2024.03.29. - Auguszta

Gyíkbõr alapján hoznának létre ellenálló bevonatot

Az orvosi szkink, egy sivatagban élõ 20 centiméteres gyíkféle gond nélkül vészeli át a zord körülményeket: a szárazságot, a hosszan tartó homokviharokat, szélsõséges hõmérséklet-ingadozást. Kültakarója egyedi szerkezetét most a technika is alkalmazni szeretné.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az anyagkutatókat különösen az babonázza meg az orvosi szkinkben (Scincus scincus), hogy felszíne annak ellenére nem mutat semmilyen elhasználódást, hogy nap mint nap homokviharok sújtják. A mikroszkopikus vizsgálatok kimutatták, hogy a gyík bõrét speciális mikroszerkezet védi a kopás ellen. Hasonló felületet találtak egy szárazsághoz alkalmazkodott tökfélénél is, ami az evolúciós konvergencia esete két, egymástól igen távol álló fajnál.

A németországi Fraunhofer Környezetvédelmi-, Biztonság- és Energiatechnikai Intézet (UMSICHT) kutatói e biológiai példaképek alapján most polimer felületek számára szeretnének ellenálló mikroszerkezetet létrehozni. A leendõ alkalmazási terület elsõsorban egy különösen tartós bevonófólia lenne. Ilyen fóliákat a legkülönbözõbb területeken alkalmaznak, például szolártermikus felületeken vagy száraz területek üvegfelületein.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra