2024.03.29. - Auguszta

Indiának tennie kell valamit az elefántok védelmében

India csak úgy mentheti meg vadon élõ elefántjait, ha sokkal nagyobb védelmet biztosít a vadrezervátumoknak, megfékezi az orvvadászatot, és megakadályozza, hogy az állatok által használt vadfolyosókat ipari beruházások dúlják fel.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Becslések szerint a szubkontinensen ma 26 ezer elefánt él. A populáció hanyatlásának egyik oka az állatok agyaráért folytatott orvvadászat, a másik pedig az, hogy az emberek egyre inkább kiszorítják õket természetes élõhelyeikrõl.

A problémával foglalkozó munkacsoport (ETF) ezért olyan országos hatóság felállítását javasolta, amely egyrészt gondjaiba venné a vadrezervátumokat, másrészt védelmet biztosítana annak a mintegy 88 természetes átjárónak, amelyeket az elefántok használnak szerte az országban, ám amelyekre a bányászat, az öntözõrendszerek és az ipari beruházások komoly veszélyt jelentenek.

Az ETF-jelentés vezetõ szerzõje, Máhes Rangarádzsan szerint az elefántok részben azért nem kaptak olyan figyelmet, mint a tigrisek vagy más végveszélyben lévõ fajok, mert állományukban nem volt annyira drasztikus a fogyatkozás. Az Indiában élõ vadelefántok száma ugyanis nagyjából változatlan maradt az utóbbi egy évtizedben, jóllehet élõhelyeik nagysága jelentõsen zsugorodott. "Az elefántok esetében nem annyira a kihalás, mint inkább a lemorzsolódás réme fenyeget" - mondta a szakember.

Az indiai környezetvédelmi és erdõügyi miniszter, Dzsairám Rámes elmondása szerint azért nyilvánították az elefántokat a nemzeti örökség részét képezõ állatokká, hogy ráirányítsák a figyelmet az õket fenyegetõ veszélyekre.

A munkacsoport jelentése az orvvadászat kérdését is kiemelt helyen tárgyalja: megfékezésére jól kiképzett, megfelelõ kommunikációs eszközökkel rendelkezõ hatóság felállítását javasolja.

Az ázsiai elefántok (Elephas maximus) közül csak a hímeknek van agyaruk, így az orvvadászat következtében radikálisan felborult a nõstény és a hím példányok aránya. "Néhány helyen csak minden századik nõstényre jut egy hím" - tárta fel Rangarádzsan.

Vivek Menon, a Wildlife Trust of India nevû szervezet vadvédelmi szakértõje szerint az ETF-indítvány jelenti az elsõ helyes irányba tett lépést. "Ha az abban foglaltak megvalósulnának, az már több mint elegendõ lenne az elefántok megvédéséhez" - vélekedett.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra