2024.03.29. - Auguszta

Termesz-keresõ kutyákkal védik a mûemlék épületeket

Termesz-keresõ kutyákkal védik a mûemlék épületeket
2600 védett faépületének körülbelül egyötödét támadták meg a termeszek

Kábítószert vagy robbanóanyagot kiszimatoló kutyák után a dél-koreai hatóságok egy újabb veszély felderítésére képeztek ki ebeket. A két Springer spániel a tévékamerák elõtt mutatta meg, hogy képes felderíteni a fákban rejtõzõ termeszeket. Az ebek újfajta hasznosítását a dél-koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal finanszírozta.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A távol-keleti ország védett épületeinek jelentõs része ugyanis fából készült és a termeszek ezeket teszik tönkre, amikor belülrõl szétrágják a gerendákat.

A két kutya villámgyorsan kiszimatolta, hogy a Szöul központjában álló Gyongbok-palota mely részeit támadták meg a kártevõ rovarok. Az ebeket még arra is betanították, hogy ne a terület megkaparásával jelezzék a termeszek jelenlétét, nehogy akár karcolásokkal is tovább rongálják a fát.

Dél-Korea több mint 2600 védett faépületének körülbelül egyötödét támadták már meg a termeszek. A kutyák segítségével most pontosan fel akarják deríteni a károk mértékét és a rongálások pontos helyét. Hagyományos módszerekkel hónapokig, esetleg több mint fél évig tartana az, amit a két kutya, a tervek szerint, egy-két hét alatt elvégezhet majd.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra