2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Két új majomfajt fedeztek fel Madagaszkáron

Két új majomfajt fedeztek fel Madagaszkár szigetén német és amerikai és helyi kutatók. A két egérmakira - lemurra - 2003 és 2007 között a csendes-óceáni sziget erdeiben végzett kutatások során bukkantak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A göttingeni Német Fõemlõs Központ, a Kentuckyi Egyetem és a madagaszkári Antananarivo Egyetem tudósaiból álló csoport a Microcebus tanosi és a Microcebus marohita nevû új fajokat mutatta be.

A szakértõi csoport már 2010-ben felismerte az örökítõanyag-elemzések révén, hogy több makifaj létezik, mint amennyi eddig ismert. A DNS-elemzéseknek köszönhetõen bebizonyosodott, hogy a most megtalált majmok új fajt képviselnek, velük az ismert makik száma húszra emelkedett. Az állatok, mint minden lemur, kizárólag Madagaszkáron élnek.

A Microcebus tanosi a kutatók szerint nagyobb testû, vörös fejû maki. A Microcebus marohita a legnagyobb az egérmakik között, fülei viszont feltûnõen kicsik. Máris felkerült a veszélyeztetett fajok vörös listájára, mivel az erdõ, amelyben felfedezték az állatot, meglehetõsen rossz állapotban van.

A vörös listáért felelõs Természetvédelmi Világszövetség szerint a madagaszkári lemurok a kihalástól leginkább veszélyeztetett emlõsök közé tartoznak. Ennek okai elsõsorban az erdõégetés és a vadászat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra