2024.03.19. - József, Bánk

Háromszor is macska

Zsebbebele Zebulon éjfekete macska volt.Ezt a tulajdonságát igencsak hasznosította, mivel igaz ugyan, hogy sötétben minden tehén fekete, de azért ilyenkor a fekete tehén mégis feketébb a fehérnél, - és így van ez a cicáknál is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Zebulon egyébként a Három Falu Hercegség hercegének kedvence volt.A herceg egy vadászaton találta õt kölyökkorában, rögtön beletette bársonyruhája zsebébe és elnevezte Zebulonnak.Gyakran mondogatta:
- Az én macskám háromszor is macska! Egyet néz: egerész, kettõt néz: egérvész, hármat néz: hát valahol egér hiába lohol!
A hercegi udavar költõje hízelkedõ verset is írt Zebulonhoz, így kereste a cica és fejedelmi gazdája kegyeit:
"Oroszlánok Ura, óvd e hercegséget, hadd õrizze tovább a sok hercigséget!Dicsõ címerünkben méltán ott a helyed, Három Falunk Népe Téged szívbõl szeret!"
Történt egy alkalommal, hogy Zebulon különös egeret fogott: fején korona volt tökmaghéjból, lábain mogyoróból készült díszes cipõk, . és még nadrágja is volt, szalonnabõrbõl! Zebulon nevetett rajta, amíg félmanccsal az egér farkát fogta:
- Ki vagy te, egérbohóc?!
Az egérke haragosan cincogta:
- Engedj el, te feketeség! Én vagyok az egérkirály!
Zebulon elcsodálkozott:
- Egérkirály?! Király vagy tán vagy nem király, - azt kapod mi néked kijár!
Az egérkirály alkudozni kezdett:
- Ha egyetlen manccsal sem nyúlsz hozzám, akkor elárulom, hogy milyen nagy baj fenyegeti a hercegséget!
Zebulon erre ugyancsak kíváncsi lett.Az egérkirály pedig elárulta: a szomszédos Három Falu Királyságának katonái el akarják foglalni a hercegséget.Lehetnek vagy huszonöten!
Zebulon ezt hitte is, nem is, de azért bezáratta az egérkirályt egy hármas dobozba, õrt állított melléje Álomszuszék Jónás személyében és sietett közölni a baljós dolgot a herceggel.
A herceg, Háromkardos Huba, megsimogatta a cicát és azt mondta:
- Utánanézünk a dolognak, mert fõ, hogy elõre nézzünk! Hívjátok Mindent Kifürkészõ Kelement!
Mindent Kifürkészõ Kelemen álcázta magát: koldusnak öltözött, így járt-kelt a falvakban és könyörgött:
- Adjatok aprópénzt, ami nem túl apró, még jobb, ha markomat üti jó nagy bankó! Akinek pénze nincs, az egy titkot adjon, titkosított titkot fülembe súgdosson!
No súgtak is Kelemen fülébe mindenféle csacskaságot-macskaságot, milicséget-malacságot, de azért volt közöttük olyan is, amelyik elárulta: a Három Falu Királyságának hadserege már a hercegség földjén jár, azaz éppen nem jár, hanem alszik, mert igen beevett hurkából-kolbászból és nagy a meleg is, tehát elálmosodott.
Egy szó, mint száz: a herceg maga mellé rendelt tíz katonát és lefülelte az alvó ellenséget, mind a huszönötöt.Be is záratta mindegyiket külön-külön a hercegség kastélyának szobáiba, csak késõbb eszmélt rá: akkor, mivel nincs több szoba, kénytelen a kastélyon kívül sátorozni, a cselédséggel együtt.El is kezdte a sátorozást, de ekkor kürt szólalt meg, követ jött a Három Falu Királyságtól.Ki volt a követ?
No az nem volt más, mint a Három Falu Királyságának királykisasszonya, Harangvirág Katinka. Szép is, kedves is, ügyesen beszélõ is.Azt kérte, hogy engedje el a kegyelmes herceg váltságdíj fejében a huszönöt királyi katonát, mert így katonaság nélkül, védtelenül marad a birodalma.
A herceg nem mondot nemet, hanem kissé csalafintán annyit közölt a királykisasszonnyal: nem eszik olyan forrón a kását, õ még az igenre vár. Tárgyaljanak!
Tárgyalt is a herceg a királykisasszonnyal, eleinte mindkettõ bársonyszékben ült és úgy beszélt, de egy hét múltán még beszédesebb lett a dolog, mivel a királykisasszony a herceg ölében ült, a királykisasszony ölében pedig Zebulon ült.A herceg a királykisasszony haját simogatta, a királykisasszony Zebulon bundáját.No mit szaporítsam a szót: a királykisasszony minden katonáért tizenkét csókot adott a hercegnek váltságdíjként, utána pedig mindketten kimondták az "IGEN!"-t és kezdõdhetett a lakodalom.
Zebulonnak csak ekkor jutott eszébe: ki kellene engednie az egérkirályt hármas dobozbörtönébõl.A börtönõr, Álomszuszék Jónás, azonban nagy zavarban volt, hebegett-habogott, ötölt-hatolt, de a végén mégiscsak kinyögte: a három dobozt kívülrõl is egerek rághatták, de valószínûleg az egérkirály sem tétlenkedett belülrõl, mert mire õ visszatért kisdolgáról, addigra csak egy lyukat talált mindhárom dobozon, egér nélkül.Bocsánatért esedezik!
Zebulon szigorú volt Jónáshoz, büntetésül megtiltotta neki, hogy a lakodalomban véreshurkát egyen.Ám Jónás éppen hogy a májashurkát jobban szerette, így fizimiskája kívül bánkódást mutatott ugyan, de belül jókorákat nevetett.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra