2024.03.29. - Auguszta

Harmincmázsányi hal pusztult el a Kurcában Szentes térségében

Mintegy 30 mázsa hal pusztult el a Kurcában és a hozzá kapcsolódó Veker patakban Szentes térségében - tájékoztatta a környezetvédelmi minisztérium politikai államtitkára az MTI-t.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Az elsõdleges vizsgálati eredmények szerint a vízben jelentõs mértékben, mintegy harmadára csökkent az oldott oxigén mennyisége" - mondta Gombos András. Hozzátette: a jelenség oka, hogy a Kurca mellékfolyójában, a Vekerben rendkívüli mértékben feldúsultak a szerves anyagok. A szerves anyagok feltehetõen az elmúlt hetek esõzései nyomán jelentõs területeket elöntõ belvízzel kerültek a patakba - közölte az államtitkár. Az oxigénhiányos állapot hatására elõször az arra legérzékenyebb ragadozó halak kezdtek el pusztulni - tudatta Gombos András.

A politikus elmondta, a folyószakaszon harmadfokú vízminõség-védelmi készültség van érvényben. A hatóságok teljes hosszában megvizsgálják a Veker partját, hogy megállapítsák, valamely állattartóteleprõl nem került-e szennyvíz vagy trágyalé a vízfolyásba.
Az elmúlt hetekben gravitációs úton többször került friss víz a Tiszából a Kurcába, és azóta is folyamatos az utánpótlás. A további károk megelõzése érdekében jelenleg egy szivattyúállomás segítségével a Veker vizét közvetlenül a Tiszába vezetik, ahol a magas vízállás miatt nem jelent veszélyt - közölte az államtitkár.

A károk a Kurcát hasznosító horgászegyesületet terhelik, s az õ feladatuk a haltetemek elszállítása is, e kötelezettségüknek eleget is tettek - mondta a politikus. (MTI - Szentes )
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra