2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Új állatvédelmi törvény Bulgáriában

Új állatvédelmi törvény Bulgáriában
Bulgáriában új állatvédelmi törvényt fogadott el a parlament pénteken. A törvényhozók a kóbor állatok számának csökkenését szeretnék elérni az új szabályozással, amely alapján komoly pénzbüntetésre számíthatnak azok az állattartók, akik rosszul bánnak kedvenceikkel vagy sorsukra hagyják õket. A bolgár hatóságok a kommunizmus bukása, azaz 1989 óta küzdenek a kóbor állatok problémájával. Az Európai Unió jogszabályaival összhangban alkotott új törvény szerint akár 3 ezer leva (majdnem 390 ezer forint) büntetés is kiszabható azokra az emberekre, akik utcára teszik háziállatuk kicsinyeit.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ha nem tudják elhelyezni a kölyköket, a szabály értelmében kasztráltatniuk kell házikedvencüket. A törvény ugyanakkor tiltja az állatkínzást. 1998 és 2006 között mintegy 70 ezer kóbor kutyát altattak el Szófiában, az állatvédõk tiltakozása ellenére. Különbözõ becslések szerint jelenleg 11-20 ezer kóbor kutya csatangol a bolgár fõváros utcáin.

A sajtó gyakran számol be olyan esetekrõl, amikor a kóbor állatok embereket támadnak meg. Legutóbb kedden történt tragédia: egy délkelet-bulgáriai faluban élõ brit nõt halálra marcangoltak a kóbor kutyák.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra