2024.03.29. - Auguszta

A legjobb szeme a sáskaráknak van

A sáskarákoknak van a Földön a legsokoldalúbb látása az összes állat közül. A tengerben élõ ragadozó ízeltlábúaknak nem sok közük van a sáskákhoz és ráknak is elég különösek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A sáskarákok összetett szemei külön-külön mozgatható kocsányokon vannak és az ibolyántúlitól az infravörösig minden színt látnak.

A szemeik három-három különbözõ részbõl állnak, az egyik a mozgást, a másik az alakot és a mélységet, a harmadik a színeket érzékeli. Mivel az állatnak kis méretû agya van, azt feltételezik, hogy látással kapcsolatos rengeteg információt nem is az agy dolgozza fel.

A legkülönösebb, hogy a síkban (lineárisan) és a cirkulárisan polarizált fényt is tudja értelmezni, valahogy úgy, mint mi, amikor egy 3D moziban különleges szemüveget veszünk fel. Azt egyelõre nem tudni, mire is kell nekik ez az egyedülálló képesség. A jelenséget felfedezõ Justin Marshall professzor, a Queenslandi agykutató intézet munkatársa úgy véli, valami köze lehet a szexhez, mivel csak a hím egyedek rendelkeznek a polarizált fény érzékelésének képességével. Marshall lenyûgözõnek nevezte, hogy ezek a rákok 12 színcsatornát használnak, míg mi emberek csak hármat, és még a polarizációt is érzékelik.

A sáskarák egyébként is rendkívüli adottságokkal rendelkezik. Az ollói olyan erõsek, hogy még az üveget is el tudja velük vágni.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra