2024.04.24. - György

Nyomozók keresik a panda elpusztulásának okát

Nyomozócsoport indul a héten Kínából Japánba egy ottani állatkertben elpusztult óriáspanda ügyének felderítésére. Peking akár 500 ezer dolláros (111 millió forint) kártérítést is kaphat a hatalmas veszteségért - jelentette hétfõn a helyi média.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Kou Kou nevû óriáspanda csütörtökön pusztult el a Japán nyugati részén fekvõ Kobe kikötõváros állatkertjében. A 14 esztendõs hím kimúlását szívelégtelenség okozta, miután nem sikerült felébreszteni a mûtéti altatásból, amely során a szakemberek hímivarsejteket akartak kinyerni szervezetébõl az állat párja, Tan Tan mesterséges megtermékenyítéséhez.

A kínai erdészeti hivatal felszólította a japán állatkertet, hogy zárják el az állat tetemét, amelyet majd egy kínai küldöttség fog alaposan megvizsgálni. A kínai szakértõk véleménye szerint Kou Kou halálát altató túladagolás okozta, és nem értik, hogy miért kellett a párzási idõszakon kívül hímivarsejteket eltávolítani az állatból - írta az Oriental Morning Post címû sanghaji lap. A kínai vadvédelmi egyesület szerint a Japánnal kötött tenyésztési megállapodás egy 500 ezer dolláros kártérítési összegrõl is rendelkezik abban az esetben, ha egy kölcsön adott állat elpusztul.
panda

A Kína egyes területein õshonos és végveszélyben lévõ óriáspandák rendkívül nehezen szaporodnak fogságban. Kou Kou nem sokkal azután múlt ki, hogy júliusban a tokiói Ueno Állatkertnek sikerült megállapodást kötnie Kínával egy panda pár kölcsön adásáról. Japán évi 1 millió dollárt (222 millió forint) fog fizetni az állatokért az elkövetkezõ tíz esztendõ során. Kína pedig az ország vadállatainak védelmére fordítja majd a befolyó összeget.

Ma mindössze 1600 panda él szabadon a vadonban és mintegy 300 példány vesz részt különbözõ tenyészprogramokban világszerte, elsõsorban Kína egyes területein - derült ki a hivatalos jelentésekbõl.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra