2024.04.20. - Tivadar

Magyar kölyökkutyák miatt tiltakozik Róma

Tiltakozik a magyar kormánynál az olasz egészségügyi minisztérium az országba irányuló illegális kutyakölyökexport miatt - jelentette honlapján az ENPA állatvédõ szervezet. Szerintük olasz kereskedõk és magyar tenyésztõk kétes körülmények között, nagy számban szállítanak Olaszországba a megengedettnél fiatalabb kutyakölyköket, amelyek nagy része elpusztul az országba érkezés után. Magyar állatvédõk szerint sokszor "horrorisztikus" körülmények között utaztatják az állatokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A túl fiatalon exportált kölykök nagyrészt elpusztulnak.

Illegális kutyakölyök-export miatt hivatalos jegyzékben emelt kifogást a római egészségügyi minisztérium a magyar kormány római nagykövetségénél - írja honlapján az ENPA állatvédõ szervezet. Azt állítja, hogy olasz közvetítõ kereskedõk és magyar tenyésztõk jelentõs mennyiségben szállítanak Olaszországba a megengedettnél fiatalabb kutyakölyköket, megfelelõ védõoltások, a kötelezõen elõírt azonosító mikrocsip és úti okmány nélkül, kétes körülmények között.

Állításuk szerint az utóbbi idõben nagyon elterjedt az efféle, illegális kutyakölyökimport: az ENPA több tucat olyan olaszországi állatkereskedésrõl tud, ahol hamis úti okmánnyal importált, 3 hónaposnál fiatalabb, beoltatlan vagy beteg állatokat árusítanak. A túl fiatalon importált állatok a vevõnél gyakran megbetegszenek és elpusztulnak. A fõ beszerzési források között szerepel Magyarország és Szlovákia.

Az érintett országok római nagykövetségeihez eljuttatott jegyzékben, az olasz egészségügyi tárca felszólítja a kelet-európai kormányokat, hogy tartsák be az európai uniós elõírásokat. Az uniós normák tiltják például a három hónaposnál fiatalabb kutyakölykök kereskedelmét, mert immunrendszerük még nincs kellõképpen felvértezve a betegségek ellen, fõleg, ha nem is kapták meg a szükséges oltásokat. "Az olasz kifogást továbbítottuk az illetékes magyar szervhez, vagyis a Földmûvelésügyi Minisztérium Állategészségügyi Hivatalához" - mondta az [origo] megkeresésére Szabó Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes szóvivõje.

Az ENPA szerint a jelenség elburjánzása mögött a kölyökkutya-csempészet ígérte extraprofit húzódik meg: a Kelet-Európában "dömpingáron", fajtától függõen, átlagosan 200 euróért felvásárolt kölyköket ötszörös áron, vagyis ezer euróért értékesítik az olaszországi állat-kereskedésekben. Az állatvédõ szervezet az Európai Parlamentet is cselekvésre kívánja késztetni az ügyben. Az olaszokat az ENPA felszólította, hogy a karácsonyi bevásárlási láz közepette se vásároljanak kutyát, vagy ha mégis ragaszkodnak egy négylábú társhoz, inkább kutya-tenyészetekbõl vagy menhelyrõl fogadjanak örökbe állatot.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédõ Egyesület vezetõje szerint a fõ probléma, hogy nálunk jóval több kutyát tenyésztenek, mint amennyire igény van. Ezt kihasználva magyar közvetítõk hirdetésekben keresnek akár egész almokat felvásárlásra, majd a pár ezer forintért beszerzett állatokat olasz kereskedõknek adják tovább.

"Sokszor horrorisztikus körülmények között kerülnek az állatok külföldre" - mondja Seres. Azt állítja, hogy gyakran kisméretû ketrecekbe zárva, víz és élelem nélkül kell végigszenvedniük a hosszú szállításokat a kölyköknek, amelyek közül sokan valóban elpusztulnak. A vásárlásnál és a szállításnál is a fõ cél a költségtakarékosság, ezért oltások, és féregtabletták nélkül veszik meg az állatokat.

"Hallottam már olyanról is, hogy a hobbiállatként megvásárolt kölyökkutyákból prémkabát készül, ami a legszélsõségesebb példa, természetesen ez Olaszországban is törvénytelen" - mondta az Orpheus Állatvédõ Egyesület vezetõje.

MTI/[origo]
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra