2024.03.29. - Auguszta

Megjutalmazzák partnerüket a párzást követõen a hím fonálférgek

A férfiak fizetnek a szexért, legalábbis a fonálférgeknél: a párzást követõen a hímek egyfajta kocsonyás dugóval látják el a nõstényeket, amelyrõl német kutatók kiderítették, hogy jót tesz a nõstényeknek, és fokozza ökológiai rátermettségüket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A hím fonálférgek viselkedése mindazonáltal nem teljesen önzetlen. A dugó a petetermelésre is kedvezõ hatással van.

A zselészerû anyagot a hímek a nõstény külsõ nemi szerveire helyezik, és az - akár egy ragasztó - késõbb megszilárdul. Eddig úgy vélték a kutatók, hogy ezzel a hímek riválisaikat akarták megakadályozni abban, hogy az "õ" nõstényükkel közösüljenek. Nadine Timmermeyer tübingeni zoológus és csapata azonban felfedezte, hogy a dugóval ellátott nõstények éppoly gyakran szexelnek, mint azok, amelyeknek nincs.

Az eredmények arra utalnak, hogy a dugaszolás nincs befolyással arra, mekkora valószínûséggel talál rá egy nõstényre egy hím, sem arra, hogy ezt követi-e párzás vagy sem. Ezzel szemben nyilvánvaló, hogy a kocsonyás anyag hatással van a petetermelésre - fejtették ki Timmermeyerék. Tehát a dugó a nõstény javát szolgálja, nem pedig a többi hím távoltartását.

Hatása azzal magyarázható, hogy egyfajta zárat képez a nõsténybe jutott spermiumok és a külvilág között, távol tartva így a kórokozókat. Az is lehetséges, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amelyek stimulálják a nõstényt, tápanyagokat közvetítenek vagy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra