2024.03.29. - Auguszta

Vigyázz a kutya harap!

Vigyázz a kutya harap!
A kutyák roppant kedves és barátságos lények, de mint ahogy az embereknek is, nekik is lehet egy rossz pillanatuk. A kutyákkal szemben a legveszélyeztetettebb korosztály, az 5-9 éves gyerekek, õk még nem tudják, hogy az édes szõrmókok mekkorát tudnak harapni. A kutyák roppant kedves és barátságos lények, de mint ahogy az embereknek is, nekik is lehet egy rossz pillanatuk. A kutyákkal szemben a legveszélyeztetettebb korosztály, az 5-9 éves gyerekek, õk még nem tudják, hogy az édes szõrmókok mekkorát tudnak harapni. Az Egyesült Államokban évente 30-31 ezer helyreállító mûtétet végeznek kutyaharapások miatt. Érdekes, hogy a harapások nagy részét a sebesültek saját, máskor barátságos kutyájuk ejtették.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hogyan elõzzük meg?
1. Kerüljük el az ismeretlen, egyedül bóklászó, furcsán viselkedõ ebeket. Bár a kutyák többsége barátságos és kedves, de az ismeretlen kutyákról ezt nem tudhatjuk biztosan.
2. Ne ijesztegessük a kutyákat! Mint ahogy az emberek is reagálhatnak agresszívan az ijesztésre, a saját, barátságos ebünk is meglepõdhet annyira, hogy odakapjon.
3. Ne nézzünk sokáig közvetlenül a kutya szemébe. Bizonyos állatcsoportoknál a szoros szemkontaktus a kihívás, az erõs dominancia jele, amire háromféleképpen reagálhat az eb. Beismeri az alárendeltségét és elkapja a tekintetét, nem foglalkozik a kihívással, vagy támad.
4. Ha egy kutya agresszíven közelít felénk, maradjunk mozdulatlanok, hátha elkerül minket.
5. Ha – mondjuk futás közben – utánunk ered egy kutya, dobjunk el valamit amivel lekötheti magát egy kicsit, mondjuk a sapkánkat, s közben próbáljunk kereket oldani.

Hogyan, mivel kezeljük a kutyaharapást?
Ha már megtörtént a baj, és a bõr sérülésével járó sebeket szereztünk, azokat mindig mutassuk meg orvosnak! A következmények megfelelõ sebellátással megelõzhetõk. Ha súlyosabb sérülés jön létre, például erõteljes vérzéssel, ne hezitáljunk, hívjunk mentõt, menjünk korházba! A nyílt seb fertõzésveszélye mellett a veszett állat harapása halált is okozhat!

A kutyatámadások alapvetõ okai
Az Orpheus Állatvédõ Egyesülethez napjában jönnek bejelentések utcán kóborló állatokról. A legtöbb kutyaharapásból keletkezett tragédiának az ember az okozója. Sokan szabadjára engedik kedvenceiket, és az utcán kerülnek emberekkel kapcsolatba. Mások az állatokat láncra kikötve, kis élettérben (ketrecben-boxban), embertelen környezetben tartják, így nagy az esélye annak, hogy az állat antiszociálissá válik, és az állat alkalom adtán (emberi félelem vagy irracionális viselkedés miatt) támadást fog produkálni. A kutyák ivarzási idõszakában (tavasszal és õsszel) is több a kutyaharapás, mert ebben az idõszakban is agresszívebbek az állatok. Több az állatok által okozott baleset a szünidõben is, mert a céltalanul lézengõ fiatalok nem ritkán botok és kövek segédletével állatokkal próbálnak meg "játszani".
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra