2024.04.18. - Andrea, Ilma

Eddig ismeretlen lepkefajokat fedeztek fel

Eddig ismeretlen 15 új lepkefajt fedeztek fel osztrák és dán kutatók a Földközi-tenger térségében és az az Urál déli részén.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az, hogy ilyen sokáig nem sikerült felfedezni a lepkéket, elsõsorban rejtõzködõ, éjjeli életmódjuknak köszönhetõ. Ezen kívül többségük nem feltûnõ színezetû, és viszonylag kisméretû - a legnagyobbak szárnyfesztávolsága is csupán húsz milliméter. Európában összesen közel kilencezer lepkefaj fordul elõ - magyarázta Wolfgang Meighörner, a kutatásban résztvevõ innsbrucki székhelyû Tiroli Tartományi Múzeumok igazgatója.

Peter Huemer tiroli entomológus és dán kollégája, Ole Karsholt egy csaknem hatszáz oldalas könyvben írják le a sarlósajkú molyok családjának összesen 211 faját. A tizenöt újonnan felfedezett családtagot a nemzetközi nevezéktan szerint hivatalosan el is nevezték. A nevek által többek közt két osztrák kollégájuk elõtt is tisztelegtek: a Scrobipalpa deutschi a kelet-tiroli lepkekutató, Helmut Deutsch, míg a Scrobipalpa heimi a Tiroli Tartományi Múzeumok természetfotósa, Stefan Heim után kapta a nevét.

Az újonnan felfedezett lepkefajok holotípusát különbözõ európai múzeumok õrzik. A holotípus egy újonnan felfedezett faj eredeti példánya, amely alapján azt leírják.

Az új fajok származási országai Oroszországtól Görögországon és Olaszországon át egészen Portugáliáig terjednek. Különösen az Urál-hegység eddig alig ismert déli részén került elõ több érdekes újdonság az elmúlt években, több nemzetközi expedíciónak köszönhetõen.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra