2024.04.16. - Csongor

Mindig mossunk kezet, ha állatsimogatóban jártunk

A kanadai Guelph Egyetem napokban publikált tanulmánya szerint az állatkertek látogatóinak csaknem egyharmada hanyagolja a kézmosást, miután gyermekeivel az állatsimogatóban járt. A kutatók harminchat olyan állatkertet vizsgáltak meg, amelyben lehetõséget biztosítanak az állatok simogatására, és azt tapasztalták, hogy nagyjából minden harmadik állatnál jelen voltak olyan betegségek, amelyek a nem megfelelõ higiénia mellett az emberre is átterjedhetnek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A vizsgált állatkertek mindegyike fel volt szerelve a tisztálkodásra alkalmas berendezésekkel, ezeket azonban csak minden harmadik-negyedik látogató vette igénybe a Clinical Infectious Diseases c. folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A szülõk ezen kívül sok olyan tárgyat is bevittek magukkal (például cumisüvegek és játékállatok), amelyeken könnyûszerrel megtelepedhetnek a különféle bélfertõzésekért felelõs baktériumok, például a Salmonella vagy az Escherichia coli emberre ártalmas törzsei. Ilyen például az E. coli O157, amely annyira virulens, hogy csak néhány egyedre van szüksége a súlyosabb fertõzések elõidézéséhez (az E. coli 0157:H7-es törzse "hamburger coli" néven is ismert, ezt a nem kellõképpen átsütött hamburgerek okozta fertõzések során izolálták elõször az USA-ban).

"Az állatok csaknem egyharmadánál tapasztaltunk különféle bõrsérüléseket és hosszabb ideig tartó hasmenést, de ismert, hogy azok az állatok is közvetíthetnek különféle fertõzéseket, amelyek egyébként egészségesek" -mondta Dr. Scott Weese, a kutatás vezetõje. "Egy egészséges immunrendszerrel rendelkezõ embernél persze viszonylag kicsi az esélye a fertõzések kialakulásának - a pontos kockázatokról a mérések kivitelezhetetlensége miatt nem közölt adatokat a tanulmány - de mégis jobb, ha óvatosak vagyunk, és gyermekeinkkel együtt kezet mosunk az állatok simogatását követõen."
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra