2024.03.29. - Auguszta

Betiltaná az internetes állatkereskedelmet Bécs

Betiltaná az internetes állatkereskedelmet Bécs
Betiltaná az internetes állatkereskedelmet BécsBécs, 2014. 07. 10. (Compress) Egy az egyben betiltaná az internetes állatkereskedelmet Bécs, mivel az online piactereken kínált kölykök nagy része illegálisan cserél gazdát. Ráadásul a legtöbbjük borzasztó egészségi állapotban van, tízből hét az egyéves kort sem éri meg. A jelenlegi szabályozás szerint Ausztriában magánszemélyek nem kínálhatnak eladásra állatokat, erre kizárólag bejegyzett tenyésztőknek van joga. Az állatvédelmi egyesületek pedig csak olyan internetes oldalakon hirdethetnek, amelyek az állatok ingyenes közvetítésére jöttek létre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ettől függetlenül Bécsben naponta mintegy száz kutyakölyök cserél az interneten keresztül gazdát, a hirdetések több mint 90 százaléka pedig magánszemélyektől származik, vagyis illegális. Ráadásul a kölyköket gyakran túl korán, borzalmas egészségi állapotban adják el – tíz kutyakölyökből hét nem éri el az egyéves kort. Jellemző az is, hogy a fiatal állatok hamis papírokkal, külföldről – elsősorban kelet-európai országokból – kerülnek Ausztriába, nem követhető nyomon az oltástörténetük és behozatalukkor nem tartják be az állategészségügyi előírásokat sem.

Bécs Városa, a rendőrség valamint osztrák állatvédelmi szervezetek már régóta harcolnak az állatkölykök illegális kereskedelme ellen, most például fél évig kísérték figyelemmel és elemezték a hét legnagyobb online piactér hirdetéseit. A legnagyobb portál, a willhaben.at napi 8.800 állatokkal kapcsolatos hirdetésének több mint 94 százaléka például magánszemélyektől származott, vagyis illegális volt. Titkos próbavásárlásokat is végeztek: az összes kölyköt feketén kínálták eladásra. Az állatokat a hatóságok természetesen elkobozták, az eladók ellen pedig eljárást indítottak. Az elkövetők akár 7.500 eurós pénzbírságot is kaphatnak.

Mivel az internetes hirdetések során nemcsak a potenciális vevők számára nehéz kideríteni, hogy ki áll a háttérben, hanem a hatóságoknak is, Ulli Sima állatvédelmi városi tanácsnok most az internetes állatkereskedelem teljes betiltását követeli. Sima szerint a komoly tenyésztők amúgy sem az interneten keresztül adják el a kölyköket, hanem személyes kapcsolatra törekszenek a vevővel. Igaz, az így értékesített kiskutyák ára akár a négyszerese is lehet az illegálisan vásároltakénál.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra