2024.04.25. - Márk

Üvegszálat kedvelõ japán varjak - zavar az internetes kapcsolatban

A mûszaki fejlettségérõl híres Japánban a varjak a kommunikációs technika ellenségévé léptek elõ, mivel elõszeretettel tesznek kárt a nagysebességû internetes közvetítést biztosító üvegszálas kábelek mûanyag szigetelésében - jelentette a Jomiuri Simbun címû lap.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egyre növekszik a varjak okozta meghibásodások száma az internetes kapcsolatban. Csak Tokió körzetében 700 problémát okoztak a fekete madarak tavaly. Az oszlopokon húzott üvegszálas kábelek szigetelése ugyanis ideális anyag fészekrakáshoz a milliós betonmetropoliszban. Telefonvezetékekkel összehasonlítva az üvegszálas kábel szigetelõ anyaga vékonyabb, és ezért a varjak könnyebben tudják letépdesni. Az sem lehetetlen azonban, hogy csupán rágcsálási kedvbõl, vagy a stressz levezetéseként tépdesik a kábelt.
Emellett azonban még más is a varjak számlájára írható Japánban. Arrafelé az a szokás, hogy nincs kuka, hanem a hét bizonyos napjain a mûanyag zsákokban lévõ szemetet kirakják a szemétszállítóknak. A zsákokat már eddig is dróthálóval takarták be, de a tanulékony varjaknak mindig sikerül kicibálni a háló alól egy-egy zsákot, és szétteríteni a makulátlanul tiszta utcákon annak tartalmát, hogy abból csemegézzenek.

(dpa/MTI - Tokió/Budapest)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra