2024.04.20. - Tivadar

A dohányfüst káros hatással van az állatokra is

A passzív dohányzás nemcsak az emberek egészségére jelent veszélyt. Ugyanúgy nem tesz jót a kutyáknak és macskáknak sem - állítják állatorvosok. A felmérések szerint több millió embert ér passzív dohányzás környezetében, mely tüdõrákot és szívbetegséget okozhat a nem dohányzók között is. Carolynn MacAllister kutató szerint számos olyan tudományos kutatást végeztek mostanában, melyek kimutatják, hogy a passzív dohányzás a háziállatokra is komoly veszélyt jelent. A passzív dohányzás a macskáknál szájrákot és limfómát okozhat, a kutyáknál a tüdõ és az orr rákos megbetegedését válthatja ki, míg a madaraknál tüdõrákban végzõdhet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutató egy állatorvos-tudományi intézet - Tufts College of Veterinary Medicine - kutatását idézte, mely azt mutatta ki, hogy a szájrák nagyobb számban fordul elõ olyan macskáknál, melyek dohányos gazdinál laknak. MacAllister szerint az egyik oka annak, hogy a cicák ilyen fogékonyak a passzív dohányzásra, tisztálkodási szokásuk. A macskák folyamatosan nyalják magukat, miközben tisztálkodnak, ennélfogva felnyalják a rákot okozó karcinogéneket, melyek felhalmozódnak szõrükön. Ezen tisztálkodás szájuk nyálkahártyáját a rákkeltõ anyagoknak teszi ki.

A dohányosokkal élõ macskáknál kétszer nagyobb valószínûséggel alakul ki rosszindulatú limfóma - a nyirokedények rákos daganata -, mely négy cicából háromnál 12 hónapon belül halált okoz.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a dohányosokkal együtt élõ kutyák igen hajlamosak az orr és az orrüreg rákos megbetegedésére, fõleg akkor, ha a hosszabb orrú fajtákhoz tartoznak, mivel orruknak így nagyobb felszíni felülete van kitéve a karcinogéneknek és azoknak nagyobb terület áll rendelkezésükre a felhalmozódáshoz. Az orr rákos megbetegedésétõl szenvedõ kutyák általában nem élik túl az egy évet.

A rövid és közepes orrhosszúságú kutyák a tüdõrákra hajlamosabbak, mivel rövid orrüregük nem olyan hatékonyan halmozza fel a belélegzett karcinogéneket. Ennek eredményeképpen több rákkeltõ anyag jut el a tüdõbe - mondja MacAllister. A madarakat is tüdõrák fenyegeti, valamint tüdõgyulladás, mivel légzõrendszerük bármilyen légszennyezõ anyagra hiperérzékeny.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák állataikat ne érje hátrányosan a dohányzás, a gazdiknak vagy abba kellene hagyniuk a dohányzást, vagy a háztól szeparált helyiséget kellene kijelölniük dohányzásra - mondja a kutató.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra