rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Fordított Úr és Macska Dániel

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Hol volt, hol nem: volt egyszer egy macska, akit gazdája, a varázsló, Macska Dánielnek nevezett el.

  Macska Dánielnek nem volt különösebb tehetsége az emberi nyelvekhez, így gazdája csak angolul, németül és franciául tudta megtanítani. Mondogatta is neki:

  Hej, Dániel, Dániel!
  E kudarcot látni kell!
  Három nyelven beszélsz csak?
  Három szelet sonkát kapsz!

  A cica visszanyávogott:

  Negyedikhez is értek:
  cicául is beszélek!

  A varázsló erre csak a fejét csóválta és elutazott Kínába. Megígérte: hoz neki csingen-csangon sütött verebet Csing Csangtól, de addig is jól viselje ám magát! Cicája lelkére kötötte:

  Ha megjövök, addigra
  liba legyen, - nem hiba.
  Okos cicus nem bámul:
  tanul hottentottául!

  Macska Dániel nem volt ugyan valami nagy nyelvtehetség (kivétel: a füstölt marhanyelv nyelvészete, azaz inkább evészete), hanem azért megfogadta a varázsló tanácsának a - felét. Nem bámult, hanem elment a városba ennivalót keresni. Gondolta: talán ott lesz hottentotta, s annál sülthús, meg rántotta.

  A városban volt egy nagy bolt, annak kovácsoltvas cégérén pedig az állt: FOOD SHOP, ami élelmiszerüzletet jelent. A cicának viszont nem volt pénze, ezért csak szomorúan nézegette a kirakatban levõ kolbászt, valamint véres- és májashurkát.

  Megállt azonban a cica mellett egy elegánsan öltözött úr, akit mindenki csak Fordított Úrnak nevezett. Miért nevezték így? Hát azért, mert az embereket arra akarta rávenni: mindent FORDÍTVA csináljanak, mint eddig tették.

  Nem mondom, hogy nem volt némi igaza Fordított Úrnak, olykor sok is, de azért nagy szó a "minden".Most is, ahogy ott állt a cica mellett, egyre csak a boltra mutogatott:
  - Lám, lám, mindenki viszi a sonkát, szalámit, sajtot, tejfölt ettõl a szegény kereskedõtõl, kifelé a boltból. FORDÍTVA kellene csinálni: mindenki vigyen sonkát, szalámit, sajtot, tejfölt annak a szegény kereskedõnek!

  A cica ezt igen helyeselte:

  - Igen! Akkor én elmennék boltosnak és minden nap degeszre enném magam!
  Megörült Fordított Úr a helyeslésnek, csudamód. Nocsak, ez az okos cica fordítottan cselekszik: nem nyávog, hanem angolul beszél, és igazat ad neki! Nem úgy, mint a városka buta lakói... Így szólt:

  - Ha meg nem sértem, Cica Úr, jöjjön el hozzám ebédre, vendégségbe! Lesz, ami lesz, de sült sonka tojással bizonyosan!

  Ilyesmit reggelire szoktak enni Ángliusföldön, de Fordított Úrnál ez is fordítva volt. Macska Dániel nagy kegyesen elfogadta a meghívást, amivel hangos korgású gyomra is egyetértett.
  Ebéd után beszélgettek. Fordított Úr elõadta egyik kedvenc ötletét: nem a macskának kellene futni az egerek után, hanem fordítva! Az egereknek kellene felkeresniük a macskát.
  Ezt az ötletet Macska Dániel elõbb kicsit kétkedõ hangon helyeselte, de azután felkiáltott:
  - Úgy van! Zseniális! Lyuk, lyuk, egérlyuk, ezt bizony kipróbáljuk! Szerezzen nekem az úr egy darab sajtot, de jóval nagyobb legyen nálam!

  Fordított Úr kezébe vette az ezüstcsegõt, becsengette inasát és kiadta a parancsot:
  - Hozzon ide egy darab ementáli sajtot, John, amelyik legalább ötször olyan nagy, mint a barátom, Macska Úr!

  Elment az inas, hozott egy darab sajtot, hatszor akkorát, mint a cica. Építettek belõle egy sajtházat. Közepében feküdt, sajtszagú rejtekében a háziúr: Macska Dániel.
  Az egerek siettek a firefura házhoz, sajtot enni. Idõnként kinyílt rajta egy ablak, eltûnt egy kisegér, de a többi figyelmét annyira lekötötte a sajt, hogy észre sem vették.

  Macska Dániel nem gyõzte dícsérni Fordított Úr kiváló ötleteit. Három hétig tejbe-vajba fürösztötték Dánielt, ráadásul hurkákkal feldíszített kádban. Szóval,

  jó dolga volt, de azért mégiscsak hazalátogatott megnézni: nem jött-e meg gazdája, a varázsló, Kínából? Útközben megajándékozta magát egy kövér libával.

  Otthon kiderült: a varázsló nem Kínában volt, hanem Afrikában, mert útközben meggondolta magát, ennek okán nem csingen-csangon sütött kínai verebet hozott neki Csing Csangtól, hanem élõ afrikai egereket Zim Bum Bamtól, azaz hozott volna, de az elefántbõr zacskóba tett egerek kirágták a zacskót és megszöktek, hozott viszont egy hottentotta feleséget, kicsit, csinosat, sárgásbarna bõrût. No ott volt az egérszökéses hiba, - de ott volt a kövér hízott liba is!

  A kedves kis feleség, a hottentotta, nem kérdezte, hogy a libát a cica kapta avagy lopta, csak megsütötte az egykor még gágogót. Megették hármasban, jóízûen.

  No mit gondoltok: Macska Dániel végül mégis megtanult hottentottául, - vagy mégsem?


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Aligátorháton utazó mosómedve

  Aligátorháton utazó mosómedveHihetetlen pillanatot sikerült megörökítenie egy amerikai férfinak a floridai Ocala természetvédelmi területen. Richard Jones a családjával az aligátorokat figyelte az Oaklawaha folyónál, amikor valószínűleg megijeszthettek egy mosómedvét. A mosómedve futásnak eredt és felszaladt egy aligátor hátára ami éppen indult be a folyóba, ekkor sikerült a férfinak elkapnia a nem mindennapi jelenetet. A mosómedve nem utazott sokáig az aligátor hátán, gyorsan leugrott a róla, kijutott a partra és amilyen gyorsan csak tudott eliszkolt, minél messzebb veszélyes, alkalmi csónakjától.

 • Folyamatosan változik a bálnák éneke

  A kutatók a hosszúszárnyú bálnák hím egyedeinek énekét vizsgálták, és kiderítették, hogy az eddigi elméletekkel ellentétben az állatok párzási éneke kis mértékben ugyan, de folyamatosan változik, és ez az új verzió végigsöpör az összes óceánon – általában nyugatról keletre.

 • Kutya riasztotta el a betörõket

  A Készenléti Rendõrség és a Hevesi Rendõrkapitányság járõrözõ rendõrei kedd este tizenegy körül Tarnaszentmiklós belterületén arra lettek figyelmesek, hogy egy ház udvari kapuja nyitva van, és azon kiszaladt egy kutya.

 • Vízibiciklibe szeretett bele egy hattyú

  Télire összeköltözhetett szerelmével Fekete Péter. A német Münster város tavánál élõ fekete hattyú - úgy tûnik - egy vízibiciklibe szeretett bele, amely egy fehér hattyút formáz.

 • Rendõrökre támadt a baltás állatkínzó

  A rendõröket egy félméteres betonvasdarabbal fenyegette.

  Baltával kétszer fejbevágta kutyáját, majd az intézkedõ rendõrökre is rátámadt egy érdi férfi. Az 53 éves támadó még vasárnap délután bántalmazta a kutyáját.

 • Tranzitút vagyunk az illegális elefántcsont-kereskedelemben

  Az elefánt, a tigris és a tonhal a téma a vadon élõ növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmérõl szóló konferencián Katar fõvárosában, Dohában. A legális kereskedelem legnagyobb felvevõpiaca az Európai Unió, de jut ide az illegális forgalomból is bõven. Magyarország tranzitútvonalnak számít.

 • Durva: Lelõhetik a kóbor kutyákat Egerben

  Kilövési engedélyt adott az Egerben, illetve a városhatárban kóborló kutyákra a település jegyzõje a mezõõröknek.

 • Sötétben is a nap segíti a denevérek tájékozódását

  Az éjszakai állatként ismert denevérek a nap helyzetére alapozzák navigációjukat naplementekor, noha általában még barlangjukban vannak, amikor a nap lemegy - állítják német kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfõn megjelent tanulmányukban.

 • Jessie-nek öt élete van - Meg se kottyant a kígyómarás a kutyának

  Bratton Fleming - Egy macskának kilenc élete van - tartja a mondás, de lassan a kutyák is felzárkóznak õsi ellenségük mögé. Jessie, a 13 éves keverék eb bármelyik cicának leckét adhatna túlélésbõl. A burokban született eb ötször nézett farkasszemet a halállal.

 • Kipusztulás fenyegeti az erszényes ördögöt

  Egy ausztrál szövetségi állam, Tasmánia szeretné védetté nyilvánítani az erszényes ördögöt, amelynek fennmaradása egy bõrbetegség terjedése következtében veszélybe került.

 • Nyolc mázsás teve rúgta meg gazdáját, majd ráült

  Ritka halált halt a hét végén az egyesült államokbeli Floridában egy egzotikus állatokat tartó farm gazdasszonya: nyolc mázsás tevéje megrúgta, majd ráült.

 • Úszó jegesmedvék Quebecben

  Két jegesmedve bocs élvezi a kifutóban elhelyezett medence elõnyeit a kanadai Quebec állatkertjében.

 • Sáska, Szöcske, Tücsök

  Ugrabugrált sáska.
  Hátán volt a "hátha..".
  Hát, ha el is kapom,
  jobb lett volna napom...
  Lett volna egy sáskám,
  s tudnám: vele más tán?

 • Kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot találtak

  Kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot találtakEcuador felhőerdeiben ismét felfedezték az ötven évig kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot. Miután egy csapat fotós és kutató három éven át kereste a hosszú orrú állatot, az ország északnyugati részének egyik érintetlen felhőerdejében bukkant rá. A Pinokkió-anolisznak is nevezett állatot először 1953-ban fedezték fel, ám a hatvanas évektől egészen 2005-ig egyáltalán nem látták. Ekkor azonban egy ornitológus észlelte egyik egyedét Ecuador ugyanezen félreeső régiójában. A jelen kutatás alapját képező észlelés a harmadik alkalom 2005 óta, hogy a gyíkfajt kiszúrták.

 • Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõ

  Ingrid Newkirk, a legismertebb állatvédõ szervezet egyik alapítója és az állati jogok talán legelszántabb harcosa. Elmélete szerint „a legkisebb élõlényt - még egy hangyát vagy egy kagylót - is megilleti az emberi bánásmód”. És bár október 4-én, az Állatok Világnapján számos módon tiszteleghettünk az állatok jogai elõtt, az HBO saját gyártású dokumentumfilmje, az Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõ 2009. november 5-én 22 órakor ismét a figyelem középpontjába állítja az állatvédelmet.

 • Gördeszkázik és két lábon fut a rekorder kiskutyus

  Gördeszkázik és két lábon fut a rekorder kiskutyusA legtöbb kutyatulajdonos már annak is örül, ha házi kedvence visszahozza az eldobott labdát. A Los Angelesben élő Jiff ezzel szemben szélsebesen fut két lábon, sőt gördeszkázni is tud. A Los Angelesben élő Jiff nem egy hétköznapi kutyus. A pomerániai spicc ugyanis a 2015-ös Guinness Rekordok Könyvében is szerepel majd, mint a két lábon leggyorsabban futó eb. Jiff 6,56 másodperc alatt tesz meg tíz métert aprócska hátsó lábán, míg az elsőn 7,76 másodperc kell neki öt méter megtételéhez. A kutya gazdái szeretnék megőrizni névtelenségüket.

 • Vakvezető kutyával mindenhova be lehet menni

  Vakvezető kutyával mindenhova be lehet menniMíg nyugaton egy átlagos fagyizóba is bárki beviheti kis kedvenc kutyusát, addig idehaza nem ritkán előfordul, hogy a vakvezető kutyákkal érkező sérült embereket is atrocitás éri a kísérő szolgálati állat miatt.

  A vakvezető kutyák és a gazdáik jogaira kívánta felhívni a figyelmet az egyik Vakvezető Kutya Iskola szombati bemutatóján, amelyen az érdeklődők kipróbálhatták egyebek mellett azt is, milyen érzés bekötött szemmel vakvezető kutyával közlekedni.

 • Chips igaz története

  2002-t írunk, tombol a nyár. Sajnos túl vagyok az év legjobb táborán, de azért van elfoglaltságom bõven. Egy, a város másik végén lévõ község kutyamenhelyére járok ki szinte naponta kutyát sétáltatni és segíteni. Nagyon szeretem csinálni; legszívesebben egész életemben ezzel a néhány tucat kutyával foglalkoznék. Hihetetlen, hogy ezek az állatok milyen hálásak tudnak lenni egy-egy jó szóért, vagy azért, hogy fél percig csak velük foglalkozunk.

 • Lelkes Miklós: A macska álma

  A macskát, Fészerbenszületett Ferenckét, gazdája, Üreszsebû János nagyon szerette. Ezt a koromfekete cica meg is érdemelte, mert nem hagyta el a legényt sem gazdagságban, sem szegénységben, és szorgalmasan egértelenítette a házat. Igaz, gazdagságban nem is hagyhatta el, mivel János mindig szûkösségben éldegélt. Kis föld, sok munka, nehéz élet, - nemcsak János sorsa volt ez, sokaké.

 • Állatkínzás a tanyán

  Szörnyû látvány fogadta a Hort melletti tanyára érkezõ állatvédõket. A nyeszlett lovak mellett egy elpusztult patás tetemén meghízott kutyák kóboroltak mindenfelé.