2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nem ugyanazt szereti a milánói és a New York-i patkány

Milánó professzionális patkányirtóhoz fordult a várost ellepõ rágcsálók ellen. Az egész világon keresett olasz patkányszakértõ azt állítja: minden patkány másért döglik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az elegáns és tisztább Milánótól a szegényebb Nápolyig az itáliai városok közös nevezõjét a patkányok adják. Minden olaszra tíz jut belõlük: a statisztikák szerint Milánóban 13 millió, Rómában 27, Nápolyban tízmillió patkány él. Az idei trópusi nyárban tovább szaporodtak, és a jó idõben végzett gyakori útfelbontások a felszínre hozták õket. A 2015-ös Expo építkezései miatt a patkányok elárasztották Milánó városát, a hagyományos módszerek csõdöt mondtak, így az önkormányzat profi segítséget hívott.

Milánó az ország elsõ számú patkányirtójához, Massimo Donadonhoz fordult. A szakember elõször orvosnak készült, de aztán légyirtó majd patkányspecialista lett belõle. Az általa harminc éve alapított Mayer Braun Deutschland cég 17 ezer képviselettel dicsekedhet az egész világon. “A vállalatomnak német nevet adtam, mivel ez tekintélyesebben hangzik, mintha olaszul szólna” - magyarázta Donadon. Módszerei viszont olaszosan leleményesek. A patkányirtás mestere elmondta, a rendkívül intelligens patkányokkal való harc igazi mûvészet. Az olcsó megoldás nem vezet eredményre, nem elég elhelyezni két csapdát: a patkányok elleni háború idõbe és pénzbe kerül.

Donadon tanulmányozta az állatok szokásait és fõleg táplálkozását. Munkamódszere erre épül: minden patkány mást szeret. Amikor Amszterdamban új metróvonalat fúrtak, és kitört a patkányinvázió, Donadont hívták és õ nutellával és vaníliával ízesített lazaclisztet vetett be. A kilencvenes évek végén New York polgármestere, Rudolph Giuliani szintén az olasz szakemberre bízta a patkányirtást, és Donadont a hamburgeres csali vezette sikerre. Tapasztalata szerint a párizsi patkány a vajat, a német a zsíros sertéshúst, a chilei a halat szereti.

Milánóban Donadon a hagyományos olasz receptet alkalmazza: friss tésztát, zabot, búzát és panettone kalácsot kínál a patkányoknak. A lényeg, hogy a méreg ne azonnal hasson, a patkánykolónia tagjainak nem szabad rögtön megsejteni, melyik étel okozta egyik társuk halálát. Máskülönben elkerülik a mérgezett falatot.

Miután Milánót megtisztította a patkányoktól, az olasz profit Líbiába várják. Moammer Kadhafi 180 milliót ajánlott fel neki, ha országát megszabadítja a sivatagi egerektõl.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra