2024.03.29. - Auguszta

Kínai rákok a brit vizekben

Kínában õshonos rákfajta fenyegeti Nagy-Britanniában a part menti vizek, tengeröblök, illetve folyók élõvilágát, gyors ütemben terjeszkedve a szigetország keleti partjaitól északi, illetve nyugati irányban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A BBC brit közszolgálati rádiós és televízió társaság a Newcastle-i Egyetem munkatársai által készített tanulmány alapján beszámolt arról, hogy a Kínából származó, rendkívül agresszív és életképes rákfajta - az úgynevezett kesztyûs rák - valószínûleg hajók rakterében lévõ vizekkel, véletlenül került át a szigetországba. A kesztyûs rák, amely nevét a karmai végét borító, kesztyûhöz hasonlatos, sötétbarna párnácskákról kapta, máris elárasztotta Nagy-Britannia néhány nagy folyójának torkolatvidékét, jelen van a Temzében, a Humber és a Thyne folyókban, az Északi-tengerben, illetve a La Manche csatorna partvidékén is.

A Newcastle-i kutatók szerint a rákfaj rendkívül életképes, jól érzi magát a folyóvizekben és a tengerekben egyaránt. Néhány éven belül megtelepedhet Nagy-Britannia összes nagyobb folyójában. Agresszív ragadózó, gyors ütemben pusztítja a szigetország vizeiben õshonos fajokat, köztük számos védettnek nyilvánított halfajt, de nem veti meg a lazacikrát sem. Pusztítja ugyanakkor a gátakat, a folyópartok menti töltéseket is, ötven centiméteres, vagy annál is hosszabb lyukakat fúrva a parti homokba.

A kesztyûs rák gyors térhódítása egyébként az európai kontinens bizonyos térségeiben, illetve a Balti-tengeren hasonló módon ment végbe már a hetvenes években. "A jelenséget szigorúan nyomon kell követni, még mielõtt a kesztyûs rák annyira elszaporodik, hogy további terjeszkedését már lehetetlen korlátozni. Hasonló történt a szigetországban az õshonos vörös mókusokkal, amelyek az agresszívan szaporodó, jövevény szürke mókusok inváziója nyomán gyakorlatilag a kihalás szélére jutottak Nagy-Britanniában" - hangsúlyozták a kutatók. (MTI - London)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra