2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Az óriásvarangy már a krokodilokat is veszélyezteti

Az óriásvarangy már a krokodilokat is veszélyezteti
Sydney - Az óriási aga varangy (Bufo marinus) folytatja pusztító hadjáratát Ausztráliában. Az eredetileg az amerikai kontinensen honos, 1935-ben a cukorrépa kártevõje ellen kísérletképpen betelepített kétéltû paraziták és természetes ellenség híján robbanásszerûen szaporodik a kenguruk földjén. Miután több varánusz- és kígyóállományt megtizedelt, úgy tûnik, most a krokodilokon a sor. A sydneyi egyetem kutatói az édesvízi Johnson-krokodilok (Crocodylus johnsoni) drasztikus állománycsökkenésére figyeltek fel a kontinens északi részén - tudósít a német Die Welt címû napilap.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mike Letnic, a kutatás vezetõje kollégáival évek óta számlálja a krokodilokat. Amikor összehasonlították az agák elterjedési területét a krokodilokéval, feltûnt, hogy ahol felbukkantak a békák, mindenütt nagymértékben megnõtt a krokodilok halálozási rátája. Egyes állományok nagysága 77 százalékkal csökkent 2005 óta.

A krokodil ugyanis mindent megeszik, ami az útjába kerül, magyarázza Letnic. A húszcentis varangyok fején és hátán elhelyezkedõ mirigyek azonban halálos mérget fecskendeznek támadóik szájába.

A krokodilfogyatkozás azért is nyugtalanítja a kutatókat, mert ha egy olyan csúcsragadozó, mint a Johnson-krokodil eltûnik, az az egész táplálékláncra, és így az ökoszisztéma teljes egészére is kihat. Az invázió megállítására tett eddigi összes kísérlet kudarcba fulladt. A kezdeti párezres varangyállomány mára becslések szerint a százmilliót is meghaladja.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra