2024.03.29. - Auguszta

Mûcápabõrbe bújnak a hajók

Hála a cápáknak, gyorsabbak és tisztábbak lesznek a vízi jármûvek. Ezeknek a tengeri ragadozóknak a bõrét tanulmányozva kísérleteztek ki német és amerikai kutatók olyan burkolatokat, amelyek csaknem lehetetlenné teszik, hogy algák és különféle puhatestûek a hajók külsejére telepedjenek. Ha alkalmazásra kerülnek, nagy megtakarítást eredményeznek majd, mert a kéretlen "utasok" 15 százalékkal növelik a hajók vízzel szembeni ellenállását, ami azt jelenti, hogy azok több üzemanyagot fogyasztanak és a tisztítás is sokba kerül - írta a Corriere della Sera címû olasz napilap.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A cápa bõre igen rugalmas anyagból van, amelyet pikkelyhez hasonlóan lemezek borítanak. Ralph Lidert, a brémai egyetem kutatója úgy gondolta, hasznosítani lehet ezeknek a lemezeknek azt a tulajdonságát, hogy szétnyílnak, amikor az állat úszik. Különlegesen rugalmas szilikonnal kifejlesztett egy szintetikus bõrt, amely gyakorlatilag 67 százalékkal csökkenti a felületet, amelyre a kárt okozók rátapadhatnak. Ezenkívül 4-5 csomós sebesség mellett a hajó öntisztítóvá válik.

Amerikai kutatók is lényegében hasonló eredményre jutottak. Kutatásaikat az amerikai haditengerészet finanszírozza, amely évente 50 millió dollárt költ a repülõgép-hordozók, cirkálók tisztítására. Õk olyan borítót találtak ki, amely gyémántalakú kis pikkelyekbõl áll.

A bionika kutatói más állatokkal is foglalkoznak. Izraeli tudós vizsgálja a polip periférikus idegrendszerét, amely csápjait mozgatja, hogy ismereteit hasznosítsa a robotok karjainak mozgatását célzó újításokhoz. Amerikaiak találtak olyan tengeri szivacsot, amelynek idegrostjai erõsebbek az optikai szálnál. Svédek elemzik a gekkók, gyíkok szárazon is mûködõ tapadó anyagát, hogy a jelenleg kapható ragasztóknál hatékonyabbat tudjanak elõállítani.

hirado.hu/MTI
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra