2024.04.25. - Márk

Tigristetemeket árverezett el az állatkert

A hanoi állatkert a hatályos vietnami és nemzetközi jogszabályok megsértésével elárverezett két tigristetemet. Az intézmény novemberben az egyéves, betegségben kimúlt tigris eladása révén újabb állatok vásárlására kívánt pénzt szerezni - jelentette be Dang Gia Tung, az állatkert igazgatóhelyettese. A vásárló, bizonyos Nguyen Quoc Truong a hat potenciális vásárló közül a legmagasabb összeget, 125 millió dongot (271 ezer forintot) kínált. Az illetõ 2002-ben már vásárolt a hanoi állatkerttõl egy tigristetemet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nguyen Quoc Truong-ot és Nguyen Thuy Mui-t Hanoi közelében vette a napokban õrizetbe a vietnami rendõrség, miután kocsijukban két elkábított tigrisre bukkantak. A házkutatás során a rendõrség Nguyen Quoc Truong otthonában négy fagyasztott tigristetemre bukkant, amelyeket népi gyógyszerek készítésére kívántak felhasználni. A hiedelmek szerint ugyanis a nagymacskák számos kórság kezelésére hatékony gyógyszerek alapanyagául szolgálnak. Truong bevallása szerint a tetemeket a hanoi állatkerttõl vásárolta.

Az állatkert igazgatóhelyettese bevallása szerint az intézmény tudta, hogy a tetemek eladásával megsértik a veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó nemzetközi egyezmény elõírásait. A Vietnam által is aláírt konvenció szerint ugyanis a ritka állatok tetemét múzeumoknak kell adományozni, vagy el kell hamvasztani.
"Úgy gondoltuk, hogy árverésre kell bocsátani a tetemeket, s ezáltal pénzt szerezni újabb állatok vásárlására" - mondta Dang Gia Tung, az állatkert igazgatóhelyettese.

A rendõrség vizsgálja az esetet, s jelenleg nem világos, hogy alkalmaznak-e szankciókat az állatkerttel szemben. Sulma Warne hanoi nemzetközi környezetvédõ pozitívnak ítélte, hogy a rendõrség lecsapott az állatkereskedelemre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mindmáig igen kevés közfigyelmet kap az illegális kereskedelem egy olyan régióban, ahol a kihalás veszélye fenyegeti a tigriseket.

"Igazán aggasztó, hogy egy olyan intézmény, mint amilyen az állatkert, részt vállal ilyen üzelmekben" - mutatott rá Sulma Warne, aki a vadonélõ állatok kereskedelmét figyelõ hálózat, a TRAFFIC-ot vezeti Vietnamban, Kambodzsában és Laoszban.

1975, a vietnami háború befejezése óta az élõhelyek zsugorodása és az orvvadászat miatt drámai módon csökkent a tigrisek létszáma. Jelenleg mindösszesen 100 tigris él Vietnam Kambodzsával és Laosszal határos területein, míg a háború elõtt több ezres volt a nagymacskák populációja.

Kitekinto.hu
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra