2024.03.29. - Auguszta

A só a levesbe való, nem az utakra!

Síkosság-mentesítés só (NACL) nélkül

Minden évben elõkerül a síkosság-mentesítés problematikája. A 2008 évi 346/2008. (XII.30.) Kormány rendelet alapján 2010 szeptember elsejétõl tilos közutak kivételével, a sóval, azaz nátrium-kloriddal, történõ síkosságmentesítés:
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

„Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre 2010. szeptember 1-jétõl olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévõ fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti. Közterület burkolatának építésénél és felújításánál a fás szárú növény töve körül legalább 2,25 m² víz- és légáteresztõ felületet kell hagyni.”

Az NACL-el való sózás környezetre gyakorolt káros hatásai a következõk lehetnek:
• Növények pusztulása
• Talajok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak megváltozása (ún. „másodlagos szikesedés”), ami a talaj termõképességének csökkenését, illetve a más környezetkárosító hatásokat tompító tulajdonságának korlátozását okozza.
• A vizek – és különösen az ivóvizeket adó felszín alatti vizek – szennyezõdése

A fentiek mellett a mindennapokban a só számos egyéb gyakorlati hatását is érezhettük: a járdák sózása esetenként véresre marta a háziállatok talpát, sóvirágokat varázsol a cipõkre, romlik az aszfalt minõsége.

Hazánkban átlagosan ötven olyan nap van, amikor síkosak az utak és a hõmérséklet tartósan a fagypont alatt marad. A közutak jégmentesítése az önkormányzatok feladata, míg a házak elõtti járdákért a tulajdonosok felelõsek. Mindezidáig a városüzemeltetõk és a tulajdonosok is szinte csak a nátrium-kloridot (hagyományos só) használták.

Apró, de jelentõs elõrelépés, hogy szeptember óta tilos a közutak kivételével mindenütt a só (NACL) használata. Vitathatatlan, hogy szükséges a síkosság-mentesítés, de mindennél fontosabb a környezetbarát pótlásról gondoskodni. Fontos megjegyezni, hogy a homok idõszakos megoldást jelent, mert a tavasz beálltakor a homok szállópor formájában terheli környezetét, gyermekek egészségét. Számos megoldás található, de a legfontosabb szempontok az alábbiak:
- mínusz 25 fokig mûködjön
- növény-, illetve állatbarát legyen
- granulátum, illetve oldat formájában is kapható legyen
- felszívódási képessége
- hõt termeljen mûködése során, a tartósabb hatás érdekében
- ár

A fentiekben említett kormányrendelet megszegése pénzbírsággal büntethetõ.

Figyeljünk a környezetünkre!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra