kezdik beszõni a pehelyszálak a fedõszõröket. Kezd kialakulni a szerkezetes szõrzet, mely hosszában hasad. Így feltépve alakítjuk ki a zsinóros vagy szalagos szõrköntöst. A tépéssel lehetõség szerint haladjunk sorban, elõlrõl hátra vagy lentrõl felfele! Ne szedjük ujjnyi vastagságnál vékonyabbra, mert könnyen elidegenedik a tincs és leszakad. Nedves vattapamaccsal törölhetjük le a váladékot a szemekrõl. A fülkagylóba benõtt szõr akadályozza a fül szellõzését, ezért ezeket a szõrszálakat ujjunkkal összecsippentve, vagy csipesszel óvatosan húzgáljuk ki! Fontos, hogy ezt inkább többszöri nekifutásra, kíméletesen végezzük! A végbél körül érdemes 2 cm sugarú körben kivágni a szõrt, hogy ne szennyezõdjön. A mancsokon a szõr ne nõjjön túl hosszúra! Az ujjak szõrzetét mindig igazítsuk szép kerek formájúra! Nem érdemes túl gyakaran fürdetni a Pulit, mert szõrzete elvékonyodik. Ha a fürdetés elkerülhetetlen, áztassuk be Pulinkat samponos, nyakáig érõ vízbe , majd higított samponnal a szennyezettebb testtájakat jól mossuk át! Nagyon fontos, hogy a Puli szõrét soha ne dörzsöljük! Nyomkodással, paskolással jól beledolgozhatjuk a sampont. Ha Pulink már szép tiszta, alaposan zuhanyozzuk szõrébõl a sampont, mert ha a szõrben marad, bõrbetegséget okozhat! Ezután jól kinyomkodjuk a szõrbõl a vizet, majd törülközõvel csokrokba fogva alaposan felitatjuk a maradékot. Egy jó szõrben lévõ Puli száradásához nem ritkán 24 óra is szükséges. A frissen fürdött Puli szõrköntöse pár nap alatt nyeri vissza eredeti tartását. Ne feldejük el bolhák és egyébb élõsködõk ellen védeni Pulinkat! Egyetlen bolha miatt a Puli képes egész szõrköntösét levakarni egy-két nap alatt! A bolhairtó nyakörvek a Pulinál nem szoktak jól beválni, ajánlatosabb Spot-on-t alkalmazni, amely bármelyik állatboltaban nagy választékban kapható.

  Nos, sok szépet és jót írtunk itt szeretett fajtánkról. Ezek után érthetetlen, miért kerül az utcára sokszor a gazdát több évig hûen szolgáló, ennyire emberközpontú fajta egy-egy egyede. Talán mert túlságosan szerette gazdáját? Talán mert eljárt felette az idõ? Talán mert öregebb, korosabb napjaira törõdést, több odafigyelést igényelne? Többször az is elõfordult, hogy a Pulit saját gazdája vitte a telepre, menhelyre.A Puli, mint õsi magyar fajta mára nemzeti örökségünk részévé vált.Aki tehát ezek közül a Pulik közül választ életre szóló társat magának az nem csak a Puliért, mint fajtáért, de nemzeti identitásunkért is tesz egy lépést és saját otthonába a Puli mellé ajándékul egy-egy érzést is kap, ami abszolút magyar. Bátran kijelenthetõ, hogy ezek a Pulik nagyon is tudják és érzik sorsukat... épp ezért azt a gazdát, aki életük hátralévõ részében nyugodt otthont, törõdõ kezet és meleg ételt nyújt számukra hatalmas szeretetükkel árasztják el. Hatalmas szeretetükkel, amit napról napra magukba fojtanak, visszatartanak a gazdanélküliség miatt, mert egyszerûen nincs akit szerethessenek. Jelenlegi helyükön megkapnak szinte mindent - ételt, tartózkodási helyet, állatorvosi ellátást stb. De csak szinte mindent, mert a gazdát semmi nem pótolhatja. Mégsem fordulnak az õket bántó, kihasználó, velük, életükkel játszó emberek ellen. Nem fordulnak, mert évezredek alatt arra predesztináltattak, hogy ezt a fajt szolgálják, még akkor is ha az vét ellenük. Nem tesznek mást csak türelmesen vagy egyre türelmetlenebbül várnak arra az emberre, aki örökbe fogadja õket. És higgye el mindenki ezerszeresen meghálálják azt a gondoskodást, amit eddigi sorsuk után kapnak. Aki életében nem járt még menhelyen és lelkileg elég erõsnek érzi magát az feltétlenül tegye meg. Mert lelki erõ kell ahhoz, hogy valaki a szempárok tüzébe nézzen, egy ilyen tekintet mellett elsétáljon vagy könnyeit tartsa vissza ha lát egy ilyen Pulit.

  Lehet, hogy köztük van az akire a kedves olvasó várt, vagy e sorok olvasói közt van az, akit egyikük vár...

  Ha úgy érzi a következõ Pulik közül egy kicsit is megigézte vagy egyért is megdobbant a szíve ne habozzon: az Árva Pulik oldala <<<

  Jóna Judit

  Pulis képek:  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A korábban gondoltnál sokkal színesebb az élet az óceánokban

  Sok eddig nem ismert életformát azonosították nemzetközi összefogásban tudósok a világ minden tájáról a tíz éven át tartó "tengeri népszámlálás" során a világ tengereiben.

 • Kisfiúk gyújtották fel a szomszéd disznóit

  Két hétéves fiú gyújtott fel egy disznóólat a Nógrád megyei Rimócon. Az állatokat kimenekítették, de a disznóól teljesen leégett - közölte a rendõrség.

 • Öngyilkos krokodil

  Az állat már harmadszorra próbálkozott a szökéssel, minden alkalommal a 12. emeleti ablakból vetette magát a mélybe, és most is túlélte a zuhanást.

 • Megmentették az utolsó, Tasmániánál partra vetõdött delfint

  Sydney/Canberra - Sikerült megmenteni az utolsó életben maradt delfint, amely Tasmániától délre egy szigeten vetõdött partra.

  A vasárnap partra sodródott gömbfejû és palackorrú delfinek utolsó, még életben lévõ példányának szerdán sikerült visszaúsznia a tengerbe, megmenekülésébe az állatvédõk is besegítettek:

 • Popzene és klasszikusok a madárvilágban

  A madarak különbözõ zenei irányzatokat ismernek, popzene és klasszikus egyaránt megtalálható a repertoárjukban - derítették ki amerikai kutatók.

 • Narkóellenes medve

  Garfield megye (Utah) - Medve csatlakozott a rendõrség kábítószerellenes osztályához az Egyesült Államokban, Utah egyik megyéjében: rendre elkergette egy vadkenderültetvény gondozóit.

  A mackó társadalmi munkában végzi a rendõrségit, de a helyi sheriff azt mondta, hogy ha találkozik vele, kinevezi helyettesének.

 • Karatézó cicus incselkedik a dobermannal

  Karatézó cicus incselkedik a dobermannalIgencsak próbára teszi Sophie, a kéthónapos cicalány a komor doberman türelmét, de úgy látszik, a kutya jól viseli az új családtag játékát. Az alábbi videón Bishop, a hároméves doberman szemmel láthatóan nem veszi fel a kesztyűt, amit a kéthónapos Sophie dob elé újra meg újra, méla egykedvűséggel tűri a cica pofonjait és ugrálását. Közben meg már-már hallani véljük a harci kiáltásokat is, ahogy Sophie kung-fu párbajra hívja az ellenfelét. De erről szerencsére nincs szó, Bishop valószínűleg egy kutyabőrbe bújt bárány lehet, ahogyan tűri a piszkálódást.

 • Érdekes párosra bukkantak a föld alatt

  Érdekes párosra bukkantak a föld alattKutatók ősi üreget fedeztek fel Dél-Afrikában, melyen két valószínűtlen élőlény osztozott, mielőtt egy 250 millió évvel ezelőtti hirtelen áradásban az sírhelyükké nem vált. A furcsa páros egy sérült, fiatal kétéltű, amely valószínűleg menedéket keresett, és a cynodontiák (emlősszerű élőlények) csoportjának egyik alvó képviselője. Az üreget a mai Dél-Afrika területén, a Karoo-medencében tárták fel, mely a triász időszak kezdetén a Gondwana szuperkontinens részét képezte. Nagy energiájú röntgensugarakkal tudtak betekinteni a lyukba.

 • Pamela Anderson a fókavadászat ellen kampányol

  A bébifókák vadászata ellen kampányol a Reuters jelentése szerint Pamela Anderson, aki tegnap a párizsi kanadai nagykövetség elõtt vett részt a PETA állatvédõ szervezet által szervezett tiltakozáson. A vegetáriánus színésznõ Brigitte Bardot levelét adta át a kanadai nagykövetnek, amelyben a híres francia állatvédõ azt követeli, Kanada hagyjon fel a fókavadászattal. "Borzalmasnak találom a fókavadászatot, nemcsak kanadaiként, hanem emberként is" - mondta Anderson a sajtótájékoztatón, ahol a PETA petícióját is átnyújtotta a diplomatáknak.

 • A vadásztársaság

  Írta és szerkesztette: Lelkes Miklós

  Agárkutya kóborolt.Találkozott egy sziámi macskával.Kérdezi a macska:
  - Van gazdád?
  - Volt, - felelte a kutya - de meghalt.A nevem Bagaraki Aladár.
  - Ez történt az én gazdasszonyommal is - mesélte a cica.Jó asszony volt pedig.Valamikor színésznõ is.Õ adta a nevem: Pipecperec Pimpinella.Tréfásan olykor hozzátette: a szalámiszeretõ sziámi.

 • Nyeles tojás

  Zágráb - "Nyeles" tojást tojt egy tyúk Horvátországban, alakra apró bunkósbotra emlékeztet, vagy sonka formájú sütõtökre, esetleg csirkecombra.

  A csodatojást egy 72 éves asszony tyúkja produkálta. Neda Glibota nem akart hinni a szemének, amikor reggel kiment begyûjteni az aznapi tojástermést.

 • Félholtra verte kutyáját

  Bálamadzaggal megkötözte, az utcán végigvonszolta, miközben bottal brutális módon félholtra verte kutyáját egy vajdácskai férfi a hétvégén. A szívtelen gazda ezt követõen egy zsákba rakta, majd vízbe dobta a magatehetetlen állatot.

 • Brigitte Bardot védelmébe vette a bukaresti kóbor kutyákat

  Brigitte Bardot ismét Bukarestbe utazott, hogy a kóbor kutyák védelmében felszólaljon. A színésznõ hevesen támadta Adrian Videanu fõpolgármestert, aki elrendelte a gazdátlan ebek összefogását és elaltatását, miután egy állat halálosan megmart egy japán üzletembert.

 • Elaltatták a gyereket gyilkoló rottweilert

  Elaltatták azt a kutyát, amely megölt egy kislányt. Az ausztriai Staningersdorfban egy 7 éves rottweiler még pénteken a kora reggeli órákban marta halára a család 7 éves kislányát.

  A gyereket az apja még kórházba szállította, de az orvosok már nem tudtak segíteni rajta, a kislány belehalt a súlyos mellkasi és fejsérüléseibe. A rendõrség gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával folytat vizsgálatot az ügyben.

 • Csipesz beleugatott a misébe - a pap megölette a kutyát

  30 napi börtönt szabtak ki Costa Ricában egy papra eböletésért. A pap azért altattatta el a kutyát, mert az - szerinte - ugatásával zavarta a misén a híveket. A plébánosra 30 nap börtönbüntetést szabtak ki.

 • Muzeális lófejegyezség

  Egyezséggel zárult két amerikai múzeum hosszadalmas vitája egy lófejpreparátum felett. A fej egy olyan lóé - Old Baldyé - volt, mely végigvágtatott az amerikai polgárháború számos nagy csatamezején, mégsem harapott fûbe.

 • Megmentik az ördögöt!

  Ausztrál kutatók összefogtak a világ számos pontján lévõ állatkertekkel és természetvédelmi parkokkal, hogy megpróbálják megmenteni a híres erszényes vagy tasmán ördögöt. A világ legnagyobb erszényes ragadozóját rejtélyes arctumor tizedeli. A szakértõk attól tartanak, hogy 30 éven belül kipusztulhat a rendkívüli állat. Abban reménykednek, hogy ha kitelepítik Tasmániából az egészséges példányokat, akkor gondoskodnak a faj jövõbeni fennmaradásáról.

 • Kutyák félemlítették meg a jaguárt

  Paraguayban, egy birtokhoz közeli erdõs területen, kutyák mentették meg három férfi életét egy jaguártól.

 • Lámpaoltással védik a madarakat a felhõkarcolóktól

  "Elsötétítéssel" próbálják védeni a madarakat a New York-i felhõkarcolók: amennyire csak lehet, nem lesznek kivilágítva november elejéig, a vándormadarak õszi utazásának befejezéséig.

 • Összekötözve dobhatták a Dunába

  Elpusztult kutyát talált egy helybéli férfi kutyasétáltatás közben szerdán késõ délután az ercsi kompátkelõhely közelében a Duna-parton. A szerencsétlen állat lábait és fejét összekötözték és feltehetõen ebben az állapotban dobták a vízbe.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása