rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
  • A lágyhéjú teknõs a vándorlás mestere

  • Share on Tumblr

    Elképesztõ távolságot, több mint 20.900 kilométert tett meg egy lágyhéjú teknõs. Soha, egyetlen állat sem tett meg ilyen hosszú vízi utat úgy, hogy a tudósok rögzíteni tudták annak adatait. A veszélyeztetett fajok közé tartozó lágyhéjú teknõs Indonézia partjaitól az Egyesült Államok nyugati partjáig 20.558 kilométert úszott, majd dolga végeztével visszafordult.

    A valaha mért távolság még elképesztõbb lehetett volna, ha az állat hátára erõsített mûholdas jeladóban 647 nap után nem merül le az akkumulátor, Hawaii közelében. Az eszköz azt is mérte, milyen mélységig merül a teknõs: néha 1.000 méterrel bukott a víz szintje alá.

    A teknõsök hátára szerelt jeladók rengeteg új információval szolgálnak az állatok szokásairól, útvonalairól. A tudósok remélik, hogy az adatokat felhasználva könnyebb lesz megmenteni ezeket a különös lényeket a kihalástól.

    A becslések szerint a Csendes-óceánban ma már mindössze 5 ezer nõstény lágyhéjú teknõs él. Ez a faj körülbelül 100 ezer éve jelent meg a Földön, példányainak száma azonban az utóbbi idõben kritikusan lecsökkent.

    A teknõsöket a halászok tizedelik, de megölhetik - megfojthatják - õket a vízben sodródó mûanyag hulladékok is.

    A tengeri teknõsök és más vízi állatok vonulási útvonalának megismerése rendkívül fontos ahhoz, hogy megvédhessük õket.

    Az óceánt keresztülúszó állatok több ország felségvizein és nemzetközi vizeken is áthaladnak, ezért megmentésük nem csupán egy, hanem sok nemzet feladata - mondta az Egyesült Államok tengeri halászatot felügyelõ szerve.

    A lágyhéjúak a legnagyobb teknõsök: akár 2.75 méter hosszúra és 900 kilogrammosra is megnõhetnek.


    Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Éheztette, verte szamarát a gazda

    Szentes - Újabb halálra ítélt szamarat mentett ki brutális gazdája karmai közül Frei Henrik József (53) állatvédõ. Viktort azután vette magához, hogy kiderült, ugyanúgy veri, éhezteti és kínozza tulajdonosa, mint elõzõ szamarát, Janit. A rendõrség két hete lefoglalta a pórul járt jószágot, Viktor azóta a Frei tanyán regenerálódik.

  • Törpe víziló a párizsi állatkertben

    Aldo úgy eszik és úgy pihen, mint egy víziló, holott mindössze akkora, mint egy embergyerek. Mindössze 3000 törpe víziló él a világon, legtöbbjük a nyugat-afrikai országokban, többek között Sierra Leonéban, Guinea Bissauban vagy Libériában. Az Élõ Állat- és Növényfajok Nemzetközi Kereskedelmérõl szóló Egyezmény (CITES) szerint a törpe vízilovak Nigériából már eltûntek.

  • Szirénázó rigó

    Rigócska Te drága!

    London - Szirénázó feketerigó ébreszt minden hajnalban egy családot Nagy-Britanniában immár három hónapja, ráadásul visszabeszél, illetve visszafütyül.

    A madár a közeli kórházba tartó mentõautóktól tanulta el a hangoskodást. A família elõször jól szórakozott, de pár nap után már megelégelte, hogy hajnali öttõl képtelenség aludni.

  • Kutyájával kelt egybe egy ausztrál férfi

    A saját kutyáját vette el egy ausztrál fiatalember, aki mindössze a közeli hozzátartozóit akarta összehozni és megnevettetni a szokatlan ceremóniával.

  • Állatok pusztultak egy pécsi vásározó csomagtartójában

    A csirkék és egy kölyökkutya hõgutát kapott, a gazda ellen állatkínzás miatt eljárást indítottak .

  • Tolvaj macska Londonban

    Az állat öt hét alatt legalább 26 lakás- és kocsikulcsot lopott el.

  • Porsche árú borjú

    Egy Porsche áráért kelt el egy borjú Nagy-Britanniában: 100 ezer fontot - 30 millió forintot - adtak érte.

  • Ökörfesztivál

    A legszebb, a legsúlyosabb és a legszorgalmasabb ökör címéért versenyeztek az igavonók a belsõ-isztriai kisvárosban, Kanfanarban megrendezett ökörfesztiválon. Az Isztria szimbólumának számító állatok tradicionális ünnepségen a Klarici faluból érkezett 1216 kilós Bakin nevû igavonó nyerte el a legszebb és a legnehezebb ökör címét.

  • Veszélytelenek a városi vaddisznók

    Elõszeretettel látogatják meg esténként a vaddisznók a megyeszékhely egyes utcáit, így például - ahogy azt olvasóink is jelezték - az Alkotmány utat. Mi ennek az oka, s mit kell tennie a gyanútlan járókelõnek, ha egyszer csak szembetalálkozik az elsõ látásra cseppet sem bizalomgerjesztõ állatokkal? Minderrõl Hajas Pétert, a Nógrád Megyei Vadászkamara titkárát kérdezte a Nógrád Megyei Hírlap.

  • Brutális állatkínzás: megnyúztak és megsütöttek egy kutyát

    Egy tizennégy éves szerb gyerek egy elhagyatott gyári épületben megölt és megsütött egy kutyát. A Kulán élõ Rajko Keljeviæ tavaly december vége óta kereste azt a kóbor kutyát, melyrõl õ maga gondoskodott egy ideig, de titokzatos módon eltûnt.

  • Elitta a pénzét, a juhok meg éhen döglöttek

    Egy Olt megyei juhász 28 000 lejt (7 000 eurót) költött italra, miközben a falu juhai éhen haltak. A pénz a juhtenyésztésre kiadott kormánytámogatásból származott, a juhok számára kellett volna tápot vásárolnia belõle. Vulpeni községben az elsõ tavaszi szellõvel a rohadás szaga kezdett terjengeni.

  • Miket esznek ezek?

    Bejing - Európai szemmel hihetetlen, de a kínaiak rajonganak a hím állatok nemi szervébõl készült ínyencségekért.

  • A krokodilok is vándorolnak, mint a madarak

    A gyakran letargikusnak és lustának bélyegzett krokodilok sok tucat kilométert vándorolnak otthonukig, állítja mûholdakkal végzett megfigyelések alapján egy ausztrál tudóscsoport. A Queensland Egyetem kutatói három sósvizi krokodilt figyelt, amelyek 56-126 kilométeres túrát tettek, miután elszállították õket lakóhelyükrõl.

  • Mikrosütõben ölte meg hörcsögét egy férfi

    Kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte egy angol bíróság azt a férfit, aki a mikrohullámú sütõben megölte Suzie-t, a hörcsögét.

  • Fogamzásgátlót kapott egy zsiráf a Bibliai Állatkertben

    Fogamzásgátlóval próbálják fékezni egy zsiráfanya termékenységét a Bibliai Állatkertben Jeruzsálemben.

  • Elég, ha bottal fenyegetik a tigrisemet

    Megszökött egy tigris a Dél-afrikai Köztársaságban, de gazdasszonya szerint nem kell tõle félni, elég, ha felkapunk egy botot és határozottan rászólunk a nagymacskára.

  • Az orvhalászoknak állatkínzásért is felelniük kell

    A jégen és az olvadáskor is folytattak ellenõrzéseket a balatoni halõrõk – közölte Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója. Két orvhalászt a Nyugati-övcsatornán fogtak el Balatonkeresztúr és Somogyszentpál között. Az orvhalászoknak állatkínzásért is felelniük kell.

  • Yoda névre hallgat a világ legcsúnyább kutyája - fotóval

    Yoda nem hogy nem cuki, nem is éppen csak csúnyácska, hanem egyesen borzasztó. Olyannyira, hogy mikor a gazdája elõször meglátta, el akarta kergetni, mert azt hitte, patkánnyal van dolga.

  • Családtagként él a medve a házaspárral

    Családtagként él a medve a házaspárral23 évvel ezelőtt egy orosz család a gondozásába vett egy árva és legyengült néhány hónapos kismedvét, akire vadászok találtak rá az erdőben. A medve, akit Sztyepannak neveztek el, azóta is velük él és családtagként bánnak vele. A hatalmasra nőtt, szelíd medve Szvetlana és Jurij Panteleenkov házában él, együtt játszik, piknikezik és tévézik a házaspárral, és olykor még a ház körüli munkákba is besegít nekik. Az emberek jelenlétéhez hozzászokott medve rendkívül barátságos mindenkivel, imádja a simogatást és azt is ha olvasnak neki.

  • Lopják a békacombot

    Nagy felháborodást váltott ki az osztrák vadvédelmi illetékesekbõl, hogy miközben mindent elkövetnek az autóutakon átugráló békák védelmében, a megmentett állatok olasz nyerészkedõk martalékául esnek.