2024.04.19. - Emma

Nemzetközi tiltakozás a kígyóbûvölõk ellen

A környezetvédõk az egész világra kiterjedõ tiltakozó kampányt indítottak egy marokkói hagyomány, a kígyóbûvölés ellen, mivel szerintük a hüllõk gazdái egyáltalán nem bánnak elbûvölõen állataikkal.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A marrakeshi Jemaa El-Fna tér egyik fõ látványa õsidõk óta az a számtalan férfi, akik egy vagy több kígyót is táncoltatnak turistalátványosság gyanánt. Az ellenük indított hadjáratban felszólítják az odalátogatókat: "Turisták, hagyjátok el a méltatlan látványosságokat, melyekben állatokat bántalmaznak, vagy még ennél is jobbat tesztek, ha kifejezitek ellenérzéseteket a helyi rendõrségen" - hangzik a kampány szövege, melyet 200 cég, közülük negyven helyi támogat a szervezet egyik vezetõje, Michel Aymerich marokkói származású francia politológus szerint.

"Ezek az elõadások csak a kobrák és viperák átverésérõl és bántalmazásáról szólnak, csak azért, hogy egy középkori látványosságot fenntartsanak" - jelentette ki. "Legtöbbször kitépik a méregfogaikat, mely gennytüszõt és lassú, fájdalmas halált jelent az állatok számára. Hetek alatt elpusztulnak, holott akár 12-15 évig is élhetnének." Az állatvédõ beszámolt róla, hogy nem csak a kígyókat védik, más, Marokkó biodiverzitását veszélyeztetõ állatkínzások ellen is fellépnek. A kevésbé kedvelt fajokat, a skorpiókat, pókokat is védelmükbe veszik.

A kígyóbûvölõk viszont felháborodásuknak adtak hangot: "Úgy bánunk ezekkel a kígyókkal, mint a saját fiainkkal. Ellenõrizzük a táplálásukat, az egészségüket, az idomításukat. Az egész egy nagy hazugság. Ha kivennénk a méregfogukat, hogyan lennének köztünk áldozatok, akiket kígyó mart halálra?" - tette fel a kérdést egy helyi idõs férfi, aki állítja, hogy a Jemaa El Fna téren dolgozik egy tízéves kobra is.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra