rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
  • Telepítsen házi lepkekertet!

  • Share on Tumblr

    Az úszómedence, a grillsütõ, az elegáns bútorok és az egzotikus virágok mellé felsorakozott egy újabb érdekesség a kertimádók számára: nem ördöngösség elérni, hogy a kertünkben százával járják színpompás táncukat a pillangók - állítja az egyik magyar szaklap.

    Ahhoz, hogy ne csak véletlenül tévedjenek a kertbe a pillangók, igényeiknek megfelelõ nektár- és tápnövényekkel érdemes beültetni a telket. A hernyóknak tápnövényekre, a kifejlett pillangóknak pedig nektártermelõ növényekre van szükségük.

    A Kerti Kalendárium júliusi száma felsorolja, hogy mi tartozik az utóbbi kategóriába: sok nektárt termel a nyári orgona, a hóbogyó, a vadrózsa, a fekete bodza, a bajnóca, az ecetfa és a júdásfa, de a virágzó gyümölcsfák is vonzzák a gyönyörû, légies állatokat.

    Az évelõk közül a dália, egyes õszirózsafajták, a szegfûfélék, a bíbor kasvirág, a lángvirág, a szarkaláb, a nõszirom, a levendula, a csillagfürt is csalogatja a lepéket.

    Hernyóik igen kedvelik például a petrezselymet, a kaprot, az ánizst, a lóherét, a violát, a tátikát,a bogáncsféléket, a napraforgót.

    A lepkekert akkor lesz igazán népes, ha napfényes, mert a meleget szeretik pillangók. Vízre is van szükségük - figyelmeztetnek a szakemberek. Csakhogy kerti tóból vagy madáritatóból nem tudnak inni. Számukra állandóan nedvesen tartott sárfoltot érdemes kialakítani a kertben.

    A növényeknek és a lepkéknek is jót tesz, ha a leveleket kora reggel friss vízzel megpermetezi a gazda.


    Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Nagy-Britannia lassan egzotikus állatparadicsom

    Nagy-Britannia lassan kezd egzotikus állatparadicsommá válni: van ahol törpekenguruk bukkannak fel az angol mezõkön, van ahol brazil földi malacok kocognak, és skorpiókért sem kell messzire menni.

  • Eb piszokkommandó

    Eb piszok kommandó alakul egy iowai városban.

  • A család macskája mentette meg a kisfiút a rátámadó kutyától

    A család macskája mentette meg a kisfiút a rátámadó kutyátólRoger és Erica Triantafilo négyéves kisfia épp az utcán biciklizik, amikor feltűnik a szomszéd kutyája, és nem tudni, miért, hirtelen nekitámad a gyereknek. Egy pillanat múlva a kisfiú már a földön fekszik, a kutya pedig a lábánál fogva cibálja őt, ám ekkor kiront a család macskája, akiben minden bizonnyal feléledt az oroszlánok ösztöne, és gondolkodás nélkül elkergette a megvadult ebet. A kisfiú sérüléseit látva nem túlzás azt állítani, hogy a macska az életét mentette meg, ugyan az első harapás önmagában nem jelentett közvetlen életveszélyt.

  • Régóta döglött oposszumot próbált újraéleszteni

    Jó ideje megdöglött oposszumba próbált életet lehelni egy részeg férfi az Egyesült Államokban egy autóút szélén.

  • Német Vizsla

    Leírása: Erõteljes felépítésû, nemes megjelenésû kutya. Feje közepesen hosszú, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai oszlopszerûek, párhuzamosak, izmosak.

    Farkát kétharmadára csonkolják. Szõrzete kemény, félhosszú, dús, drótszerû; lábai alsó részén rövidebb, az arcorri részén pedig szakállt alkot. Színe fehér alapon gesztenyebarna foltos, ill. petytyes.

  • A tigrisek féltek a kiscsibéktõl

    Napos csibékkel barátkozott össze három tigriskölyök Kínában, egy állatkertben, bár elõször féltek tõlük.

  • Elfogta a rendõrség a brutális kutyakínzás tettesét

    Elfogta a rendõrség a tegnapi kutyakínzás tettesét. Egy 17 éves fiú uszította rá saját kutyáját a fához kikötött labradorra. Folytatódik az eljárás ellene, de szabadlábon védekezhet.

  • Megtalálták Nemót, az aranyhalat

    Több mint másfél kilométernyire, élve találtak rá arra az aranyhalra, amit öt nappal korábban véletlenül kimostak egy új-zélandi ház kerti tavacskájából.

  • Börtönben a garázda bika

    Bikát börtönzött be a rendõrség Mexikóban garázda viselkedésért. Az állat kukoricaföldeket dézsmált meg és lerombolt két üzletnek kikiáltott fabódét. Emiatt a kárvallott lakosok a bika letartóztatását és fogva tartását követelték egészen addig, amíg az állat gazdája nem kártalanítja õket. A tulajdonos közölte, hogy legfeljebb 66 ezer forintnyi összeget hajlandó fizetni, annyit, amennyiért négy hónappal ezelõtt a bikát vette. Túl sok öröme nem telt benne, mivel az állat egy hónapja elszökött és azóta csak bajt kevert.

  • "Bõtõgyû" narha: napi nyolcvanhét liter tej

    Tejelési rekordot döntött az Egyesült Államokban egy tehén: 317 és fél hektó tejet adott egy év alatt, azaz naponta csaknem 87 litert.

  • A méhek jól bírják a klímaváltozást

    Még ha az állat-és növényvilágot gyötri is a klímaváltozás, a méheknek nem okoz gondot. "A méhek rendkívüli mértékben képesek alkalmazkodni" - mutatott rá Hans Vockenhuber méhszakértõ, az ORF rádió szerkesztõje. Ha túlságosan felmelegszik a levegõ a kaptárban, akkor víz bevitelével hûtenek, télen pedig szárnyizomzatuk mozgatásával fûtenek a méhek.

  • Megérkezett a szökött cseh majom

    Nyolc hónapig volt szökésben egy állatkert majma Csehországban, de egész "jó húsban" érkezett vissza.

  • Több is van Dollyból, a klónozott bárányból

    A világhírûvé vált példányon túl további négy klón is készült Dollyból, a bárányból.

  • Nem horror, csak macska - kedvelt cica kiránduló helyek

    Nem horror, csak macska - kedvelt cica kiránduló helyekSzinte naponta hívják az állatvédő egyesületet macskák miatt, akik fura helyekre telepednek le. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy ahova a cica önszántából (vagy menekülésképpen, vagy párzási rítus miatt) felmászik, onnan az esetek legtöbbjekor önállóan le is tud jönni. A cicák előszeretettel vadásznak és hancúroznak fák vékonynak tűnő ágain, padláson, kéménynél, antennákon, magas kerítések tetején. Akkor érdemes állatvédők segítségét kérni, ha a cica olyan helyen van, ahonnan pl. fizikailag képtelenség kijönni. Egyébként a többi eset általában nem horror, csak macska életmód.

  • Az állatok is tovább élnek

    Tizenegy év a macskáknál, tizenkettõ a kutyáknál: a háziállatok átlagos élettartama 30 év alatt alaposan megnõtt, a macskáké csaknem a duplájára. Akárcsak az emberek, õk is egyre tovább élnek, hála a jobb táplálkozásnak és az állatorvosi tudomány új vívmányainak.

  • Lelkes Miklós: Matyi macska szolgálatban

    Matyi macska eredetileg egy varázsló macskája volt. A varázsló állataihoz tartozott a Matyi nevû szajkó, aki, gyaníthatóan a cica rosszvoltából, eltûnt. A varázsló ezért elnevezte Matyinak a cicát, büntetésbõl, miután visszavette tõle az eredetileg neki ajándékozott elõkelõ Nemáncicám Ferdinánd nevet.

  • Lelkes Miklós: Az emberről, akinek igen nagy lábujja volt, meg a macskájáról

    Hol volt. hol nem, volt egy ember, akinek igen nagyra nőtt a nagy lábujja és úgy hívták: Nagylábujjú Balambér. Volt egy macskája is, amelyiknek viszont a termete volt nagy, de azért sokkal kisebb volt egy oroszlánnál, őt úgy hívták: Bundás Berci.

  • Afgán Agár

    Leírása: A legszebb, legelegánsabb megjelenésû kutyák egyike. Járása ruganyos, kecses, suhanó, ugyanakkor egész felépítését a kitartás és az erõ jellemzi. Fejtartása büszke, elegáns. Szeme ovális alakú, sötétbarna.

    Füle hosszú, a fejéhez simulva lelóg. Mellkasa a könyöke alá ér, háta a fara felé kissé lejt. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, mancsa nagy, ujjai zártak. Farka lelóg, a végét enyhén kunkorítja. Szõrzete hosszú, selymes, a fején szinte hajszerû. Színe fekete, kékesszürke, aranysárga, vöröses, fehér, rajzos, csíkozott.

  • Tehénlepénybõl készül a vanília

    Japán tudósoknak sikerült a vanília édes illatát elõállítaniuk tehéntrágyából. Egy melegítési eljárásnak köszönhetõen a tehenek ürülékébõl a vaníliabab fõ alkotórészét, vanillint tudnak elõállítani - számolt be a legújabb kísérleti eredményekrõl Mayu Yamamoto, a nemzetközi egészségügyi központ munkatársa.

  • Bonbon a kutya

    El Perro
    színes feliratos argentin-spanyol filmdráma (2004)

    Szereplõk: Juan Villegas, Walter Donado, Rosa Valsecchi, Mariela Díaz, Micol Estévez, Kita Ca, Pascual Condito, Claudina Fazzini, Carlos Rossi
    Rendezõ: Carlos Sorin
    Forgatókönyvíró: Santiago Calori, Salvador Roselli, Carlos Sorin
    Operatõr: Hugo Colace
    Zene: Nicolas Sorin
    Játékidõ: 97 perc