2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nyestkutya-invázió van Svédországban

A svéd–finn határon automatikus kamerás megfigyelõrendszer kialakítását tervezik. Az Észak-Európában és a schengeni országokban sem magától értetõdõ akció oka, hogy egyre nagyobb számban érkeznek Svédországba nyestkutyák.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az eredetileg Ázsiából származó faj az 1920-as évek óta Ukrajna felõl egyre szélesebb körben terjed el Európában. A svéd állatorvosi hatóságok többek közt a veszettség és a kutyagalandférgek behurcolásától tartanak. A nemkívánatos határátlépõket csalik segítségével kívánják befogni, majd terv szerint megvizsgálnák, ivartalanítanák és végül jeladókkal felszerelnék majd fel õket – tudósít a Der Standard címû osztrák lap internetes kiadása.

Az állatok határon átnyúló vándorlása az elmúlt években jelentõs üggyé nõtte ki magát Európa északi részén. Így például az amúgy teljesen átjárható finn-norvég határ mentén már egy ideje hosszú szakaszokon kerítést állítottak fel, mert a norvég rénszarvastenyésztõk nem akarták, hogy a kopárra legelt tundra miatt északra kitérõ szomszédos rénszarvasok az õ csordáik elõl egyék el a táplálékot. Teljesen más a finn és orosz farkasok megítélése. Rájuk a zoológusok a svéd farkaspopuláció kívánatos vérfrissítéseként tekintenek, mivel azt erõsen veszélyezteti a beltenyészet és az illegális vadászat.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra