2024.03.29. - Auguszta

Orvhalászokat fogtak a Holt-Tiszán

Az orvhalászok nem csak a Tisza-folyón jelennek meg és okoznak hatalmas károkat, hanem a Holt-Tiszán illetve a mesterséges vizeken is. A Tiszai Vízirendészeti Rendõrkapitányság kiemelt feladatként kezeli az élõ és holt vizek állatállományának a védelmét is. A kapitányság a halászati hasznosítókkal és a horgászegyesületekkel közösen végez ellenõrzéseket melyek fõ célja a jogsértõ cselekmények megelõzése, megakadályozása, megszakítása és a cselekmények felderítése – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ilyen jellegû akció került elrendelésre 2008. február 08-ról 09-re virradó éjszaka Szolnok külterületén az Alcsi-szigeti Holt-Tisza mellett, mely ellenõrzésben a kapitányság Rendészeti Osztálya, a Szolnoki Víziközlekedési Rendõrõrs járõrei és a MOHOSZ halõrei vettek részt.

Az ellenõrzés során egy gyanús személygépkocsira lettek figyelmesek a rendõrök, mely gépkocsi Szolnok belterületén a Kilián laktanya felöl a belvárosba tartott. Mivel a kapitányságunk korábban több bejelentést kapott arról, hogy "rapsicok" látogatják az Alcsi-szigeti Holt-Tiszát ezért a gépkocsi ellenõrzése mellett döntöttek, amely ellenõrzés során az autó csomagtartójában négy nagy méretû vászonzsákot találtak, illetve a gépkocsiban lévõ három személynek nem csak a vastag ruházata, hanem kezeik is szemmel láthatóan sárosak és nedvesek voltak.

Mivel a csomagtartó tartalma is hasonló állapotban volt, így a három személy elõállítása és elszámoltatása megalapozottá vált, valamint a gépkocsi tüzetesebb átkutatása vált indokolttá.

A gépkocsi átkutatása során feltalálásra került 4 db ponty, melynek a súlya 15,28 kg. volt, 2 db amur, mely súlya 10 kg. volt, 1 db törpeharcsa és 3 db folyami rák, valamint kb. 2 kg. súlyban vándorkagyló és 1 db folyami kagyló, az állatokon túl a gépkocsiban 4 db halászháló és 1 db gumicsónak volt található, a hálók hossza összesen 400 méter volt.

A három férfi bûncselekmény megalapozott gyanúja miatt elõállításra került a Tiszai Vízirendészeti Rendõrkapitányságra, ahol a 3 elkövetõ állatkínzás és lopás bûncselekmény miatt gyanúsítottként került kihallgatásra, figyelemmel arra, hogy az okozott kár 33.500 Ft. volt.

Az elkövetõktõl az elkövetés eszközei lefoglalásra kerültek, a bûnjelek jelenleg a kapitányságon vannak elhelyezve.

Az eltulajdonított állatokat szintén lefoglalta a hatóság, azonban az egyedek még életképesek voltak, így soron kívül intézkedtek az élõvilágukba történõ visszahelyezésre.

A nyomozás jelenleg folyamatban van, az elkövetõk szabadlábon védekezhetnek, jelenleg annak a vizsgálata folyik, hogy az elkövetõk más jogsértõ cselekményt elkövettek-e mivel az általuk kifogott és eltulajdonított állatok között volt védett és volt olyan is aminek a legális halászatára is tilalmi idõ van.

A gyors és hatékony felderítés annak volt köszönhetõ, hogy a kapitányság nyomozói és járõrei hatékonyan tudtak együttmûködni a MOHOSZ halõreivel.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra