2024.04.25. - Márk

A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közül

A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közül
A viaszmolynak van a legjobb hallása az állatok közülA legmagasabb hangokat is meghallja a nagy viaszmoly (Galleria mellonella): hallószerve 300 kilohertzes frekvenciájú hangokat is érzékel. Az állatvilágban ez az eddig mért legmagasabb frekvencia brit kutatók szerint, akik tanulmányukat a brit tudományos akadémia Biology Letters című szaklapjában mutatták be. Összehasonlításképpen: az ember hallóképessége 18-20 kilohertz közelében maximalizálódik. A nagy viaszmoly hallóképessége meghaladja az eddigi rekordtartóét, az amerikai gyapjaslepkéét is, sőt, annak duplája.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A legmagasabb ismert hang, amelyet a molylepkékre vadászó denevérek kiadnak, csak 212 kilohertzesek. Az evolúció fegyverkezési versenyében, amely az ultrahanggal vadászó denevérek és áldozataik, a molylepkék között folyik, láthatóan a nagy viaszmoly nyer.

Az evolúció elvei alapján ennek okát nehéz megérteni. Moir és kollégái szerint a magas hangok felismerésének szélsőséges képessége inkább egy melléktermék. Feltehetőleg a molylepkék hallómembránjának keménységéből adódik, ami azért szükséges, hogy az állatok külön tudják választani az egymást gyorsan követő jeleket. A viaszmolyok hallószerve egyszerű felépítésű: egy rezgő membránból és négy hallósejtből áll.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra