2024.04.18. - Andrea, Ilma

Gazdasági állatok tenyésztése, tartása, feldolgozása: És a hús az asztalra kerül...

Gazdasági állatok tenyésztése, tartása, feldolgozása: És a hús az asztalra kerül...
Az ember amikor a régmúltban megháziasította a vadállatokat, rendszerint saját maga részére kezdte el azokat tartani. Nagy Zöld területeket vett birtokába, és legkedvesebb háziállatával (a kutyával) õrizte azokat, a természetes élõhelyükhöz nagyon hasonló környezetben. Az állatok feldolgozása is a leggyorsabban, legkörültekintõbben (a legkisebb szenvedés közepette) történt. Mára a gazdasági állattartók több csoportba oszthatók. Van aki csak a saját családjának szükséges mennyiséget tenyészt és tart (u.n. házi gazdaságokban).
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nagyüzemi állattenyésztés és vágásra való "hizlalás" az emberi populáció nagy arányú növekedésével, az összkomfortosodás, valamint az egyre nagyobb városok kialakulásával (modernizációval) egyre jobban jellemzi a gazdasági állattartást.

(Csirkegyár - szenvedõ állatokból nyert rossz minõségû húst az asztalra? NEM!)


A gazdasági állatok élete az ára annak, hogy az ember a fehérjeszükségletét, és a élelmezési igényét ki tudja elégíteni. A profithajtás, és a magas haszon reményében egyre alacsonyabb szinten, az állati élet tiszteletének elhagyásával folyik a hústermelés.

Vágóállatok feldolgozása

Mikor a vágóállatok elérik azt az életciklust, hogy kellõ haszonnal kizsákmányolhatóak, elérkezik az állatok életének utolsó szakasza: vágóhelyre szállítják Õket, és ott feldolgozásra kerülnek.

Európában és szerte a világon az állatok tartása és a feldolgozási helye nem ugyanott van, ezért nagy transzporter jármûveken szállítják el az állatokat haláluk színhelyére.

Magyarország az Európai állatkereskedelem speciális térségében van, ugyanis központi országként a belsõ állatszállítások mellett nemzetközi tranzitkereskedelem is folyik itt.

Rendszerint nem tartják be az állatszállítók a kötelezõ pihenõidõket, sem pedig az állatok számára nélkülözhetetlen táplálék (nedv) utánpótlást. Ez mindennapos tragédiákhoz vezet: az állatok éhen - szomjan halnak, a fáradtságtól egymást halálra tapossák.

Az állatok számára kíméletes, és humánus lehetne pl., ha a vágása a tenyésztõ telepek közelében történne, és a feldolgozott árúkat szállítanák napokon keresztül az értékesítés helyére.

Az élet tisztelete: megérdemelnék az állatok, õk, akik az életüket adják az ember boldogulásért...

Orpheus Egyesület

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra