2024.03.29. - Auguszta

Csiszi - csuszi házikó

Mátyás macska nem volt ugyan mesebeli Csizmás Kandúr, de azért jó erõs bõrcipõben járt, és úr volt a maga kis hegytetõn szétnézegetõ faházikójában. Csörögte is az irígykedõ szarka sáros-csúfondáros kedvében:

Csirr - csörr! Házikó a hegyen!
Majd meglátjuk merre megyen!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Senki sem hitte volna, - maga a szarka sem! - hogy szavaiban lesz némi igazság. Ám nagy-nagy esõ esett, barlangjából medve lesett, három nyuszi bõrig ázott, s nicsak - nem volt már a ház ott!

Mi történt vele?

Felázott a talaj a házikó alatt, és a kis ház nekiindult a lejtõn, mint a csiga, ajtóstul, ablakostul, kéményestõl, cicástul. Lecsúszott a völgybe. Álmélkodhatott Mátyás macska, aki sokkal rosszabul is járhatott volna. A szarka már csörögte is nagygúnyosan:

Csirr - csörr! Csiszi-csuszi ház!
Még majd elüt, hát vigyázz!
Mátyás macska vezeti.
Autó helyett kell neki?!

Mátyás macska farkával mérgesen legyintett a szarkacsörgésre, de hát mit ért az?
A baj, ahogy mondani szokták, nem jár egyedül. Legalábbis gyakorta így van. Az esõ csak tovább esett, s barlangjából medve lesett, három malac bõrig ázott, s nocsak, - nem volt már a ház ott!

Hová lett?

Az történt, hogy a Gombás patak, szép idõben pompás patak, a sok esõt itta, itta, s végül vize nem volt tiszta: a csendes kis vizigyermek megmámorosodott, és folyónak képzelte önmagát. Kilépett a medrébõl, hátára vette Mátyás macska házikóját és vitte, vitte. A szarka kárörvendõn csörögte:

Csirr - csörr! Álom ez? Való?
Csibi-csobi házikó!
Hajóvá lett! Rajta tán
Mátyás cica - kapitány?!

Fújt egyet Mátyás macska nagymérgesen a szarkabeszédre, de segíthetett ez rajta? A házikó úszott, úszott a vizen, kitudjahová.

Nos én mégis tudom mi lett vele.

Amikor elállt az esõ, elõbújt a fénykoronás napocska. Szivárványhídon vonultak a Nagy Földi-Égi Szépségverseny tündérkéi, a házikó meg kikötött egy ezerlepkés-százszitakötõs rétnél. Távolabb üdezöld erdõ nézegetett szerelmesen az ég búzavirágkék szemeibe. Mátyás macska kiugrott a szárazföldre, és - a szíve is rögtön nagyot ugrott. Miért?

A rétecske szélén az õ házikójához hasonló kis lak pirosmuskátlis ablakából gyönyörûszép cicalány bámult rá tágra kerekült szemekkel. Elõbb egymásra bámultak és ámultak, de hamarosan kedvesen egymásnak nyávogtak.

A cicalány neve Cecília volt, és egykettõre világosan látta, hogy az õ becses életepárja, bajszos-karmos macskaura nem lehet más csakis Mátyás macska.

Mátyás macska házikóját némi segítséggel nagynehezen távolabb húzták a parttól, Cecilia csinos otthona mellé. Mindketten kétszeresen is házasok lettek: két házuk lett, - és sor került a lakodalomra is.

A szarka ezúttal nem gúnyolódott, hanem csendben mûvészkedett-bûvészkedett. A lakodalmon észrevétlenül eltûnt egy egérdíszes tortácska, három szelet mazsolás kalács, meg Cecília ezüstnyaklánca és szépségmondó
tükröcskéje.

Azt hiszem, sejtitek, hogy ez utóbbiak eltûnésében nem valamiféle gágogó, libatalpú lúd uraság volt a ludas!

Lelkes Miklós
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra