2024.03.29. - Auguszta

Idomított rókákkal küzdenek a patkányinvázió ellen Kínában

Idomított rókákkal küzdenek a legelõket és erdõket pusztító patkányok ellen az északnyugat-kínai Ninghszia-Huj (Ningxia Hui) autonóm területen - jelentették be hétfõn a helyi hatóságok.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Két éve több mint ötven róka kószál szabadon a ninghsziai Jencsi (Yanchi) megye mintegy 5000 négyzetkilométeren elterülõ legelõin" - mondta Ma Csien-csün (Jianjun), a tartományi fõváros, Jincsuan (Yinchuan) legelõinek kezelésével foglalkozó hivatalnok. A patkányok feldúlják a helyi legelõket és összerágcsálják a füvet és a fák gyökereit is. A rókák azonban segítenek megfékezni a patkánypopulációt - számolt be az illetékes.

Ninghszia az elsõ kínai terület, ahol rókasereget indítottak a kártékony rágcsálók felszámolására. A ravasz állatok kiképzõbázisa a régióban található Jünvusan (Yunwushan) hegység egyik természetvédelmi területén van, ahol a fogságban született példányokat kifejezetten a vadon élõ patkányok levadászására készítik fel. A kiképzõk patkányokkal etetik a fiatal rókákat, hogy így fejlesszék azok vadászati technikáját. Ahogy az állatok növekednek, rendszeresen kiviszik õket a legelõkre, hogy hozzászokjanak a természetes környezethez.

A Ninghsziában nevelkedett rókákat a Hszincsiang-Ujgur autonóm régió és Belsõ-Mongólia legelõin is gyakran bevetésre küldik. A rókák azért bizonyultak kitûnõ patkányfogónak, mert olcsóbbak, mint a hagyományos rágcsálóirtók és kevésbe ártalmasak a fû borította területek ökológiájára. Idén Hszincsiang füves területeinek mintegy 55 ezer négyzetkilométernyi részét - a régió egészének legalább 10 százalékát - lepték el a betegséget terjesztõ patkányok.

Belsõ-Mongóliában több mint 90 ezer négyzetkilométernyi legelõt fenyeget a patkányvész. A
szakértõk szerint mivel ezek a rágcsálók könnyen alkalmazkodnak a száraz idõjárási viszonyokhoz, ezért elszaporodásukért elsõsorban a hosszan tartó aszály, a füves területek számának csökkenése a felelõs.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra