2024.04.19. - Emma

Dollármilliárdok jutnak a kutyáknak a Helmsley-örökségbõl

Dollármilliárdok jutnak a kutyáknak a Helmsley-örökségbõl
New York - Nemcsak egy kutya jótevõjeként fog bevonulni a történelembe New York-i szálloda- és ingatlanmágnásnõ: a legújabb értesülések szerint az egész kutyavilág hálás lehet neki, mert végrendeletében dollármilliárdokat szán az ebek helyzetének javítására.

A kellemetlen természetérõl nevezetes Leona tavaly bekövetkezett halálakor fõleg azzal vált híressé, hogy 12 millió dollárt (1,8 milliárd forint) hagyott saját ölebére, amit idén júniusban a bíróság - két kisemmizett unoka keresete nyomán - potom 2 millió dollárra faragott le.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A The New York Times jelentése szerint azonban Leona Helmsley ennél ezerszer többet tett a négylábúakért: ugyanis mint kitûnt, gyakorlatilag szinte az egész - 1997-ben meghalt férjével együtt gyûjtött - több milliárd dolláros vagyonát a kutyák helyzetének javítására szánta, s egy erre a célra létrehozott alapítványra bízta.

Az eddig is ismert volt, hogy a hölgy vagyonának nagy részét egy jótékonysági alapítványra hagyta. A lap keddi értesülése szerint valójában a hölgy szinte teljes, 5 és 8 milliárd dollár (750 és 1200 milliárd forint) közötti összegre becsült vagyonát az alapítványra testálta, annak egyedüli feladataként pedig kutyák gondozását, az ebek helyzetének javítását jelölte meg.

A lap két olyan személytõl kapta információit, akik látták a végrendeletet, de nevük elhallgatását kérték. A 2003-ban megfogalmazott testamentum eredeti formájában még két célt jelölt meg, a bennszülött õslakosság, illetve a kutyák segítését, de az elõbbit egy évvel késõbb Leona Helmsley törölte.

A lap a pontosság kedvéért megjegyezte, hogy egy csatolt nyilatkozat lehetõséget teremthet az összeg egy részének más célú felhasználására, ugyanis ez a dokumentum az alapítvány kurátoraira bízza az összeg elosztásának módját - mivel azonban a szóban forgó nyilatkozat nem része a végrendeletnek, aligha akadályozhatja annak érvényesítését. A Helmsley-vagyon gondozóinak szóvivõje a lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem kívánja kommentálni az értesüléseket, mivel még dolgoznak az alapítvány szabályzatán.

Ennél több biztos értesülés van az elhunyt, stílusa és fukarsága miatt csak Queen of the Mean (kb: Hitványak királynõje) néven emlegetett milliárdosnõ kilencéves, Trouble (Baj) névre hallgató ölebérõl. Leona végrendeletében 12 millió dollárt juttatott kiskutyájának, négy unokája közül kettõnek azonban egy huncut centet sem. A két testvér azzal az érveléssel indított pert a testamentum megváltoztatásáért, hogy nagymamájuk nem lehetett szellemi képességei teljes birtokában, ha annyi pénzt hagyott volna örökül egy kutyának. Érvelésük hatott: a nagyobbik kisemmizett lánytestvérnek négymillió, húgának kétmillió dollárt ítélt meg az ügyben eljáró manhattani bíró. A fennmaradó négymillió dollár a karitatív alapítvány számláját gyarapítja az április 30-án hozott, de csak júniusban kihirdetett ítélet értelmében.

Az öröksége javából kisemmizett kiskutyára jelenleg az egyik Helmsley-szálló üzletvezetõje vigyáz Floridában. Õ mindenkit biztosít arról: a kétmillió dollárból Trouble baj nélkül, a lehetõ legmagasabb (eb)színvonalon élhet még több mint tíz évig, ami kategóriájában matuzsálemi életkor elérését jelentené. A pincsi õrzésére évi 100 ezer, szõrzetének ápolására évi nyolcezer, orvosi ellátására pedig évi 18 ezer dollár jut.

Az, hogy a kutyavilág többi tagjára szánt dollármilliárdokból kik, hány ebre, milyen szempontok szerint, mennyit és pontosan milyen módon fognak költeni, még nem ismeretes.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra