2024.03.29. - Auguszta

Új pókfajt fedeztek fel a Szaharában

Ez ám a sivatagi show! A Szaharában élõ guruló pók nem mászik, hanem lábait kerekekké gömbölyítve kényelmesen legurul a homokdûnéken. De ha üldözik, felfelé is képes gurulni!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Különleges mozgású pókfajtára bukkant egy német tudós a Szaharában: az újonnan felfedezett ízeltlábú nem mászik, hanem gurul. Eddig csak a délnyugat-afrikai Namíb-sivatagban találtak olyan pókot, amely lábait kerekekké alakítva le tud gurulni a homokdûnéken. A szaharai guruló póknak (Araneus rota) azonban sokkal erõsebb a lábmunkája, s ennek köszönhetõen gyorsabb gurulásra képes - mondta a berlini egyetem professzora, aki egy kutatóút során teljesen véletlenül fedezte fel az eddig ismeretlen pókfajtát.

Az erõteljes lábmunkának köszönhetõen a pókok futva másodpercenként egy métert képesek megtenni, gurulva két métert, és ez még semmi: hegynek fel is képesek gurulni! Az elképesztõ sebességet a fordulatokat követõ 10-20 centis vetõdéssel érik el, vagyis nem csak gyorsak, de komoly stratégiát is kidolgoztak a meneküléshez.

A németországi Senckenberg Intézet egyik pókszakértõjének már sikerült besorolni a guruló pók egy hímnemû, konzervált példányát a Cebrennus nemzetségbe. Annak határozott kijelentéséhez azonban, hogy egy teljesen új pókfajt fedeztek fel a Szaharában, szükség van egy nõstény példány vizsgálatára is.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra