2024.03.19. - József, Bánk

Japán szabadon engedi a bálnavédõket

A japán hatóságok szerdán ígéretet tettek arra, hogy bizonyos feltételek mellett szabadon engedik azt a két állatvédõt, akik a bálnavadászat ellen tiltakozva behatoltak egy japán bálnavadász hajóra.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A bejelentést azonnal szóváltás követte, mivel Paul Watson, a bálnavadászat ellen tiltakozó Sea Shepherd nevû szervezet megalapítója elmondta: a japán hatóságok csak abban az esetben hajlandók elengedni a két aktivistát, ha a szervezet véget vet a japán bálnavadász-flotta zaklatásának.

Japán közlés szerint a bálnavédõ szervezet két aktivistája kedden kapaszkodott fel egy japán bálnavadász hajóra, míg a Sea Shepherd többi aktivistája savas palackokat dobált a fedélzetre. Watson ugyanakkor úgy tálalta az esetet, hogy a két aktivista csupán tiltakozó levelet kívánt átadni a japánoknak, de azok elfogták õket. A japán bálnakutató intézet azt állítja: a Sea Shepherd akadályozza az aktivisták átadását, hogy nagyobb nyilvánosságot szerezzen magának, tengeri akciója pedig nem más, mint kalózkodás.

Az ausztrál hatóságok mindkét felet önmérsékletre intette, és bírálta õket amiatt, hogy veszélyes dolgokat mûvelnek nyílt tengeren, több ezer kilométerre a legközelebbi, segítségnyújtásra alkalmas helytõl.

Japán és Ausztrália között nem új keletû a bálnavadászati vita. A sydneyi szövetségi bíróság kedden megtiltotta Japánnak a bálnavadászatot Ausztrália déli-sarkvidéki felségvizein. A tokiói kabinet azonban már elõre közölte, hogy nem fogja tiszteletben tartani az elmarasztaló, bár nem kötelezõ jogi érvényû döntést.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra