2024.04.18. - Andrea, Ilma

Egy új ragadozó dinoszauruszfajt fedeztek fel

A gyûrûk urából ismert Szauron démoni szeme után neveztek el egy új ragadozó dinoszauruszfajt, mely 95 millió évvel ezelõtt élt Észak-Afrikában.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Sauroniops pachytholust – „Szauron szeme” görögül – a Marokkó délkeleti részén lévõ Kem Kem régióban 2007-ben fellelt, felsõ koponyadarab egyetlen fosszilis töredéke alapján azonosították. A Tyrannosaurus rexszel megegyezõ méretekkel rendelkezõ állat mintegy 95 millió évvel ezelõtt barangolt Észak-Afrikában – írják a kutatók.

Andrea Cau, a vizsgálat vezetõje szerint az azonosításhoz alkalmazott töredék a koponyának csak egy részét ölelte fel, beleértve a szemüreget is. Úgy hiszik, hogy a megkövesedett maradvány a carcharodontosaurusok új fajához tartozik. Ez a csoport a legnagyobb és legnehezebb ismert ragadozó dinoszauruszokat öleli fel.

"A Sauroniops két lábon járó õshüllõ volt, alakja általánosságban nagyon hasonlított a T. rexéhez, bár nem állt szoros rokoni kapcsolatban vele" – mondja Cau.

A koponyatöredék rokon fajok fosszíliáival való összehasonlítása után a csapat meghatározta, hogy az S. pachytholus 12 méteres lehetett. Cau azonban elismerte, hogy további fosszíliák hiányában lehetetlen pontos becslést adni az állat méreteirõl.

A maradvány vizsgálata azt is felfedte, hogy az S. pachytholus egyedi dudort hordozott homlokán, mely megkülönbözteti a többi carcharodontosaurustól. A tanulmányban a csapat azon morfondírozik, hogy ez a homlokdudor talán a nõstényekért vívott harcokban játszott szerepet.

A lelet alátámasztja azon elméletet, miszerint a theropodák (hüllõmedencéjû dinoszauruszok két lábon járó csoportja) négy nagy testû faja élt egymást mellett Afrika eme területén. A többi felöleli a Carcharodontosaurus, a Deltadromeust és a Spinosaurust.

A Sauroniops Cau szerint forró éghajlaton, egy hatalmas deltatorkolatnál élt, amely hemzsegett a halaktól és krokodiloktól. „A táplálék bõsége megmagyarázhatja a ragadozó dinoszauruszok nagy számát is” - állítja.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra