2024.03.29. - Auguszta

A szúnyogok a világ legveszélyesebb állatai

Amint az április nyáriasabb arcát mutatta, azonnal felhangzott a zümmögésük. Mert a melegebb idõjárás köztudottan a szúnyogok idejét is jelenti. Április végén a lárvákból extra sebességgel bújnak elõ a csípõs rovarok, amelyek nem csupán bosszantóak, hanem nagyon veszélyesek is. Német biológusok szerint a legveszélyesebb állatok a világon - írja a Bild.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Norbert Becker a statisztikákkal indokolja az állítást, miszerint a szúnyogok a világ legveszélyesebb állatai. Arra hívta fel a figyelmet a német biológus, hogy a világon minden harmincadik másodpercben meghal egy ember szúnyogcsípés következményeképpen.

Csak maláriában 230-240 millió ember betegszik meg évente. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint 850 ezer, más adatok alapján egymilliónál is több embert, fõleg gyermeket öl meg a betegség. A maláriát, avagy váltólázat paraziták okozzák, amelyeket szúnyogok terjesztenek emberrõl-emberre.

A tudós azt is megjegyzi, hogy a Németországban fellelhetõ hatféle Anopheles-fajta maláriát és más vírusos betegségeket is terjeszthet. A szakemberek mindenekelõtt a Chikungunya-, illetve nyugat-nílusi láz veszélyeire hívják fel a figyelmet, utóbbi kórokozóját akár közönséges Culex (dalos) szúnyog is továbbíthatja az emberi szervezetbe.

A nyugat-nílusi láz vírusát költözõ madarak hozzák Afrikából. A fertõzöttek legtöbbjénél nem okoz jelentõsebb tüneteket, azonban némelyek, különösen az idõsebb emberek magas lázzal járó betegségeket kaphatnak el, amelyek bizonyos estekben akár az agyat is megtámadhatják.

Németországban eddig nem tudnak nyugat-nílusi-lázas megbetegedésrõl - közölte Egbert Tannich, a trópusi betegségek gyógyításával foglalkozó hamburgi Bernhard-Nocht Intézet (BNI) professzora.

Természetes anyagok, mint a szantálfa vagy a citromolaj csupán keveset segítenek a lázas betegen. Hatnak ugyan, de nagyon rövid ideig - legfeljebb húsz percig - mondta a Bildnek Frank Mockenhaupt. A belgyógyász professzor szerint a szúnyogok ellen tanácsos vegyszeres védõanyaggal befújni magunkat. Ezek hatása négy-nyolc órán át is kitarthat.

Célszerû lehet még veszélyeztetett vidékekre utazás elõtt a ruházatot is impregnálni szúnyogriasztó anyaggal. Ezt a mosógépbe kell tenni és átmosni vele a textíliát. Az így kezelt ruhákban akár néhány hétig is benne maradhat a védõanyag - tette hozzá a szakember. lényeges lehet még az utazáskor használt ruhák színének kiválasztása is. A szúnyogok nem kedvelik például a fehéret - hívta fel a figyelmet a professzor.

Nagyobb lett a veszély

A globalizációval erõsen megnõtt a betegségek terjedésének veszélye, hiszen ma már néhány óra alatt át lehet repülni egyik kontinensrõl a másikra - hangsúlyozta Norbert Becker.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra