2021.01.19. - Sára, Márió

Valószínûleg visszament a barnamedve és bocsa Szlovákiába

Aggtelek - Vélhetõen visszabarangolt a Magyarországra áttévedt barnamedve és bocsa Szlovákiába, a két állat nyomai átvezettek a határon, a vadászok pedig nagy valószínûséggel ezeket az állatokat láthatták szlovákiai Almás (Jablonca) térségében - mondta Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Õrszolgálata osztályvezetõje hétfõn.

Adó 1% felajánlással az Állatvédelemért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az erdõjárók, a vadászok a napok óta tartó esõs idõjárásnak köszönhetõen a felázott talajon könnyebben fellelhették a medveanya és bocsa nyomait, és feltételezik, hogy az állatok visszabarangoltak oda, ahonnan érkeztek, a rozsnyói járás térségébe.

A két állat jelenlétét egyébként július elején észlelte lábuk nyoma alapján az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Õrszolgálata a park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében. A nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs járt, járhatott a területen.

Az európai barnamedve korábban általánosan elterjedt faj volt, de ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentõs a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben is. A barnamedve magyarországi elõfordulása ugyan érdekes, de nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban.

A barnamedve szinte mindent megeszik, legyen az fû, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, rovar, kisemlõs vagy szarvasméretû zsákmány. Nyáron elsõsorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. Bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Több száz kilométert is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresi fel.

A május-júniusi párzást követõen a barnamedvebocsok 350-500 gramm körüli súllyal január-februárban jönnek a világra. Az elsõ 3-4 hónap után hagyják el a vackukat, de kezdetben nem tesznek meg nagy távolságokat, ezért nem kizárható hogy a napokban észlelt bocs már a Szlovák-karszt vagy az ANP területén született.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra