2024.04.19. - Emma

Eltûnt kétéltûek után nyomoznak

Nemzetközi békakeresõ akció veszi kezdetét hamarosan, az elkövetkezendõ két hónapban a természetvédõk 14 országot fognak átfésülni olyan fajok után kutatva, amelyeket kihaltként tartanak nyilván, de lehetséges, hogy még él belõlük néhány.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kétéltûek a világ legveszélyeztetettebb állatcsoportja, egy harmadukat fenyegeti a kihalás. Ennek egyik oka élõhelyük elvesztése: a vizes élõhelyek lecsapolása, az erdõk irtása. A másik ok pedig egy gombabetegség, a chytridiomycosis, amellyel szemben egyes fajok immúnisak, másokat azonban rövid idõn belül kiirt, ahogy a Costa Rica-i aranyvarangyot (Incilius periglenes) is.

A kutatómunkát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kétéltûszakértõ csoportja számára Robin Moore, a Conservation International természetvédelmi szervezet munkatársa vezeti. A kutató reméli, hogy a projekt által megcélzott száz kétéltû közül néhányat sikerül majd megtalálni - mondta a BBC-nek (www.bbc.co.uk).

Moore-nak van oka a reményre, hiszen pár éve Ecuadorban olyan fajra bukkant, amelyet utoljára 12 éve láttak. Felfedezése nem egyedi eset. Többen is találtak kihaltnak hitt békákat az utóbbi idõben, ez inspirálta a keresést.

A különleges gyomorköltõ békák (Rheobatrachus fajok) 1985-ben tûntek el. Az Ausztráliában honos kétéltûek az egyetlenek, amelyek gyomrukban nevelik ebihalaikat. Ehhez le kell állítaniuk gyomorsavtermelésüket, ezért érdekes kutatási alanyok lennének a gyomorfekélyek kezeléséhez, ha kiderülne, hogy még akad belõlük néhány, és azokat sikerülne olyan mértékben védeni, hogy kellõen elszaporodhassanak.

Amennyiben a természetvédõk rátalálnak néhány fajra, minden lehetséges eszközzel a védelmükre fognak törekedni. Amíg azonban nem tudnak a létezésükrõl, nem tehetnek semmit az érdekükben - ez a kutatás mozgatórugója.

A keresés eredményére még az ENSZ biodiverzitási egyezményének októberi, Japánban tartandó találkozója elõtt fény fog derülni. A kormányok ott azért gyûlnek majd össze, hogy sorra vegyék annak okait, miért nem sikerült teljesíteniük 2002-es célkitûzésüket: feltartóztatni a természet sokféleségének csökkenését 2010-ig.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra