2024.03.29. - Auguszta

Valójában farkas az egyiptomi sakál

A DNS-elemzések során a tudósok felfedezték, hogy az egyiptomi sakál, amelyrõl eddig úgy hitték, hogy az aranysakál egyik alfaja, valójában sokkal közelebbi rokona az indiai és a himalájai farkasnak. Ezzel az „egyiptomi farkassá” átnevezett állat lett az egyetlen ismert, Afrikában élõ farkasfajta.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szakértõk már régóta vitáztak azon, hogy az állat a farkasokkal vagy a sakálokkal áll-e közelebbi rokonságban. Már a 19. század végén felmerült a gyanú, hogy valójában a szürke farkasok egyik alfajáról van szó, amit a 20. század során is támogattak egyes szakemberek, a Canis aureus lupaster besorolása azonban változatlan maradt – írja a PLoS ONE.

A tudósok azután kezdték részletesen is vizsgálni az egyiptomi farkasokat, miután néhány olyan aranysakált fedeztek fel az országban, amelyek különböztek fajtársaiktól – nagyobbak, karcsúbbak és olykor fehéres színûek voltak. A róluk készült képeket kiegészítették olyanokkal, amelyek még 2004-ben láttak napvilágot egy eritreai farkasszerû állatról, amely a feltételezések szerint egy egyiptomi sakál lehetett.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra