2024.03.29. - Auguszta

A fókáknak is van ritmusérzékük

Egy, a neki lejátszott zene ritmusára bólogató oroszlánfóka megfigyelése bizonyítja, hogy az állatok ritmusérzéke nincs összefüggésben azzal, hogy mennyire fejlett hangképzõ szervekkel, esetleg hangutánzó képességgel rendelkezik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy kaliforniai tengerbiológiai intézet tagjai egy Ronan nevû, hároméves oroszlánfókát tanítottak be arra, hogy bólogatással kövesse a hallott zene ritmusát, és ez annak ellenére sikerült neki, hogy az oroszlánfókák közismerten nem túl széles hangrepertoárral rendelkezõ állatok.

Az állat hat különbözõ kísérletben mutatta meg ritmusos fejlóbálási képességeit. Peter Cook, a kísérleteknek helyet adó Long Marine laboratórium munkatársa elmondta, hogy a tudomány a táncot eddig jellegzetesen emberi tevékenységnek tartotta, bár néhány madárfajnál már korábban is megfigyelték, hogy bólogatnak, ha zenét hallanak, a szakemberek ezt a jelenséget a hangutánzási képességgel kötötték össze. „Most kiderült, hogy az emlõsök is képesek reagálni a különbözõ típusú és tempójú hangokra és zenékre” – mondta Cook.

A kiképzés elején a fóka még az oktató kézmozdulataira figyelt, amit késõbb egy nem zenei hanggal helyettesítettek. A jól lekövetett ritmusokat az oktatók hallal jutalmazták. Ronant John Fogerty „Down on the Corner” címû számával tesztelték le elõször. Amikor a fóka erre már megfelelõen reagált, a kutatók lemezt váltottak, és két ismert popszámmal mérgezték a fóka elméjét. Az egyik az Everybody címû dal a Backstreet Boystól, a másik pedig a Boogie Wonderland az Earth, Wind and Fire-tõl. A fóka rögtön követte az új dalok ritmusát, anélkül, hogy korábban egyszer is hallotta volna õket. Az is kiderült, hogy Ronan a Boogie Wonderlandben hallható öt eltérõ sebességet és ritmust is képes követni.

A tanulmány szerint a fóka fejlóbálásként jelentkezõ tánca folyamatosan fejlõdött, ahogy egyre többször hallgatta meg a dalokat. A kutatók két héttel késõbb újra végrehajtották a kísérletet, és Ronan ismét képes volt a ritmus követésére, akár hatvan egymást követõ bólintással is.

Azért, hogy kiderítsék, az állat valóban a ritmust követi, és nem csak a hangokra reagál, a kísérlet során két számítógépes metronómmal is letesztelték. Az egyik folyamatosan játszotta a ritmust, a másik pedig idõnként kihagyott. Ronan akkor is bólintott, amikor a metronóm kihagyott, ami a tanulmány szerzõi szerint bizonyítja, hogy a fóka a ritmust hallja, nem a kattogást.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra