2024.03.29. - Auguszta

Rejtélyes hal: átlátszó a vére és nincsenek pikkelyei

Teljesen átlátszó a vére és nincsenek pikkelyei egy tokiói akváriumban megtekinthetõ rejtélyes mélytengeri jéghalfajnak, amely az Antarktisz ezer méter mély vizeibõl származik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az akváriumot magában foglaló Sea Life Park szakemberei szerint a Chionodraco hamatus nevû állatfaj vére azért átlátszó, mert nem rendelkezik a hemoglobin nevû proteinnel, amely a gerincesek testében az oxigént szállítja a tüdõkbõl vagy a kopoltyúkból a test többi részébe, s egyúttal a vér vörös színéért is felel.

Kutatók elmélete szerint a világ egyetlen ismert, hemoglobinnal nem rendelkezõ gerincese nagyméretû szívének köszönhetõen, hemoglobin helyett vérplazmát felhasználva képes keringetni az oxigént szervezetében. Emellett állítólag különleges, pikkelymentes bõrén keresztül is képes oxigénhez jutni.

A két példánnyal – egy hímmel és egy nõsténnyel – rendelkezõ tokiói akvárium az egyetlen hely a világon, ahol fogságban megtekinthetõ a különleges faj, amely hidegtûrésével is meglepte felfedezõit. Az antarktiszi vizekben ezer méter mélyen élõ állat természetes környezetében ugyanis mínusz 1,8 Celsius-fok a tenger átlaghõmérséklete, amelyen a mínusz 0,9 fokos fagyáspontú halvér elméletileg meg kellene, hogy fagyjon. Kutatók szerint a jéghalak fagyálló hatású fehérjék elõállításával kerülik el, hogy szó szerint jéggé váljanak.

Az ugyanakkor mind a mai napig nem világos, hogy a Chionodraco hamatus vérébõl miért hiányzik a hemoglobin, illetve milyen evolúciós folyamat során vesztette el és helyettesítette a más gerincesek számára elengedhetetlen fehérjét a faj.

A tokiói akvárium munkatársainak reményei szerint a rejtély megoldásában segíthet, hogy az ott élõ két példány januárban párzott, ezért tovább tudják majd tanulmányozni a különleges fajt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra