2024.04.24. - György

A klímaváltozással eltolódik egyes kétéltûek szaporodási idõszaka

A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási idõszakára - mutatták ki kutatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Megjelent cikkük az elsõ bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja a kétéltûek reprodukcióját. A kutatók megállapítása szerint két faj õszi szaporodása késõbbre tolódott, két másik faj téli nemzõidõszaka viszont korábbra került, mint a megelõzõ években. Hat további béka- és varangyfaj esetében nem találtak szignifikáns változást.

Brian Todd, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója kollégáival 30 évvel ezelõtt hálót állított fel egy dél-karolinai mocsaras terület köré, és folyamatosan vizsgálta a fennakadó állatokat.

"Harminc évnyi adatot elemeztünk ki tíz kétéltûfaj szaporodási idõszakára vonatkozóan... És feltártuk a késleltetett szaporodás elsõ klímaváltozással összefüggésbe hozható bizonyítékát - hangsúlyozták a cikkben. - A reprodukciós idõszak változásának üteme a leggyorsabbak közé tartozik, amelyet valaha kimutattak bármilyen ökológiai eseményrõl."

A szaporodási idõszak eltolódása az átlagos éjszakai hõmérséklet 1,2 Celsius-fokos emelkedése mellett ment végbe.

"Eredményeink rávilágítanak a kétéltûek környezeti változásokra való érzékenységére, és aggodalomra adnak okot a folytatódó felmelegedés fényében" - áll a tanulmány következtetésében.

Hasonló kutatások korábban kimutatták, hogy egyes észak-amerikai és európai madárfajok északabbra húzódtak a felmelegedés miatt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra