2024.03.29. - Auguszta

Nõstény egereket változtattak leszbikussá tudósok egy génjük kikapcsolásával

Nõstény egereket változtattak leszbikussá dél-koreai tudósok egy gén kikapcsolásával. A kutatók szerint ugyanakkor ebbõl nem lehet semmiféle következtetést levonni az emberi szexualitásra vonatkozóan.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egyszerû eljárással, az embrionális korban lévõ nõstény egerekben az ösztrogénszintet szabályozó FucM gén kikapcsolásával érték el a tudósok, hogy az idõvel felnõtt állatok visszautasították a hímek közeledését, és inkább nõstény társat próbáltak találni maguknak.

A mutáns nõstény egér agyában olyan kissé megváltozott fejlõdés zajlott le, amely szexuális preferenciája tekintetében hasonlóvá tette a hím egerekhez - mondta el Csan Kju Park, a kutatás vezetõje.

A tudósok régóta kutatják, hogy a génállománynak van-e köze a homoszexualitáshoz, ám a tanulmány szerzõi leszögezték, hogy lehetetlen megmondani, vajon mostani felfedezésük kapcsolatba hozható-e bármilyen módon az emberi szexualitással.

A kutatók magyarázata szerint az enzimet termelõ gén kikapcsolásával elérték, hogy a nõstény egér több ösztrogént termeljen, mivel megakadályozták, hogy az agyuk kiszûrje a hormont. De mint hangsúlyozták, miközben az ösztrogén "elférfiasítja" az egerek agyát, az emberekre nincs ilyen hatása.

Park professzor, a dél-koreai Tudományos és Technológiai Intézet tudósa elmondta: szeretné feltárni, vajon a FucM gén által termelt enzimnek van-e valamilyen hatása az emberi szexualitásra, de szerinte nem lesz könnyû önkénteseket találni a kísérlethez.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra