2024.04.23. - Béla

Cseh lepkefogókat fogtak Indiában

Prága/Újdelhi - Akár 7 év börtönre is ítélhetnek Indiában két cseh rovarszakértõt tiltott rovargyûjtés miatt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Emil Kucerát és Petr Svachát, a Cseh Tudományos Akadémia Rovartani Intézetének munkatársait június 22-én tartóztatták le Nyugat-Bengál indiai államban rovarlárvák begyûjtése közben.

A tudósok azt állítják, hogy tudományos célra, illetve saját gyûjteményük gyarapítására gyûjtötték a védett rovarokat, az indiai hatóságok azonban tiltott üzleteléssel gyanúsítják õket. A The Times of India címû lap szerint Petr Svacha olyan internetes portált mûködtet, amelyen ritka bogarakat kínálnak megvételre.

A nyugat-bengáli erdõfelügyelet gyanúja szerint a csehek Kínába, illetve Csehországon keresztül Nyugat-Európába akarták kicsempészni az erdõben gyûjtött lepkéket és más rovarokat. Utpal Nag erdõfelügyelõ szerint a két tudósnak tudnia kellett, hogy tilos az erdõben állatokat begyûjteni, annál is inkább, mivel nagyszabású tanulmányokat írtak India gazdag élõvilágáról.

A The Times of India szerint elképzelhetõ, hogy a két cseh lebukása "csak a jéghegy csúcsa", és a két kutató egy nagyobb nemzetközi csempészhálózat tagja.

A két cseh tagad minden vádat és támogatja õket a nemzetközi tudósközösség is. Több mint 600 személy, zömében tudós írta alá azt a petíciót, amely a cseh tudósok elengedését követeli az indiai kormányfõtõl.

A csehek helyzetének rendezõdését késlelteti, hogy éppen sztrájkolnak az indiai igazságügyi dolgozók. Emiatt a július 7-re kitûzött bírósági meghallgatás már el is maradt, és legkorábban július 21-én kerülhet sor a tárgyalásra.

Indiai rovarkutatók aggodalmukat fejezték ki a cseh entomológusok sorsa miatt, mert hazájukban hasonló ügyekben gyakran két évig is eltart, míg a bíróság döntést hoz.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra